OLLE HAR ORDET. Nyligen skickade landets sju medicinska fakulteter in ett gemensamt fempunktsprogram till regeringen inför den nya forskningspropositionen nästa år. I sin krönika konstaterar Olle Larkö att det finns en stark samstämmighet om vilka förändringar som behövs.
”Den enighet som nu råder mellan de medicinska fakulteterna i Sverige är helt unik. Redan när vi dekaner träffades tidigt i våras för att diskutera det nya nationella ALF-avtalet insåg vi hur samstämmiga vi är i både problembeskrivningen, och vilka lösningar vi vill se. I slutet av oktober skickade de medicinska dekanerna i Göteborg, Linköping, Umeå, Uppsala, Örebro och dekanen för forskning vid Karolinska institutet in exakt samma ordalydelse till forskningsministern.
Att det gick så smidigt att komma överens säger något om hur nära Sveriges medicinska fakulteter står varandra. Min bild är att vi nu nästan helt lagt konkurrensen åt sidan, att vi är mer inriktade på samarbete och på att förbättra villkoren inom det hälsovetenskapliga forskningsområdet i Sverige. Flera av våra förslag i inspelet handlar också om att underlätta forskningssamverkan både mellan våra lärosäten och med våra sjukhus.
Basanslagen till medicinsk forskning måste öka
Basanslagen till medicinsk forskning måste öka – det är vårt viktigaste budskap i inspelet. Mindre än hälften av våra forskningsmedel är idag basanslag, och forskare får lägga alldeles för mycket tid på att skriva ansökningar och dra in externa medel. Ökningen av basanslagen ska inte genomföras på bekostnad av de medel som fördelas av forskningsfinansiärerna, men vi avstår gärna framtida strategiska satsningar. Styrd forskning blir sällan riktigt nyskapande, och om vi vill ge bäst förutsättningar för oväntade och betydelsefulla upptäckter måste forskningen få vara fri.
Det akademiska karriärsystemet är en annan fråga som ligger mig nära hjärtat. Jag är absolut för att vi ska ha fasta och trygga anställningar men jag tycker inte att uppgradering borde vara en rättighet för alla. Högre tjänster borde alltid utlysas och konkurrensutsättas. Riktigt så långt går vi nu inte i inspelet till regeringens forskningsproposition, men vi föreslår att Högskoleförordningen ändras så att vi kan anställa lovande forskare på sexåriga meriteringsanställningar, istället för dagens fyra. En längre anställningsform med tenure-track, och som mer tydligt anger vad som krävs för att tjänsten ska omvandlas till en fast tjänst, tjänar alla på.
Högre tjänster borde alltid utlysas och konkurrensutsättas
Helene Hellmark Knutsson har tidigare sagt att hon vill ha ett tioårigt perspektiv i propositionen, för att uppnå långsiktighet i forskningen. Den proposition som nu tas fram kommer alltså att styra villkoren för universiteten under mycket lång tid framöver. Som underlag får forskningsministern in omkring 250 inspel, men vårt, med alla svenska medicinska fakulteter bakom, borde vara ett av de tyngre.
Fotnot: Här kan du läsa det inspel som de sju medicinska fakulteterna sänt in till högre utbildnings- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson: https://gubox.box.com/s/90nl39r99i8a9zy1p32ndj0j2a5bnzmj