Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Bättre kontroll på blodtrycket – med mobiltelefonen

17 november, 2015

AVHANDLING. Ett interaktivt webbsystem som används i den egna mobiltelefonen kan vara ett effektivt hjälpmedel för en bättre blodtryckskontroll. Testpersonerna sänkte sitt blodtryck, fick en större förståelse för livstilens påverkan på blodtrycket och deltog aktivt i uppföljningssamtalen. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Ett välkontrollerat blodtryck minskar risken för hjärt-kärlkomplikationer. Förutom att ta sin medicin varje dag behöver den som lever med högt blodtryck förstå ibland komplicerade samband mellan blodtrycksvärdet och hur man lever i vardagen. Blodtrycksmedicin i kombination med en livsstilsförändring ger en god effekt men trots kunskapen om detta är det få personer som når ett välkontrollerat blodtryck.

Ulrika Bengtsson
Ulrika Bengtsson

I sitt avhandlingsarbete har forskaren Ulrika Bengtsson utvecklat och utvärderat ett interaktivt system, som den som lever med högt blodtryck kan använda med hjälp av sin mobiltelefon för att få stöd att själv hantera det höga blodtrycket i sin vardag.

– Resultatet visade en statistisk och kliniskt signifikant sänkning av blodtrycket mellan första och sista veckan av studien, säger Ulrika Bengtsson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Systoliskt blodtryck sänktes i medeltal med 7mmHg och diastoliskt blodtryck med 4.9 mmHg. Sänkningen skedde främst under de första veckorna, för att sedan stabiliseras.

– Trenden för blodtryckssänkningen var ganska likartad – oavsett initial blodtrycksnivå sänktes blodtrycket, säger Ulrika Bengtsson.

mobilblodtryckI mobilen rapporterar patienten själv blodtryck, puls, läkemedelsintag, livsstil, symtom och välbefinnande. Webbsystemet sänder frågor, skickar individuella livsstilsrelaterade och uppmuntrande meddelanden och påminnelser till patientens mobil. Via internet ges grafisk feedback där patienten och sjukvårdspersonalen kan titta på blodtrycksvärdet i relation till övriga skattningar, antingen på en specifik dag eller över tid.

Resultatet visar också att patienterna genom användningen av det interaktiva systemet fick en bättre förståelse för sambandet mellan sin livsstil och sitt blodtrycksvärde.

– Patienterna bidrog aktivt till uppföljningssamtalen, som genomfördes i slutet av studien. Framför allt genom att relatera sitt blodtrycksvärde till ett sammanhang som till exempel en specifik händelse av upplevd stress, dålig sömn eller fysisk aktivitet. Samtalen handlade framförallt om hur blodtrycket kunde hanteras i det dagliga livet.

Avhandlingen visar hur användningen av ett interaktivt system, med frågor och meddelanden utvecklat för att fungera som ett stöd i behandling av högt blodtryck, kan resultera i en sänkning av blodtrycket och fungera som en bra grund för samtal och förståelse om den egna livsstilens påverkan på blodtrycket. Effekt över längre tid och med fler deltagare behöver dock studeras vidare, påpekar Ulrika Bengtsson.

Fakta:

Utvecklingen skedde utifrån ett person-centrerat perspektiv i samarbete med patienter och vårdpersonal. Patienterna har delat med sig av erfarenheter, förväntningar och önskemål i utvecklingen och utvärderingen av systemet. 50 patienter med högt blodtryck deltog i studien.

Först utvärderades systemet med avseende på effekten på blodtrycket efter 8 veckor. I nästa steg analyserades ljud- och videoinspelningar av uppföljningssamtal, för att undersöka hur patientens erfarenheter av att själv hantera sitt tillstånd inverkar på kommunikationen mellan patient och vårdgivare. Studien uppmärksammades nyligen av den amerikanska tidskriften The Journal of Clinical Hypertension.

Avhandlingen Self-management in hypertension care försvaras 20 november.

Länk till avhandlingen: https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/39563/1/gupea_2077_39563_1.pdf

Artikeln Improved Blood Pressure Control Using an Interactive Mobile Phone Support System publicerades i The Journal of Clinical Hypertension, online 12 oktober.

Länk till artikeln: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jch.12682/abstract

Av: Elin Lindström
Taggat med: GPCC, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, personcentrerad vård

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor