Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Påverkbara riskfaktorer bakom en ökande del av världens dödsfall

12 september, 2015

En kvinna och en flicka i Kamerun. Foto: Matton bildbyrå.
En kvinna och en flicka i Kamerun. Foto: Matton bildbyrå.

Dålig kost, högt blodtryck och rökning är de viktigaste riskfaktorerna för dödsfall runt om i världen. Samtidigt är undernäring fortfarande en ledande riskfaktor för barn under fem år. Det visar en studie i Lancet som kartlagt över 30 miljoner dödsfall.

Många av de allvarligaste riskfaktorerna för sämre hälsa och död – från luftföroreningar till dåliga kostvanor till orent vatten – kan påverkas av samhället. Ändå ökar antalet dödsfall och sjukdomar kopplade till dessa påverkbara faktorer.

Det visar en studie som nu publiceras i The Lancet, där forskare från bland annat Sahlgrenska akademin kartlagt 30,8 miljoner dödsfall i 188 länder.

Den enskilt största individuella riskfaktorn är högt blodtryck. Under 2013 orsakade högt blodtryck 10,4 miljoner dödsfall runt om i världen, en ökning med 49,1 procent sedan 1990.

Även om högt blodtryck är en tung riskfaktor för båda könen har dess ökande påverkan varit mer dramatisk för män än kvinnor: dödsfallen orsakade av högt blodtryck ökade under perioden 40 procent för kvinnor och 59 procent för män.

De största riskfaktorerna efter högt blodtryck är rökning, högt BMI, och diabetes.

Lars Barregård
Lars Barregård

– Den största samlade effekten på hälsan kommer från dålig kost. En kombination av 14 kostrelaterade riskfaktorer står bakom en femtedel av alla dödsfall i världen, genom sjukdomar som ischemisk hjärtsjukdom, stroke och diabetes. Gemensamt för dessa riskdieter är att de innehåller lite frukt, fullkorn och grönsaker och mycket rött kött och socker, säger professor Lars Barregård vid Sahlgrenska akademin som medverkat i den internationella studien:

– Rökning ligger på andra plats och fetma på tredje. Men om man lägger samman dödlighet på grund av utomhus och inomhus luftföroreningar hamnar den faktorn på tredje plats med över 5 miljoner dödsfall globalt, säger Barregård.

Den mix av riskfaktorer som bidrar till dödsfall i världen har förändrats sedan 1990. Undernäring och smutsigt vatten hör inte längre till den globala topp-10 listan, medan högt kolesterol och alkohol har tillkommit.

Studien visar att riskfaktorerna varierar mellan män och kvinnor.

  • Rökning är den näst viktigaste riskfaktorn för män, och bidrar då till 4,4 miljoner dödsfall. För kvinnor är det den sjätte vanligaste och kopplas till 1,4 miljoner dödsfall.
  • Alkoholbruk är en topp 10-riskfaktor för manliga dödsfall, men inte en ledande orsak bland kvinnor.

Barn kämpar också med andra risker än vuxna. För barn under fem år är undernäring den vanligaste dödsorsaken, kopplat till 1,3 miljoner dödsfall 2013 vilket motsvarar mer än en femtedel av alla dödsfall i åldersgruppen. Länderna med den högsta barndödligheten orsakad av undernäring är Tchad, Sydsudan, Demokratiska Republiken Kongo, Somalia och Niger.

Oskyddat sex har också stor inverkan och ligger bakom 82 procent av världens HIV/AIDS-relaterade dödsfall (94 procent i gruppen 15- 19-åringar). Sydafrika hör till de hårdast drabbade: förra året beräknas oskyddat sex orsakat 38 procent av alla dödsfall i Sydafrika.

De globala data som använts i studien avslöjar andra regionala variationer. I stora delar av Mellanöstern och Latinamerika är högt BMI nummer ett bland riskerna för dålig hälsa. I Syd- och Sydostasien är luftföroreningar den ledande risken, medan ett av huvudproblemen Indien är orent vatten. De mest markanta skillnaderna finns i Afrika söder om Sahara, som till skillnad från andra regioner präglas av både undernäring hos barn, orent vatten, annan dålig hygien, oskyddat sex och alkoholanvändning.

Trots att rökningen generellt minskat är rökning nummer ett på dödsorsakslistan i många höginkomstländer, bland annat Storbritannien.

Det positiva med resultaten är att många av riskfaktorerna är möjliga att påverka. Forskarnas slutsats är att med förebyggande insatser och en hälsopolitik som gynnar en god kost, minskad rökning och mindre luftföroreningar skulle en stor andel av dödsfallen kunna undvikas.

Artikeln Global, regional, and national comparative risk assessment of 79 behavioral, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks in 188 countries 1990-2013: a systematic analysis for the GBD 2013 publiceras i The Lancet den 11 september.

FAKTA

Studien Global Burden of Disease samlar ett internationellt konsortium av forskare och leds från University of Washington. Förutom traditionella sjukdomar har flera nya riskfaktorer inkluderats i analysen, bland dem oskyddat sex, HIV, våld i parrelationer och bristande handtvätt med tvål.

Risker förknippade med det högsta antalet dödsfall globalt 2013, båda könen

1 Hög blodtryck
2 Rökning
3 Högt BMI
4 Diabetes (högt fasteblodsocker)
5 Kost rik på salt
6 Kost med lite frukt
7 Utomhus luftföroreningar
8 Inomhus luftföroreningar (fr.a. vedrök)
9 Högt kolesterol
10 Alkoholbruk

Risker förknippade med det högsta antalet dödsfall globalt 2013, män


1 Hög systoliskt blodtryck
2 Rökning
3 Högt BMI
4 Kost rik på salt
5 Högt fasteblodsocker
6 Alkoholbruk
7 Kost med lite frukt
8 Utomhus luftföroreningar
9 Hushållens luftförorening från fasta bränslen
10 Högt totalkolesterol

Risker förknippade med det högsta antalet dödsfall globalt 2013, kvinnor


1 Hög systoliskt blodtryck
2 Högt BMI
3 Högt fasteblodsocker
4 Kost rik på salt
5 Kost med lite frukt
6 Rökning
7 Högt totalkolesterol
8 Inomhus luftföroreningar (fr.a. vedrök)
9 Utomhus luftföroreningar
10 Nedsatt njurfunktion

Av: Elin Lindström
Taggat med: arbets- och miljömedicin, Global hälsa, institutionen för medicin, Lancet, Ny studie, Tidskriften the Lancet, vetenskaplig publicering

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor