MILJÖARBETE. Har du en PCR-maskin som står i ett hörn och samlar damm? Har du en uppsättning fungerande pipetter som är på väg ner i papperskorgen? Återbruket kan ge sakerna nytt liv.
Återbruket har just öppnat sina dörrar på Sahlgrenska akademin. Än så länge gapar hyllorna tomma – men om miljösamordnaren Rita Grandér får rätt kommer rummet snart att börja fyllas.
– Det finns säkert en del utrustning och apparater som bara står kvar på labbet fast ingen använder de längre, eller som riskerar att hamna på tippen fast de fortfarande går att använda. Överkonsumtion tär på jordens resurser och återbruket är miljörådets bidrag att spara på dessa. Dessutom finns det en ekonomisk vinning för den enskilde forskaren som kanske inte behöver köpa in dyr utrustning. Idén kommer från början utifrån verksamheten, berättar Rita Grandér när hon visar det rum som avsatts för Återbruket i källarplan på Medicinaregatan 5.
Ett aktivt återbruk
Den som har utrustning som inte längre används kan nu kontakta Rita Granér, och sedan lämna in den begagnade utrustningen i Återbrukets rum. Återbruket kan bara användas för mindre apparatur – större instrument är för svåra att flytta. För att Återbruket inte ska bli en uppsamlingsplats för saker får de inlämnade sakerna bara vara kvar i rummet i sex månader – sedan får den som lämnade in dem hämta dem igen. Miljörådet kommer att ha en uppdaterad inventarielista på sin webbplats, där den som söker utrustning kan se vad som står till buds.
– Vårt mål är att göra det så enkelt som möjligt att vara miljömedveten när man utrustar sitt lab, och vi vill undvika onödigt pappersarbete. Saker som ska flyttas eller skrivas av kan dock innebära en viss administrativ hantering, säger Rita Grandér.
Här hittar du återbruket: http://sahlgrenska.gu.se/internt/miljo/aterbruket