UTVECKLING AV MEDICINAREBERGET. Köpenhamns universitets bygger för framtiden och i slutet av september ordnade projekt Vision 2020 – Medicinareberget en studieresa dit. Tio personer från Sahlgrenska akademin deltog då Sundhedsvidenskabelige Fakultets stora byggprojekt: Maersk-byggnaden, eller Nya Panum presenterades för gruppen.
I det projekt som pågår med verksamhets- och detaljplanering av Medicinareberget är det viktigt att se hur liknande organisationer tänkt och planerat. Ett av de universitet som särskilt planerar för en framgångsrik framtid är Köpenhamns universitet, med ett par stora byggprojekt på Sundhedsvidenskabelige respektive Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.
Byggnaden Nya Panum i Köpenhamn är 15 våningar hög och redan idag syns huset som ett kopparskimrande landmärke i staden. På de nedersta planen byggs stora auditorier och i det översta konferensanläggning, offentlig utsiktsplats och faculty club. En relativt enhetlig mall används i övriga våningar där laboratorier, kontorsrum, mötesrum etc ska finnas på alla våningsplan. Våningarna hänger ihop tre och tre med stora, svängda trappor inomhus, kringgärdade av glasväggar. Tanken är att möten ska ske kring dessa trappor och här ser man in i och ut från huset.
Projektchef Sidse Marie Brandt, gav gruppen en detaljerad presentation av projekt Nya Panum samt en rundvandring i det ännu inte färdiga huset. Alla våningar finns på plats, och större delen av fasaden, men inredningen är ännu bara gjuten betong. Under våren 2016 invigs den nya byggnaden.
Efter presentationen av byggprocessen fick gruppen en dragning av professor Hans Wandal som berättade om vad han tyckte var bra och dåligt med processen kring byggnaden, vilka som vill flytta in eller inte flytta in och varför. Han beskrev konkreta beslut och planeringsmissar, nyttiga erfarenheter som projekt Medicinareberget kan ta med sig och använda som såväl goda som dåliga exempel på hur ett så här stort byggprojekt kan gå till.
Läs mer om nya Panumhuset: http://maerskbygningen.ku.dk/
Dagen därpå besökte gruppen Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet och fick en dragning av fakultetsdirektör Marianne Rönnebaek om de stora byggprojekt som planeras och är påbörjade där.
Gemensamt för dessa stora byggprojekt är tankar om att bygga universitetet in i framtiden. Det är inte bara att bygga för ett specifikt behov, eller eventuell trångboddhet som finns idag, utan att skapa förutsättningar för verksamhetsutveckling på riktigt lång sikt.
Tio personer från Sahlgrenska akademin var med på studieresan till Köpenhamns universitet 28-29 september: Gunnar C. Hansson, Susanna Cardell, Olov Ekwall, Bengt Hallberg, Eric Hanse, Lill Mårtensson-Bopp, Jonas Nilsson, Anders Palmquist, Bo Söderpalm och Jan Lötvall. Med på studiebesöket var också representanter från Naturvetenskapliga och Samhällsvetenskapliga fakulteterna, samt från projektledningsgruppen.
AV: CARINA ELMÄNG
www.medicinareberget.gu.se