Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Allmänt akademimöte: Många ville höra om Wallenbergssatsningen

21 september, 2015

Omkring tio yngre forskningsledare ska rekryteras till Wallenberg Centre of Molecular and Translational Medicine. Tjänsterna planeras att utlysas som biträdande lektorat med tenure-track. Den första annonseringen ska ske redan om några veckor.

Över hundra medarbetare kom till det allmänna akademimötet om Wallenberg Centre of Molecular and Translational Medicine, som hölls onsdagen den 16 september. Mötet gav forskare och andra anställda vid Sahlgrenska akademin chansen att ställa frågor och diskutera satsningen.

Internationell lyskraft

Wallenberg-centrumet i Göteborg är en del av nationell satsning inom life science. Genom att ta initiativ till fyra liknande forskningscentrum vid fyra svenska universitet vill Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse stärka den svenska medicinska forskningen och läkemedelsindustrin, så att Sverige kan bli internationellt ledande igen.

– Inom hela satsningen kommer omkring fyrtio nya forskningsledare att rekryteras till svensk medicinsk forskning, och sammanräknat med de grupper som då etableras blir det många nya medarbetare inom det svenska nätverket. Det kommer ge en internationell lyskraft som ger Sverige möjlighet att konkurrera med större sajter i USA och Europa, sade Göran Landberg, föreståndare för Wallenberg Centre of Molecular and Translational Medicine, som officiellt är inrättat sedan i somras.

Samarbete – inte konkurrens

De tre andra Wallenberg-centrumen finns vid Lunds, Linköpings och Umeå universitet och har delvis olika inriktning. De fyra centrumen ska inte konkurrera utan komplettera varandra. Wallenberg-satsningen ska också komplettera den statliga satsningen SciLifeLab i Mälardalen.

– Stiftelsen ser Göteborg som en viktig nod i satsningen. Vi är på plats 40 i världen inom medicin, och nu ger stiftelsen oss chansen att lyfta oss ännu mer, sade Staffan Edén, vicerektor för forskning.

Alla Wallenberg-centrum kommer att annonsera gemensamt i ledande internationella tidskrifter, och även använda befintliga forskares nätverk för att hitta goda kandidater.

Tio biträdande lektorer med tenure-track

Omkring tio yngre forskningsledare ska rekryteras inom centrumet i Göteborg. Varje tjänst omfattar två doktorander och två postdoks, och en och en halv miljon kronor för driftskostnader. I början 2016 ska de två första rekryteringarna vara klara, och 2018 ska alla tio tjänsterna vara tillsatta. Tjänsterna ger rätt till befordran genom så kallat tenure-track, som innebär att forskaren förväntas uppfylla en rad specificerade krav inom ett antal år, och att tjänsten i så fall omvandlas till en fast anställning. De som får tjänsterna vid Wallenberg Centre of Molecular and Translational Medicine kommer att ha fyra år på sig att etablera sig i Göteborg och att uppfylla de ställda kraven för fast anställning.

Flera efterfrågade högre nivå

Claes Dahlgren, professor i medicinsk mikrobiologi, påpekade vid mötet att fyra år är för kort tid att hinna etablera sig som självständig forskare, och han menade att detta tidigare visat sig när anställningstiden för forskarassistenter kortades från sex till fyra år. Claes Dahlgren var också kritisk till att tjänsterna är satta till nivån biträdande lektor:
– Det innebär en tidsgräns för när man ska vara disputerad. Vi vill att bra, excellenta forskare ska söka sig hit, men de som råkar vara några år för gamla göre sig icke besvär.
– Vi har diskuterat om anställningslängden på fyra år är optimalt men kom fram till att det finns regler vi måste följa, svarade Göran Landberg och fortsatte:
– Eftersom centrumet är ett samarbete mellan flera olika parter kommer det att finnas möjlighet till flexibilitet och till att göra undantag om vi får tag i en riktigt bra forskare.

Även Hans Carlsten, prefekt vid institutionen för medicin, var betänksam inför valet att rekrytera till denna nivå, och undrade hur ska vi motivera internationella begåvningar att söka biträdande lektorat i Göteborg eller Umeå.

Tillräcklig infrastruktur?

Lill Mårtensson-Bopp, professor i molekylär medicin, särskilt basala sjukdomsmekanismer inom cancerforskning och hematologi, väckte frågan om EBM:
– Kommer storleken på djurhuset att räcka till om vi får flera nya translationella forskargrupper? Om vi rekryterar någon som vill ta med sig tjugo knock-outs – var ska de då vara?
– Diskussioner med Core Facilities får peka på eventuella problem, svarade prodekanus Eric Hanse.  Det finns argument för att det kanske behövs mer än en djurfacilitet. En möjlighet som vi kanske har är att hyra en facilitet av AstraZeneca, som ju också är en partner i satsningen.

