FORSKNING SOM PÅVERKAR. Det slutbetänkande om effektiv vård som nu lämnats över till regeringen konstaterar att högeffektiv vård kräver att patienten blir mer involverad i den egna vården. Utredaren Göran Stiernstedt hänvisar bland annat till forskning genomförd vid Centrum för personcentrerad vård, GPPC, vid Göteborgs universitet.
– Vi är väldigt glada att vår forskning påverkat utredningen, säger Inger Ekman, professor och föreståndare för GPCC.
Hon fortsätter:
– Vi har ett antal pågående studier och de resultat vi hittills presenterat visar att personcentrerad vård är ett arbetssätt som leder till en mer effektiv och human vård. Att genomföra kontrollerade och jämförande studier av arbetssätt i vården är komplicerat och kräver att studierna har en bra och tillförlitlig design, vilket vi lagt ner stor möda på.
Ett personcentrerat arbetssätt kan ge tydligt positiva effekter till exempel på konsumtionen av slutenvård, på livskvalitet och på patienternas trygghet. Utredningen rekommenderar att huvudmännen skapar strukturer för att ta tillvara patienters erfarenheter, synpunkter och idéer i beslutsfattande och förbättringsarbete, och att de skapar organisatoriska och tekniska lösningar för att dra nytta av patienternas egna insatser.
– Vi har just inlett ett program kring implementeringsforskning. Vi har sett att personcentrerad vård har goda effekter, och nu vill ta reda på mer om hur förändringen kan bli permanent och hållbar. Vi ska undersöka vilka hinder och vilka möjligheter som finns att ställa om arbetssättet inom hälso- och sjukvården, säger Inger Ekman.
Ett synsätt som vinner mark
I sin rapport konstaterar utredaren Göran Stiernstedt att patientens behov i dagsläget inte är utgångspunkt för hur organisationer och arbetssätt byggs upp i vården. Personalen sätter visserligen patienten i centrum och upplever ofta att de arbetar personcentrerat eller patientcentrerat, men utredningen menar att det är tveksamt om man i praktiken tillämpar ett systematiskt och genomgående arbetssätt som kräver att man planerar, integrerar och kvalitetssäkrar övergången till personcentrerad vård.
Utredningen om effektiv vård är det senaste exemplet på hur personcentrering som synsätt i vården vinner mark. Nyligen antog SKL (Sveriges kommuner och landsting) ett kongressbeslut att organisationen ska arbeta för att personcentrerad vård ska införas i Sverige. Redan 2010 inledde SKL diskussionerna om personcentrerad vård som resulterade i kongressbeslutet hösten 2015.