Det goda samarbetet med sjukhuset i Skövde är en förutsättning för att upprätthålla kvalitet i de kliniska placeringarna för läkarprogrammets studenter. Läkarprogrammet har utökats , och fler sjukhus i regionen är aktuella för en ökad andel verksamhetsförlagd utbildning för läkarstudenter från Göteborg.
Nöjda studenter, nya kollegor inom läkarutbildningen, stärkta kontakter för akademin med regionen. Vinsterna med det utökade samarbete med sjukhuset i Skövde är många.
– Vi märker också att studenterna är nöjda med undervisningen i Skövde. Nu senast var den kliniska kursen i obstetrik och gynekologi där översökt. Det har spridit sig bland studenterna att undervisningen håller hög kvalitet även där, säger Silvana Naredi, vicedekan för utbildningsfrågor.
Det är utmanande att bedriva god akademisk utbildning på avstånd. För att underlätta för kliniskt verksam personal vid sjukhuset har universitetet gett introduktionskurser i högskolepedagogik på plats i Skövde. Engagemanget bland sjukhusets personal är avgörande för att det fungerar så väl.
– Campuskoordinatorn Åsa Alsiö är något av arkitekten bakom framgången. Hon har bundit ihop sjukhuset och akademin bra, och ser till att all kommunikation mellan universitetet och sjukhuset fungerar på alla nivåer, konstaterar Silvana Naredi.
Samma innehåll oavsett ort
På läkarprogrammet i Göteborg har studenterna nu sin kliniska utbildning förlagd till flera olika sjukhus i regionen, liksom inom primärvården på olika orter.
– Våra studenter får samma utbildning, med samma mål och samma innehåll, oavsett vid vilket sjukhus de genomför en klinisk placering. De ska också möta samma typ av patienter, oavsett om de studerar till exempel obstetrik på Östra eller i Skövde, säger Agneta Ekman, som poängterar att examinationerna alltid sker vid universitetet i Göteborg.
Antalet studenter som antas till läkarprogrammet har ökat stadigt de senaste åren, och är nu uppe i 132 nya läkarstudenter varje termin. Om förslagen i den aktuella statliga utredningen om en förnyad läkarutbildning går igenom kommer läkarprogrammet dessutom utökas med en termin, från dagens elva till tolv terminer.
– Vi har ställt oss positiva till förslaget i det remissvar som Göteborgs universitet nyligen sände till regeringen. Andra lärosäten med läkarutbildning har haft samma inställning i sina remissvar, säger Agneta Ekman.
Utökningen av de kliniska utplaceringarna görs för att behålla den höga kvaliteten på den verksamhetsförlagda utbildningen, både på placeringar inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset och vid andra sjukhus inom Västra Götalandsregionen. Förutom sjukhuset i Skövde pågår arbete för att utöka samarbetena med både Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan och Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) i Borås.