Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Apotekarstudenten Benjamin Dedic pluggar och forskar samtidigt

11 januari, 2016

STUDENT. 22-årige Benjamin Dedic ser inga hinder att forska samtidigt som han läser till apotekare på Sahlgrenska akademin. Halvvägs igenom sin utbildning har han redan hunnit undersöka både tarmar från älg och det gift som orsakar kolera.

När Benjamin är på labbet spenderar han ganska mycket tid med olika experiment. Roligast tycker han det är när alla försök är gjorda och de går igenom materialet för att förstå resultaten och dra relevanta slutsatser. Två vetenskapliga artiklar har han medverkat till – en där forskargruppen kartlagt strukturer i tarmar från älg, och en artikel som publicerades nu i höstas, om kolhydraters involvering när koleratoxin tar sig in i mänskliga celler.

Benjamin Dedic
Benjamin Dedic

– För mig är inte forskningen ett arbete, det tar ingen energi. Jag forskar för att det roligt, och för att det får mig att växa som människa, säger Benjamin.

Naturlig medlem i gruppen

Han har länge vetat att han gillade forskning, och en viktig anledning till att han valde att läsa just till apotekare är att kopplingen till biomedicinsk forskning är så tydlig. Efter bara någon termin på apotekarprogrammet kontaktade han Susann Teneberg och hennes biokemiska forskargrupp, och fick chansen att forska i laboratoriet den sommaren. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är han nu en naturlig medlem i forskargruppen, samtidigt som han fortsätter sina studier till apotekare.

– Det är inte alls svårt att få en plats i en forskargrupp, och det är inga problem att kombinera studierna mer forskningen. Jag hinner till och med ha ett socialt liv, säger Benjamin med ett snett leende.

Forskningen är grundvetenskaplig inom ett forskningsfält som kallas glykobiologi. Gruppen undersöker kolhydraters roll som receptor för bakterier och virus, hur immunsystemet känner igen olika kolhydrater och kolhydraternas roll för stamceller. Förutom Benjamin har Susann just nu dessutom två läkaramanuenser i gruppen, och hon menar att studenternas närvaro påverkar gruppen positivt:

Susann Teneberg
Susann Teneberg

– Studenterna ser projekten med fräscha ögon, och ställer frågor som får mig själv och andra i gruppen att tänka i andra banor. Det ger nya vinklar och idéer för gruppen.

Om studenter på grundnivå ska klara av både studier och forskning behöver handledarna hitta projekt som är genomförbara, avgränsade och som studenten kan arbeta med i mån av tid. Handledaren måste också vara beredd att avsätta den tid som krävs.

Susann har alltid haft studenter med i forskargruppen.

– Det är absolut inte så att alla går vidare med forskningen när de är klara med utbildningen, men en av studenterna som jobbade här i labbet fick faktiskt en doktorandtjänst på Johns Hopkins i USA, minns hon.

Till skillnad från studenter inom medicin och vårdvetenskap kan studenter på apotekarprogrammet och flera andra program än så länge inte söka om att bli forskningsamanuenser, och det tycker Susann är synd. Dessa studenter får istället finansieras av projektet eller genom stipendier.

Forskning berikar utbildningen

Fakulteten har länge arbetat för att öka forskningsintresset bland studenterna, och sedan några år tillbaka finns också ett initiativ från studenterna själva för att fler studenter ska få upp ögonen för forskningen. SiF, Studenter i Forskning, är ett utskott till Sahlgrenska akademins studentkår SAKS.

Anna Björk
Anna Björk

– Vi vill att fler studenter engagerar sig i forskning av flera anledningar. En tidig start med forskning som student gör att man tidigarelägger sin eventuella forskningskarriär. Men redan som student berikar forskningsarbetet utbildningen och man får med sig ett tänk som man har nytta av vad man än väljer att göra efter utbildningen, menar Anna Björk, ordförande för SiF.

SiF är ofta ute och berättar för studenter hur det funkar att kombinera studier med forskning, och bjuder regelbundet in forskare att presentera sina forskningsfält som inspiration för studenterna.

– Vi har många besökare på våra evenemang och får god respons när vi ute i klasserna. Det kommer även en hel del mail från studenter som ofta frågar just hur de ska gå tillväga för att börja forska, berättar Anna.

Även handledare som vill ta emot studenter inom sina projekt hör av sig till SiF med frågor om stipendier. SiF tillhandahåller en uppdaterad och växande lista med intresserade handledare som kan tänka sig ta emot studenter – hittills har 51 handledare anmält sig till listan.

Benjamins råd till andra studenter som vill forska:

  • Ta reda på vad du brinner för – ett genuint intresse gör det lättare att kombinera forskningen med studierna.
  • Hitta en grupp – Studenter i forskning (SiF) har en uppdaterad lista med handledare som anmält intresse att ta emot studenter. Du hittar listan på http://saks.gu.se/studiesocialt/sif
  • Tveka inte att kontakta forskare. De flesta är trevliga och välvilligt inställda till studenter.

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Amanuensprogrammet, apotekarprogrammet, forskning, glykobiologi, institutionen för biomedicin, SAKS, student, Studenter i forskning (SiF)

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor