EXAMENSARBETE. Läkarstudenten Johan Silverflods exjobb har inneburit en del arbete ute i naturen. Han har varit med i ett projekt där fästingar samlats in, för att se om några burit på TBE-virus. Tack vare det arbetet identifierades ett helt nytt geografiskt område med TBE-virus, vid Sisjön söder om Göteborg. Två personer som tros ha smittats i området har insjuknat under hösten.
Johan Silverflods examensarbete har utförts under handledning av docent Peter Norberg och studien utgör en del av ett större projekt initierat av professor Tomas Bergström.
I projektet studeras vilka mekanismer som ligger bakom spridningen av TBE-virus och anledningen till att Johan och de andra började titta på just Sisjön-området var att en person insjuknade i TBE i augusti.
– Den personen hade rört sig mycket i det området och därför misstänktes att det kunde finnas TBE-smitta där, säger Johan Silverflod.
– Vi bestämde oss för ett antal områden intill Sisjön och plockade in cirka 1100 fästingar. Av dessa fick vi tre positiva svar. Det innebär att människor som vistas i det här området riskerar att smittas om de blir fästingbitna, säger Johan Silverflod.
Vid tidigare studier har cirka 1 på 1000 nymfer och 1 av 100 vuxna fästingar burit på TBE-virus i områden där TBE konstaterats. I det här fallet var det 3 nymfer men ingen av de vuxna fästingarna som bar på viruset.
Själva insamlandet går till så att en vit flanellduk dras över marken och efter ett tiotal meter vänder forskarna på flanellduken och plockar de fästingar som fastnat där med en pincett.
– Fästingarna samlas i små rör, 20 nymfer eller 5 vuxna i varje rör. Ur detta utvinns RNA (delar av generna) och vi kan se om en viss typ av gen finns i det provet, säger Johan Silverflod.
I nästa steg sekvenseras stora delar av genomet ut och det är då även möjligt att jämföra med tidigare fall.
TBE-viruset kan orsaka fästingburen hjärninflammation, så skallad TBE (Tick-Borne Encephalitis). Alla som smittas blir inte sjuka men TBE kan hos vissa personer ge långvariga skador på hjärna och nervsystem.
Området där Johan Silverflod och de andra i teamet hittade fästingar med TBE-virus är begränsat, men ligger nära ett elljusspår och ett populärt promenadstråk.
Det planeras nu en årlig uppföljning av TBE-virusinfektionen i Sisjön-området, för att kartlägga omfattningen och eventuell spridning.
Fynden rapporterades till Smittskydd Västra Götaland.
Vaccin mot TBE ger ett gott skydd och täckande klädsel minskar risken att smittas. De flesta smittas under augusti-september men mildväder under hösten innebär en risk för TBE-smitta även senare under året, enligt Smittskydd Västra Götaland.
Johan Silverflod presenterar sitt examensarbete vid Sahlgrenska akademin den 9 december.
TEXT: JOHANNA HILLGREN