NY STUDIE. Ny forskning vid Sahlgrenska akademin visar att antioxidanter fördubblar spridningen av malignt melanom i möss. Resultaten stärker forskarnas tidigare studier som visar att antioxidanter påskyndar lungcancer. Cancerpatienter och personer med en ökad risk för cancer bör därför få rådet att undvika kosttillskott med antioxidanter, anser professor Martin Bergö.
I januari 2014 visade forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, att antioxidanter påskyndade och förvärrade sjukdomsförloppet vid lungcancer. Möss som åt antioxidanter fick fler, och dessutom aggressivare tumörer. Resultaten från möss bekräftades i försök med lungcancerceller från människor.
Antioxidanter finns i många kosttillskott och marknadsförs brett som en hjälp att motverka cancer. Det är känt sedan länge att fria radikaler kan orsaka cancer och därför har forskarsamhället helt enkelt antagit att antioxidanter, som ”äter upp” fria radikaler, skyddar mot cancer. Forskningsresultaten från studien på antioxidanter och lungcancer gick tvärs emot denna etablerade ”sanning” och fick därför stort genomslag.
Nu visar de fortsatta studierna vid Sahlgrenska akademin att antioxidanter fördubblar bildningen av dottertumörer (metastaser) vid malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer. De nya rönen publiceras i tidskriften Science Translational Medicine den 7 oktober.
– Till skillnad från studierna på lungcancer så påverkades inte den primära melanomtumören men antioxidanten ökade tumörcellernas förmåga att metastasera, det vill säga att sprida sig i kroppen och bilda nya tumörer. Det är allvarligare eftersom det är metastaseringen som människor med melanom dör av. Primärtumören är i sig själv inte farlig, och den opereras oftast bort, säger Martin Bergö, professor vid Sahlgrenska akademin.
Även de nya resultaten kunde bekräftas i försök med odlade celler från patienter med malignt melanom.
– Vi har nu visat att antioxidanter förvärrar cancer på minst två olika sätt, säger Martin Bergö.
Resultaten från denna och tidigare studier visar sammantaget att antioxidanter visserligen skyddar friska celler från fria radikaler som kan omvandla dem till cancerceller – men så fort en tumör uppstått kan antioxidanter skydda även tumören. Antioxidanter skyddar alltså både friska celler och cancerceller från fria radikaler.
Tyvärr är det omöjligt att ta reda på om man har en liten tumör eller ett förstadium till cancer, men om man har det så finns det en risk att man ovetande påskyndar cancerutvecklingen om man äter kosttillskott med antioxidanter.
– Tidigare forskning från Sahlgrenska akademin har visat att cancerpatienter är mer benägna att äta tillskott med antioxidanter. Men de resultat vi har nu är så tydliga att personer som nyss fått en cancerdiagnos bör rekommenderas att undvika kosttillskott med antioxidanter, säger Martin Bergö.
Malignt melanom är en av de cancerformer som ökar mest i västvärlden och dödligheten är hög. Det var en av anledningarna till att forskarna på Sahlgrenska akademin gick vidare med att forska på just malignt melanom efter lungcancerstudierna.
– Att identifiera faktorer som påverkar malignt melanom är viktigt, säger Martin Bergö.
Hur malignt melanom påverkas av antioxidanter är särskilt intressant, dels för att melanomceller är känsliga för fria radikaler men även för att antioxidanter kan tillföras melanomceller på andra sätt än genom kosten.
– Hud- och solskyddskrämer innehåller ibland antioxidanterna betakaroten eller e-vitamin och dessa produkter skulle kunna påverka maligna melanomceller på samma sätt som antioxidanter i kosten, säger Martin Bergö.
Hur hudcancer påverkas av antioxidanter i hudkrämer studeras nu närmare:
– Vi testar om antioxidanter som smörjs direkt på malignt melanom hos möss ger samma cancerförstärkande effekt som att de får i sig antioxidanter via kosten.
Professor Martin Bergö understryker också vikten av ytterligare studier.
– Även om lungcancer är världens vanligaste cancerform, och melanom den snabbast ökande, behöver vi också studera flera andra cancerformer och andra typer av antioxidanter för att få en helhetsbild av hur fria radikaler och antioxidanter påverkar cancerutveckling.
Studien Antioxidants can increase melanoma metastatis in mice publiceras i Science Translational Medicine den 7 oktober.
Länk till tidskriften Science Translational Medicine: http://stm.sciencemag.org/
Johan skriver
Inget nämns att de antioxidanter som används inte säljs i kosttillskott. De är reg. som läkemedel.
I nyligen publicerad studie från National Cancer Institute visade att antioxidant i kaffe skyddar mot malingt melanom (hudcancer). Signifikant skillnad. Kommenterats även i Oxford University press.http://jnci.oxfordjournals.org/content/107/2/dju421.full.pdf+html?sid=bcd20b14-27a4-4c0d-983c-77f30c73bf69
Att dra alla antioxidanter över en kam och säga att antioxidanter i kosttillskott gör hudcancer aggressivare är djupt olyckligt. Det är som att säga att vatten är farligt pga att man kan drabbas av vattenintoxikation. Kan faktiskt dö om man dricker för mycket. Finns flera publicerade fall. Risk även publicerats i Läkartidningen.
Martin Bergö skriver
Vi har använt både acetylcystein och E-vitamin i våra studier på lungcancer och malignt melanom. Och för varje observerad effekt på tumörer har vi härlett antioxidant-effekten till ämnenas antioxiderande förmåga.
Det som är svårast för kritiker av vår, och andra studier om antioxidanters skadliga effekter, att förstå, är att vi har delat upp frågan om ”huruvida antioxidanter skyddar mot cancer” i två separata frågeställningar (vilket man bör göra i alla studier):
1. Skyddar antioxidanter en frisk cell eller en tumör-fri person från cancer in framtiden?
2. Vad är effekten av antioxidanter på en redan etablerat tumörcell eller en mus eller människa med en etablerat tumörcell?
Våra studier och flera andra gruppers, visar att antioxidanter skyddar faktiskt friska möss från framtida spontan tumörutveckling. Och studien du klistrat in faller in i samma frågeställning: jag tror alltså på de resultaten. I den studien skyddade kaffe mot framtida malignt melanom.
Men våra studier visar också att antioxidanter, så fort en tumörcell bildats, skyddar även dessa. Fria radikaler är alltså skadliga för både friska celler och för tumörceller. Och detta är inte alls kontroversiellt och stöds av väldigt mycket forskning idag.
Problemet när det gäller kostråd är att man inte kan veta om man har en tidig tumör i lungan eller pre-maligna celler på huden för det finns inga tekniker att identifiera så tidig cancer. Om man tar tillskott med antioxidanter skulle man alltså kunna påskynda tillväxten av en liten tumör, men om man är tumör-fri kan antioxidanter fortfarande skydda.