JUBILEUM. Ingen har levt så länge med titanskruvar i munnen som 95-årige Olle Bohlin. Han var en av de första patienterna att få tandimplantat, och det var Per-Ingvar Brånemark själv som genomförde behandlingen.
– Han gjorde att jag vågade skratta igen. Han gav mig livet tillbaka, och för mig var han som en gud.
Under 1960-talet var Olle Bohlin en framgångsrik skådespelare – känd för sin förmåga att gestalta karaktärer. Hans scen var Stora Teatern i Göteborg, där han fick en rad stora roller. Men han plågades av så allvarlig tandvärk att han var nära att ge upp sin passion för teatern.
– Jag hade haft stora problem med tänderna under många år, och alla bryggor jag fick gick bara sönder. Jag hade stark scenskräck och fick panik över att jag kanske inte skulle klara av mina roller, minns Olle Bohlin.
Patient nummer sju
En höstdag, 1967, läste han i GT om en ny unik metod att fästa konstgjorda tänder med fixturer av titan. Han kastade sig genast på telefonen och bokade en tid med Per-Ingvar Brånemark för undersökning. Han hade tur – han fick bli den sjunde patienten någonsin att få den nya behandlingen.
Margrethe Bohlin, Olles hustru, minns hur de möttes av misstänksamhet när de berättade för bekanta om titanimplantaten:
– Alla vi pratade med reagerade likadant, ”vad är det för något, ska han sätta in skruvar i munnen”. Men Olle och jag visste ju att det inte kunde bli värre än det redan var. Det kunde bara bli bättre!
Första steget i behandlingen var att dra ut de dåliga tänderna i Olle Bohlins mun.
– Där låg jag medan alla tänderna drogs ut, en efter en. Och, det låter kanske underligt, men jag var lyckligare än någonsin! Jag litade helt och fullt på Per-Ingvar Brånemark, berättar han.
Tandlös på scenen
Slemhinnorna i munnen behövde tid att läka innan fixturerna kunde skruvas in i käkbenet. På Stora Teatern uppfördes den svenska urpremiären av succémusikalen Spelman på taket, med Olle Bohlin i en av huvudrollerna. Sin tandlöshet dolde han då med en lösgom, och trots sin rädsla att spotta ut tänderna på scenen lyckades han genomföra sina nummer.
Jag har aldrig känt mig så fri som jag gjorde när jag fått mina nya tänder
Tio fixturer sattes fast i Olle Bohlins mun. Han tog semester medan skruvarna växte fast i käkbenet. Den hösten, när han kom tillbaka till teatern igen, var han en ny man.
– Det var så skönt, jag har aldrig känt mig så fri som jag gjorde när jag fått mina nya tänder. Jag är så tacksam mot Per-Ingvar Brånemark som gav mig den här möjligheten, säger Olle Bohlin.
Brånemarks upptäckt – osseointegration
Upptäckten att titan kan läka samman med benvävnad, det som idag kallas osseointegration, gjordes av en slump av läkaren Per-Ingvar Brånemark, som också insåg upptäcktens stora potential. Som professor i anatomi vid Göteborgs universitet skapade han breda samarbeten för att utveckla metoden. Under Brånemark ledning arbetade läkare, tandläkare och biologer tillsammans med att undersöka samspelet mellan ben och titan. De utvecklade noggranna, metodiska tekniker för införande av implantat. Samtidigt studerade ingenjörer och fysiker metallens yta och hur implantatet kunde utformas för att ge läkningen så goda förutsättningar som möjligt.
Per-Ingvar Brånemark gick bort 2014.
Femtio år sedan den första patienten
I år har det gått femtio år sedan den första människan fick titanskruvar i käken. Det var Gösta Larsson, som fick en helbro förankrad med titanimplantat 1965. Implantaten fungerade väl under de fyrtio år som Gösta Larsson levde med dem. Tandläkarkåren var länge mycket skeptiskt inställd mot den nya behandlingen, men i slutet av 1970-talet konstaterade en oberoende vetenskaplig panel att metoden skulle rekommenderas som behandling vid tandlöshet. Idag är implantatbehandling rutin för många tandläkare. Omkring 100 miljoner patienter världen över har nu en eller flera titanskruvar i käken, baserat på Brånemarks metod.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: EMELIE ASPLUND
Clas Bohlin skriver
Fantastiska uppgifter om min farbror Olle Bohlin.
Googels är fantastisk.