KLINISK FORSKNING. Hälften av medlen inom utlysningen för klinisk behandlingsforskning ges i år till forskare i Göteborg. Göran Dellgren, Ann Hellström och Torsten Olbers är huvudsökande för var sitt stort projekt som får 30 miljoner vardera ur utlysningen.
Göran Dellgren, docent i thoraxkirurgi, Sahlgrenska Universitetstsjukhuset, får 30 miljoner konor under tre år för att utvärdera vänsterkammarpump som permanent behandling vid svår hjärtsvikt.
– Vi ska studera huruvida sedvanlig farmakologisk hjärtsviksbehandling eller inopererad vänsterkammarpump är bäst ur överlevnadssynpunkt för patienter med svår hjärtsvikt, som i övrigt inte är lämpliga för hjärttransplantation, berättar Göran Dellgren.
Studien är prospektiv, multicenter, nationell och randomiserad. Patienter med svår hjärtsvikt (funktionsklass IIIb och IV) kommer att ingå i studien under två år. Överlevnaden efter två år kommer att redovisas tillsammans med en rad andra fynd som till exempel stroke, blödningar hjärtsvikt och andra komplikationer, liksom livskvalitet, hälsa-ekonomi, hjärtfunktion, koagulation och fysisk aktivitet.
Ann Hellström, professor i pediatrisk oftalmologi med inriktning mot tillväxtfaktorer, sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering, får också närmare 30 miljoner kronor under tre år. Projektet är en randomiserad multicenterstudie med mycket för tidigt födda barn. Dessa barn behöver intravenös näringstillförsel under åtminstone ett par veckor efter födseln, bland annat med fett, men det fett som används idag är anpassat för vuxna, berättar Ann Hellström:
– Under sista delen av graviditeten överförs normalt fetter, som har stor betydelse för utveckling av hjärna, öga och metabolism, från mor till foster. Mycket för tidigt födda barn får med nuvarande behandling för lite av vissa av dessa fetter.
Det saknas kunskap om hur fettlösningen för för tidigt födda barn bör vara optimalt sammansatt. Projektet ska undersöka vilken fettersättning som är mest gynnsam för att normalisera utvecklingen och minska sjukligheten hos för tidigt födda barn. Det är ett ett nationellt samarbetsprojekt med neonatalavdelningar i Lund, Stockholm och Göteborg:
– Vi kommer att genomföra en klinisk randomiserad behandlingsstudie där konventionell fettlösning baserad på olivolja jämförs med fettlösningar som innehåller fettsyror som är viktiga för hjärnan, ögat och metabolismen. Vi kommer bland annat att studera tillväxt och sjuklighet i nyföddhetsperioden och senare syn och kognitiv utveckling.
Torsten Olbers, docent i kirurgi, avdelningen för gastrokirurgisk forsknig och utbildning, får också nära 30 miljoner kronor under tre år till projektet BEST (Bypass Eller Sleeve). Projektet ska genomföra en nationell randomiserad registerstödd mulkticenterstudie mellan operationsmetoderna Sleeve Gastrektomi och Gastric Bypass.
Utlysningen gjordes i två steg. I det första inkom totalt 165 skissansökningar, av vilka 54 gick vidare till nästa steg. Av de fullständiga ansökningarna beviljades tio, med en medelbidragsnivå på nästan 6,2 miljoner kronor per år. Tre av dessa ansökningar kom alltså från Göteborg, och de får tillsammans hälften av de medel som delas ut inom utlysningen i Sverige i år.
Alla beviljade ansökningar gäller projekt med bred nationell samverkan och rör behandlingsforskning av högsta kliniska relevans. De spänner över en rad medicinska discipliner, allt från kardiologi till psykiatri.
– Syftet med satsningen på klinisk behandlingsforskning är att stödja projekt inom hälso- och sjukvård som vi förväntar oss ska leda till patient- och samhällsnytta inom en relativt kort tidsperiod, säger Mats Ulfendahl som är huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet.
Det handlar bland annat om att effektivisera metoder och behandlingar som det finns ett identifierat behov av, fortsätter Mats Ulfendahl.
– Den här typen av forskning har tidigare haft svårt att hitta långsiktig finansiering. Det är viktigt att det bedrivs bra klinisk forskning i Sverige och det är därför väldigt tillfredsställande att staten och landstingen tillsammans tagit ansvar för den här satsningen.
Här kan du se alla de som fått bidrag ur Vetenskapsrådets utlysning: http://www.vr.se/forskningsfinansiering/bidragsbeslut/rambidragmedinriktning/kliniskbehandlingsforskning.4.395547dd14a09cd1891b60ef.html