BYGGPLANER. Vid gårdagens möte beslöt byggnadsnämnden att Stadsbyggnadskontoret ska fortsätta detaljplanera Medicinareberget. Planen går därefter ut i den vanliga, offentliga proceduren med ett samrådsförfarande i Göteborgs Stad där detaljfrågor avgörs.
Byggnadsnämnden skriver: Utvecklingen av cityuniversitetet är en viktig angelägenhet för Göteborgs stad. Vi vill gärna möta universitetets behov av mer lokaler och tycker att Medicinareberget kan vara en lämplig plats för universitetet att expandera på.
– Det här är ett viktigt steg framåt i processen att utveckla Göteborgs universitets verksamhet på Medicinareberget, säger professor Margareta Wallin Peterson vid Göteborgs universitet, som är projektledare för Vision 2020 – Medicinareberget:
– Vi fortsätter att planera för framtiden på berget under devisen ”från molekyl till människa och samhälle”. Det gör vi tillsammans med våra studenter, samverkanspartners och fastighetsägare. Här kan vi skapa en konkurrenskraftig och internationell vetenskaplig nod. Det är ett stort och spännande utvecklingsprojekt som kommer att få betydelse för hela Göteborg som kunskapsstad och mycket stor betydelse för Göteborgs universitet, säger Margareta Wallin Peterson.
Två områden
Staden delat in arbetet i två delar: en vid Per Dubbsgatan respektive en för den centrala delen på Medicinareberget och i området ner mot Linnéplatsen. Den ena delen innehåller bland annat ny entré till Sahlgrenska sjukhuset, nya verksamhetsbyggnader för sjukhuset, och en byggnad över Per Dubbsgatan. Byggnaden över gatan hänger samman med en ny fastighet på Medicinareberget som ska samla forskare från både Sahlgrenska akademin och sjukhuset. Målet är att bli ett av Europas ledande forskningscentra inom translationell molekylärmedicinsk forskning i nära samverkan med Sahlgrenska Universitetsjukhuset.
Uppe på Medicinareberget och mot Linnéplatsen planeras bebyggelse för flera av Göteborgs universitets institutioner, ett samverkanshus/-område samt boende för studenter och gästforskare.
Många aktörer
Det finns en bred uppslutning bakom satsningarna, både politiskt och från många olika aktörer i samarbete: Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen, Akademiska Hus, SveaNor, Västfastigheter och övriga fastighetsägare.
I planerna skapas bland annat goda möjligheter för utvecklingen av Sahlgrenska Science Park, och förbättrade etableringsmöjligheter för forskningsintensiva företag och institut. Det förväntas ge nya arbetstillfällen och stärka regionen i ett internationellt sammanhang.
– Det blir en attraktiv miljö för både stora och små företag. Närheten till akademisk forskning och vården vid norra Europas största universitetssjukhus ger Göteborgsregionen och Västra Götaland en konkurrensfördel, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.
FAKTA
- Preliminärt beräknas detaljplanerna för Sahlgrenska och Medicinareberget skapa förutsättningar för att bygga totalt 186 000 kvadratmeter lokalyta.
- Programarbetet påbörjades våren 2012 och byggnadsnämnden godkände programmet våren 2014. Då fick stadsbyggnadskontoret i uppdrag att arbeta fram en skelettplan för området. Nu har byggnadsnämnden fattat beslut om att inleda arbetet med detaljplaner.
- Två stora fastighetsutvecklare finns i projektet. På Medicinareberget är det Akademiska Hus, vid Sahlgrenska är det ett nybildat bolag som ägs av SveaNor och börsnoterade Hemsö där Tredje AP-fonden är huvudägare. Där deltar även Västfastigheter som ägs av Västra Götalandsregionen.
Läs mer i Medarbetarportalen om projektet: www.medarbetarportalen.gu.se/medicinareberget
TEXT: CARINA ELMÄNG