Bidra till helheten

Vid mötet framkom att de nya biträdande lektorerna sannolikt även kommer att bidra inom undervisningen. De rekryterade forskarna får en hemvist vid någon institution vid Sahlgrenska akademin eller den Naturvetenskapliga fakulteten, och får då diskutera med sin prefekt hur undervisningsuppdraget ska lösas.

– Som biträdande lektor vid universitetet förväntas man bidra till helheten, och därmed också grundutbildningen, sade Staffan Edén.

Förutom Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse är Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen och AstraZeneca medfinansiärer till satsningen. Budgeten för centrumet i Göteborg är totalt nästan 700 miljoner kronor. Inledningsvis är centrumet organisatoriskt förlagt centralt vid GU, med administrativt stöd från Forsknings- och innovationskontoret, men enligt planen ska centrumet senare flyttas och få en ny organisatorisk hemvist vid Sahlgrenska akademin.

De allmänna akademimötena är ett forum för dialog mellan anställda inom Sahlgrenska akademin och akademins ledning. Denna artikel ger några av de synpunkter som framkom vid mötet, men är inte heltäckande minnesanteckningar från mötet.

Av: Elin Lindström
Taggat med: allmänt akademimöte, fakultetsdialog, Forsknings-och innovationskontoret, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, ledningen, rekrytering, SciLifeLab, translationell medicin, Wallenberg Center för Molekylär och Translationell Medicin, Wallenberg Centre of Molecular and Translational Medicine, WCMTM

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Nyhetsbrevet tar paus för sportlovet – uppehåll onsdag 15 februari

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JAN 24]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Nu kan du nominera 2023 års hedersdoktorer

2 februari, 2023

HEDERSDOKTOR. Alla anställda inom Sahlgrenska akademin kan nominera hedersdoktorer. Utnämningarna är ett bevis på fakultetens uppskattning, och et … [Read More...]

Högtidlig ceremoni för lång och trogen tjänst

30 januari, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Onsdagen den 25 januari bjöd universitetet in totalt 68 medarbetare till högtidlig utdelning av utmärkelsen Nit och red … [Read More...]

Ny avhandling: Högre risk för framtida tarmläckage efter sfinkterskada

27 januari, 2023

AVHANDLING. Risken för framtida läckage av tarmgas och avföring är betydligt högre bland kvinnor som fått en sfinkterskada vid förlossning, och al … [Read More...]

Depression och låg livskvalitet 30 år efter kemattack

25 januari, 2023

NY STUDIE. Senapsgas skadar syn, hud och andning – men tre decennier senare är det den psykiska ohälsan som väger tyngst. I en tid av hot om kemi … [Read More...]

Emma Eckernäs: Nu kartlägger universitetet arbetsmiljön även för doktorander

24 januari, 2023

KRÖNIKA. För första gången innehåller arbetsmiljöundersökningen vid Göteborgs universitet (ARK) en underenkät särskilt inriktad mot doktorander. N … [Read More...]

Ny lagstiftning för kliniska läkemedelsprövningar

24 januari, 2023

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Ny EU-lagstiftning för kliniska läkemedelsprövningar fasas in de närmsta åren. Inom kort måste alla nya ansökningar … [Read More...]

Färre operationer vid fotledsfraktur med tydlig behandlingsrutin

24 januari, 2023

NY AVHANDLING. Andelen fotledsfrakturer som opereras har visat sig kunna minska rejält, från drygt 30 till 10 procent vid vanligaste typen av f … [Read More...]

Kraftsamling för forskning om astma, allergi och luftvägar

24 januari, 2023

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Nu lanseras ”Breathe Sweden” - en digital plattform för forskare som samlar studier om sjukdomar som drabbar luftvä … [Read More...]

Dags att nominera till pris för Årets avhandling 2022

23 januari, 2023

PRIS. Känner du till en riktigt bra avhandling som försvarades under förra året? Fram till den 7 februari kan du nominera till Sahlgrenska aka … [Read More...]

Till minne av Bo Lundbäck

23 januari, 2023

MINNESORD: Den 6 december gick professor Bo Lundbäck bort efter en tids sjukdom, vid en ålder av 74 år. Han var seniorprofessor i lungmedicin vid … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor