INTERNATIONALISERING. Magnus Simrén, som just nu är gästforskare i USA, har fått en ovanlig ära. I december är han inbjuden att ge en särskild föreläsning vid Mayo-kliniken, som är en av de främsta institutionerna i hans fält. Den gästföreläsning han ska ge har tidigare getts av nobelpristagare och andra internationella stjärnforskare.
Föreläsningen kallas C. F. Code Lecture, och ges vartannat år av inbjudna föreläsare, omsorgsfullt utvalda av en kommitté. Föreläsningen har tidigare getts av en rad framstående forskare, bland andra nobelpristagaren Sir James Black, upphovsman till det första moderna läkemedlet mot högt blodtryck. Föreläsningen är uppkallad efter Charles Frederick Code, som var en framstående fysiolog som bland annat studerade hur magtarmkanalen fungerar.
Hittills har främst amerikanska forskare fått äran att ge föreläsningen – bara tre andra européer före Magnus Simrén har bjudits in:
– Det är kul att få föreläsa på Mayo Clinic, som är världsledande inom funktionsstörningar i magtarmkanalen som är mitt fält. Så min första tanke när jag blev tillfrågad var förstås att tacka ja. När jag sedan läste vilka höjdare inom fältet som gett föreläsningen tidigare, kände mig mycket ärad.
Föreläsningen ges vid lunchtid den 16 december, vid Mayo Clinic i Rochester, Minnesota. Publiken är en blandning av forskare, både med klinisk och basal inriktning, inom olika fält. Exakt vad föreläsningen ska handla om har Magnus Simrén inte bestämt ännu, men han kommer att tala om IBS, sannolikt med fokus på sjukdomsmekanismer och behandlingsalternativ.
Ett sabbatsår i USA
Sedan slutet av sommaren befinner sig Magnus Simrén med hela sin familj i Chapel Hill, där han under ett helt år är gästforskare vid Center for Gastrointestinal Biology and Disease, School of Medicine vid University of North Carolina (UNC).
– Jag arbetar i en bra grupp, och får möjlighet att fokusera mig på forskningen under ett helt år. Men i det långa loppet vill jag absolut inte släppa kliniken. Jag tycker att patienter gör mig till en bättre forskare, eftersom de väcker nya forskningsfrågor som jag inte hade tänkte på annars, säger Magnus Simrén.
Magnus Simrén forskar brett om IBS, eller irritabel tarm, med studier som bryggar över från grundforskning in i kliniken. Han menar att forskare som är renodlade kliniker eller som fokuserar sig på naturvetenskaplig forskning är viktiga, men att det i Sverige skulle behövas fler forskare med dubbla kompetenser.
– Här i USA verkar det vara vanligare att folk tillhör båda lägren, att kliniska forskare driver basal forskning i translationella grupper. De syns också mer i det amerikanska forskarsystemet, säger Magnus Simrén.
Erbjudandet från UNC kom lägligt för Magnus Simrén och hans familj. Hans hustru Yvonne Simrén, som är läkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, använder tiden att skriva på arbeten som ska ingå i hennes avhandling. Deras tre söner (19, 17 och 13 år) får chansen att uppleva det amerikanska utbildningssystemet på olika nivåer. Den äldste tar kurser vid University of North Carolina.
– Vi tyckte att det låg väl i tiden för oss alla att pröva att bo ett tag i ett nytt land, säger Magnus Simrén.
Västgöte i framkant
Magnus Simrén kommer ursprungligen från Falköping, och genomförde större delen av sin kliniska utbildning vid sjukhuset i Lidköping. Mot slutet av sin ST blev han intresserad av att forska, och flyttade till Göteborg. Under handledning av Einar Björnsson och Hans Abrahamsson disputerade han 2001 med en avhandling om Irritabel tarm, IBS. Han är nu en världsledande forskare inom sitt fält.