Från och med onsdagen den 2 september och samlas omkring 150 läkare och forskare inom malignt melanom i Göteborg. Konferensens deltagare kommer från inte bara från Norden, utan även från USA och Australien.
Jonas Nilsson, forskare på Sahlgrenska Cancer Center som ingått i den lokala organisationskommittén, berättar att konferensen framför allt är en mötespunkt för kliniker som behandllar malignt melanom:
– Att just Göteborg organiserar denna passar bra i dagsläget. De senaste tre åren har vi sett en kraftigt ökad forskningsaktivitet lokalt och internationellt mot denna sjukdom.
Vad ser du själv mest fram emot under konferensen?
– Det blir spännande att höra de senaste utvecklingarna inom klinisk forskning. Bland annat kommer det vara en workshop i anslutning till mötet som handlar om lokal behandling. Där kan det eventuellt finnas olika skolor som kommer att diskutera sin syn på bästa behandling. Som forskare blir det intressant att se om man kan plocka upp några olösta mysterier och observationer som vi kan studera i laboratoriet. Förutom det så är jag ju förstås stolt över att det kommer att presenteras melanomforskning från Sahlgrenska akademin från ett flertal grupper.
Du kommer själv att ge en presentation inom temat translationelll medicin, om användningen av patientgenererade musmodeller för att identifiera nya behandlingar mot melanom, det som också kallas avatarmöss. Hur långt har vi kommit i användningen av dessa möss i Göteborg?
– Vi använder redan dessa möss för att testa helt nya behandlingar mot melanom. I dagsläget så känner vi att vi helst ska förbättra dem vidare eftersom vi också upptäcker att de har vissa begränsningar, speciellt med tanke på att de saknar immunsystem.
Vad är annars det hetaste inom malignt melanom, som också presenteras på konferensen?
– När Roger Olofsson, Lars Ny, Ulrika Stierner och jag startade vår translationella forskargrupp 2012 så var det hetaste så kallad målinriktad behandling. Ingen tvekan om att fokus skiftat mer mot immunterapi. Även om tiden inte gått tillräckligt långt så verkar det som att en del melanompatienter blir botade av viss sådan behandling – det är helt fantastiskt. Vår Keynote speaker, Dr Antbacka, arbetar med en speciell typ av immunterapi som väver in lokal behandling med immunterapi. Detta känns som att det bara är början och att det kommer krävas många personers expertis för att få allt att fungera på ett optimalt sätt.
Här kan du läsa programmet för konferensen: https://gubox.box.com/s/5vlomruhcdhdbtggfg8y18su6cls035z