Fem av de tio forskare som får utdelning från Gelinfonden är hemmahörande i Göteborg. Störst bidrag, 200 000 kronor, får professor Michael Olausson till ett projekt som kan ge fler njurdonatorer och korta väntetiden på en ny njure.
Michael Olausson, 200 000 kronor.
Professor i transplantationskirurgi, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
Projekt: Rekonditionering av njurar från hjärtdöda donatorer och långtidspreservation av njurar till njurcancerpatienter.
Ett projekt som kan leda till att njursjuka skulle kunna få kortare väntetider till transplantation eftersom man får tillgång till en betydligt större potential av donatorer. Genom att kunna förvara njurar utanför kroppen under en längre tid skulle det även kunna gå att behandla njurcancer med nya metoder. Projektet fick bidrag från Gelinfonden 2014.
Mihai Oltean, 100 000 kronor.
Transplantationskirurg, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Projekt: Ischemisk konditionering – en ny strategi som utnyttjar kroppens reperationsmekanismer för att minska ischemi-reperfusionsskada vid njurtransplantation.
Forskningen kan leda till en bättre användning av de organ som doneras och förbättra både kort- och långtidsresultat i samband med njurtransplantationer. Projektet fick bidrag från Gelinfonden 2014.
Robert Saalman, 100 000 kronor.
Docent, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och överläkare vid Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus.
Projekt: Immunregulatoriska sjukdomar i mag-tarmkanalen med fokus på pediatrisk organtransplantation
Barn som organtransplanterats löper påtagligt ökad risk att efter transplantationen utveckla olika immunregulatoriska sjukdomstillstånd så som ”nodular tongue syndrome” och födoämnesallergi. Detta påverkar barnets livskvalité. Forskningen syftar till att utröna de bakomliggande mekanismerna så att dessa går att förebygga och behandla.
Rickard Norden, 75 000 kronor.
Mikrobiolog vid avdelningen för Klinisk Mikrobiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Projekt: Torque Teno Virus som biomarkör för att övervaka immunsuppressionsgrad hos lungtransplanterade
Att optimera behandlingen mot avstötning hos lungtransplanterade patienter har stor betydelse. Forskningen syftar till att utveckla metoder som minskar risken för infektioner i efterförloppet och därmed minska sjukligheten hos patientgruppen samt förbättra överlevnaden.
Åsa Norén, 75 000 kronor.
Transplantationskirurg, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Projekt: Karaktärisering av njurförändringar vid levertransplantation
Forskningen syftar till att utveckla metoder som minskar risker för njurskador efter levertransplantation samt även på sikt efter andra transplantationer av solida organ som hjärta, lungor, livmoder m fl. Projektet fick bidrag från Gelinfonden 2014.
I år gick bidrag ur Gelinfonden även till Erik Berglund och Johan Nordström vid Karolinska Universitetssjukhuset, Peter Stenvinkel vid Karolinska Institutet, Olof Gidlöf, Lunds universitet, samt Martin Johansson, Skånes Universitetssjukhus.
Stiftelsen Professor Lars- Erik Gelins Minnesfond (Gelinfonden) har delat ut bidrag till forskning inom transplantationsområdet sedan 1982.
Lars-Erik Gelin (1920 – 1980) var innehavare av den första professuren i transplantationskirurgi i Sverige och en nationellt och internationellt banbrytande forskare inom transplantationsområdet. 1965 genomförde han den första njurtransplantationen vid Sahlgrenska sjukhuset och utvecklade under 1970-talet verksamheten till en av de ledande i världen för njurtransplantationer. 1981 grundades Stiftelsen Professor Lars-Erik Gelins Minnesfond på initiativ av Njurförbundet Västsverige. Stiftelsen utdelar årligen omkring en miljon kronor till forskning och stipendier inom transplantationsområdet. Se mer på www.gelinfonden.org