God struktur och stort engagemang har gett resultat för läkarprogrammet på Skaraborgs Sjukhus Skövde. Två år efter starten är både läkarstudenter och personal överlag mycket positiva till den verksamhetsförlagda utbildning som ges vid sjukhuset.
Dagen då Akademiliv besöker sjukhuset i Skövde befinner sig uppskattningsvis ett fyrtiotal läkarstudenter från Göteborg här för verksamhetsförlagd utbildning. En av dem, Kristina Eriksson Novikova som läser termin sju, berättar att hon känner sig mer än välkommen.
– Här hänger jag inte bara med, jag är delaktig och får bidra till avdelningens arbete. Jag skriver slutanteckningar, ringer konsulter och har egna utskrivningssamtal med patienter, säger hon.
Just nu gör hon en två veckor lång praktik på den medicinska akutvårdsavdelningen, och i våras var hon också en längre period på sjukhuset i Skövde:
– Jag rekommenderar verkligen andra studenter att åka hit. Visserligen får man sätta paus för resten av sitt liv de veckor man är i Skövde, men utbildningen och handledarna är fantastiska.
Skövdes utökade deltagande i läkarprogrammet invigdes för två år sedan, med bandklippning av de lokaler som kallas Kosmos på sjukhuset, som är till för läkarstudenter och AT-läkare.
– Det var viktigt för oss att det skulle bli bra från början, och att vi var väl förberedda redan när de första studenterna kom. Vi ville att det skulle bli bra för studenterna och inspirerande för såväl handledande läkare som för personal på avdelningarna, säger Åsa Alsiö, som är övergripande campuskoordinator för läkarprogrammet.
ST-läkaren Mikael Ryndel är en av de undervisningsintresserade läkarna som valt att engagera sig i den verksamhetsförlagda utbildningen. Han tycker det är bra att studenterna får göra en längre utbildningsperiod vid ett mindre sjukhus, och han upplever att utbildningen av läkarstudenter allt mer blivit en naturlig del av arbetet. Vid ett mindre sjukhus som Skövde blir banden tätare mellan de anställda, och det underlättar att han känner till alla som arbetar med handledning av studenterna.
För honom ger läkarkandidaterna ett värdefullt utbyte:
– Det är roligt att kunna förmedla till någon annan något som man själv suttit och brottats med och sedan äntligen greppat. Det ger också en anledning att sätta sig in i nya saker – och se saker i ett annat ljus, säger Mikael Ryndel, som menar att läkarkandidaternas närvaro på sjukhuset är ett lyft även för AT- och ST-läkarna:
– Utbildning av studenter passar väldigt väl in i målbeskrivningarna för ST-läkare. Att vara läkare är en ständig utbildning och ett ständigt handledande av juniora kollegor.
För att det ska gå lätt och smidigt för avdelningarna att ta emot läkarkandidaterna ges en samlad introduktion för studenterna på Kosmos. Här hanteras administrationen kring studenternas kliniska utbildning i Skövde, som den studentbostad som studenterna får låna under sin tid här och log-in till datorer. Kosmos är nu också ett uppskattat tillhåll för studenterna, där de kan byta om, låna en dator utan att fråga och värma sin mat i köket.
Kirurgi, anestesi, kardiologi, akutmedicin, gynekologi, dermatologi… Listan med de specialiteter i Skövde som nu tar emot läkarkandidater från Göteborg är lång. Inom varje specialitet finns ett “lärarlag” under ledning av en läkare med ansvar för verksamhetsintegrerat lärande (VIL). VIL-ledaren ansvarar för att de kliniska placeringarna gör det möjligt för studenterna att uppnå sina lärandemål. Alla handledare får pedagogisk utbildning, och VIL-ansvarig har täta kontakter med respektive kursledare vid universitetet för att garantera att utformning och kvalitet på de kliniska delar som förläggs till Skaraborgs Sjukhus är likvärdiga med motsvarande i Göteborg.
Utvärderingarna visar att studenterna överlag är nöjda med sin tid i Skövde, och att både läkare och andra personalkategorier på sjukhuset är positivt inställda till läkarstudenterna.
– Det är ett otroligt bra sjukhus, konstaterar läkarstudenten Kristina Eriksson Novikova. Här finns en bra gemenskap, och om jag ringer och konsulterar en specialist vet jag vem det är jag pratar med.
Kan du tänka dig att göra din AT i Skövde också?
– Ja, absolut!
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN