Fyra kliniska forskare vid Göteborgs universitet har nu efter en internprocess nominerats till Wallenberg Clinical Scholars. Valet baseras på bedömningar gjorda av en internationell expertpanel.
De fyra nominerade forskarna är:
- Kaj Blennow (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi)
- Mats Brännström (Institutionen för kliniska vetenskaper)
- Mikael Landén (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi)
- Claes Ohlson (Institutionen för medicin)
De nominerade har nu fram till den 1 oktober på sig att färdigställa sina ansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Sju svenska universitet är inbjudna att nominera totalt 26 kandidater till programmet.
Om Wallenberg Clinical Scholars
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse satsar närmare 600 miljoner kronor under en tioårsperiod på programmet Wallenberg Clinical Scholars. Satsningen kommer att omfatta 25 av landets bästa kliniker och kommer att löpa under tio år. Målet med programmet är att stärka svensk klinisk forskning genom att identifiera de bästa kliniska forskarna, ge dem goda möjligheter att bedriva sin verksamhet och uppnå genomslag för forskningens resultat, både inom vetenskapen och vården.
Wallenberg Clinical Scholars är en del av den satsning på totalt 1,7 miljarder kronor som Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse gör för att stärka den medicinska forskningen och livsvetenskaperna, Life Science, under kommande tioårsperiod.
Programmet är förbehållet läkare som vid nomineringstillfället genomgått eller genomgår specialistutbildning (ST) inom det kliniska ämnet, och utlystes 2014.
Bengt-Åke Bengtsson skriver
Sorgligt att akademin inte orkade med att nominera en enda kvinna. Gör om denna nominering! Båb
Elin Lindström Claessen skriver
Hej Bengt-Åke! Sven Enerbäck, ordförande för forskningsrådet, har bett mig framföra följande svar:
Forskningsrådet (FOR) har av Dekanus fått i uppdrag att handlägga nomineringen till Wallenberg Clinical Scholars. FOR har som ett led i detta vid upprepade tillfällen inbjudit såväl samtliga institutioner via prefekter och proprefekter som Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) att inkomma med förslag till nomineringar. I denna inbjudan har FOR framhållit vikten av jämn könsfördelning. Det totala antalet möjliga nomineringsförslag var satt till 17 stycken med en tydlig övervikt för de mer kliniskt orienterade institutionerna och SU som gavs möjlighet att föreslå 11 nomineringar. Totalt inkom 9 nomineringsförslag 7 män och 2 kvinnor – således utnyttjades endast ca hälften av det tillgängliga utrymmet. Baserat på Wallenbergstiftelsens bedömningskriterier och efter inhämtande av expertutlåtanden från internationell klinisk expertis har sedan en bedömningsgrupp inom FOR gjorde det slutgiltiga urvalet.
Så skälet till denna obalans – som vi alla tycker är mycket olycklig – är som jag ser det att vi inte fått in tillräckligt med nomineringsförslag på kvinnor. Här finns all anledning att idka självkritik kanske borde vi öppna upp processen och ha en web-baserad nominering öppen för alla. FOR tar tacksamt och gärna emot förslag på hur vi kan förbättra processen.
Bengt-Åke Bengtsson skriver
Tack för svar. Uppenbart delar Ni min uppfattning att detta är olyckligt. Tror att man skall göra om processen så alla får nominera. Även om de föreslagna kandidaterna är eminenta forskare bör Ni överväga att göra om detta. Det är trots allt 2015. Hälsningar båb
Kristina Eriksson skriver
Hej Sven,
Ann-Marie Svennerholm introducerade, när hon var vice-dekan/vice-rektor för jämställdhet, begreppet ”jämna par”. Dvs för varje kvinna man nominerar måste man även nominera en man.
Det kan inte vara jättesvårt att återinföra denna utmärkta idé.
Med vänlig hälsning
Kristina Eriksson