De närmsta tre åren ska den kanadensiska forskaren Jacqueline Lai arbeta som Vinnova-finansierad postdok i Carina Mallards forskargrupp på Medicinareberget. Här arbetar hon vidare med en molekyl som kanske kan bli ett läkemedel mot hjärnskada hos förtidigt födda barn.
Hjärnskador hos nyfödda orsakas i många fall av att barnet föds innan det vuxit färdigt. Den förtidiga födseln beror ofta på infektioner, som triggar ett immunsvar som i sin tur kan skada hjärnan.
Jacqueline Lai har utsetts till VINNMER Marie Curie Incoming Fellow, i ett samarbetsprojekt mellan Göteborgs universitet, University of British Colombia och Harvard Medical School. Hon har sedan tidigare erfarenhet av att arbeta med läkemedelskandidaten. Det rör sig om en peptid som patenterats i Kanada, och som forskargruppen i Göteborg kunnat visa har god effekt mot hjärnskada i nyfödda möss. Den studien publicerades förra året, och visade att peptiden kan balansera upp immunsvaret, dämpa de skadliga mekanismerna och markant minska hjärnskadan om den ges till musungar inom tre timmar efter att skadan.
I nästa steg ska forskargruppen ge musungar andra, naturligt förekommande bakterier av samma slag som de som orsakar infektioner hos förtidigt födda barn på sjukhus. Jacqueline Lai är expert inom immunologi, och har till uppgift att modifiera forskningmodellen efter de nya förutsättningarna.
– Vi måste skapa ett robust forskningsprotokoll, som ger stabila resultat oavsett vilken forskare som genomför arbetet, säger Jacqueline Lai.
Just nu drillas hon i den finmotoriska mikrokirurgi som krävs för att kunna genomföra experimenten.
Bygger hållbara broar
Jacqueline Lai kommer ursprungligen från Hong Kong, och disputerade vid University of British Colombia i Vancouver, där hon också redan hunnit genomföra en period som postdok. Hennes långsiktiga mål är att etablera mer samarbete mellan områdena immunologi och neurovetenskap, och att förstärka broar mellan både forskningsfälten och forskargrupperna i de olika länderna. Ett annat mål är att meritera sig för en mer senior forskarposition i Vancouver.
När hon ansökte om Vinnovas program Mobility for Growth var hon redan på väg till Göteborg.
– Jag tryckte på knappen för att skicka in ansökan samma dag som jag satte mig på planet hit, säger hon, och konstaterar att hon redan känner sig hemma.
– Hittills trivs jag verkligen här i Göteborg. Jag gillar den öppna atmosfären, och att det är så lugnt men ändå livfullt här, säger Jaqueline Lai.
Nu satsar hon på att lära sig svenska.
Jacqueline Lai är en av totalt 17 forskare som får finansiering för internationella samarbeten genom Vinnovas program Mobility for Growth. Programmet ska bidra till ökad internationell erfarenhet för forskare som kan bli framtidens ledare vid företag, forskningsinstitut och universitet. Även Petronella Kettunnen, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, fick medel ur Vinnovas utlysning. Vinnova finansierar upp till halva forskarlönen och kostnader för mobiliteten under högst tre år. Forskarens arbetsgivare finansierar resten av lönen.
AV: ELIN LINDTSRÖM CLAESSEN