BIDRAG. Stefan Bergman, som nyligen rekryterats som lektor inom allmänmedicin, fick nära sex miljoner kronor i AFA:s utlysning inom kronisk smärta. Han ska utveckla metoder för att tidigt identifiera personer vars smärta riskerar bli långvarig. Forskningen tar sin utgångspunkt i befolkningsstudier och bryggar över till kliniken.
Stefan Bergman är en ny förstärkning till den allmänmedicinska forskningen i Göteborg. Han fick den utlysta tjänsten efter professor Cecilia Björkelund som nyligen gick i pension. Stefan Bergman kommer närmast från tjänsten som forskningschef vid FoU-centrum på Spenshults reumatikersjukhus i Halland, och är också adjungerad professor vid Högskolan i Halmstad.
Hans forskning handlar om smärta och funktionsstörningar i muskler, leder och skelett. Det handlar inte om någon särskild diagnos, istället strävar Stefan Bergman efter att förstå varför människor utvecklar långvarig smärta
– Redan under mina första år som läkare mötte jag personer med långvarig smärta där det inte gick att säga med en gång vad smärtan berodde på. Detta väckte ett intresse att öka min och andras kunskap om bakgrundsfaktorer, förlopp och behandling av långvariga smärttillstånd, säger Stefan Bergman, som också bedriver forskning inom små barns hälsa.
Det bidrag Stefan Bergman får från AFA inom utlysningen för kronisk smärta är på nästan sex miljoner kronor. Inom projektet ska han skapa metoder för att i samhället, arbetslivet och primärvården tidigt ska kunna identifiera och på bästa sätt behandla personer med risk att utveckla långvarig smärta, nedsatt livskvalitet och nedsatt arbetsförmåga. Projektet har tre delar; en epidemiologisk, en metodutveckling och en del med klinisk prövning.
– Vi vill identifiera fysiska, psykiska och sociala riskfaktorer för kronisk smärta och dess inverkan på livskvalitet och arbetsförmåga. Vi vill också kunna nyttiggöra denna kunskap genom utveckling och utvärdering av metoder att möta och förhindra utvecklingen av kronisk smärta och dess följder för individ och samhälle, säger Stefan Bergman.
Stefan Bergman blev läkare 1985. 1995 startade han en befolkningsundersökning i Halland. De 2500 personer som ingår i undersökningen slumpmässigt, för att befolkningsundersökningen skulle bli representativ för hela befolkningen. Personerna fick svara på enkäter och genomgå kliniska undersökningar. Stefan Bergmans avhandling från 2002, som baserades på denna befolkningsundersökning, visade bland hur vanligt det är med långvarig smärta och fibromyalgi i befolkningen.
Sedan dess har sedan har han fortsatt arbeta med befolkningsundersökningen, och nu i höst inleder han det stora arbetet med en 20-års uppföljning.
Som Akademiliv berättat om tidigare fick även Elisabeth Hansson och Magnus Simrén bidrag ur denna utlysning från AFA.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
Tomas skriver
När man ser att det är AFA försäkring som givit karln 6 mille för o forska så känns det som att det enda skälet AFA har med detta är att få fram forskning o underlag som styrker att jobb relaterade tex nack o rygg skador lika gärna kan vara fibromyalgi eller bara ålders förändringar, med stöd av detta kan sen AFA fortsätta med o systematiskt neka ännu flera än dom redan gjör idag! Trafik o olyckfalls försäkringsbolagen arbetar redan på detta sätt sen länge o nu när AFA kör på samma spår så kan bolagen total neka sina f-tagare ersättning från båda hållen. Korruption!!!!!