Användandet av ett blodförtunnande läkemedel som utvecklats i Mölndal minskar risken för allvarliga blödningar i samband med hjärtoperationer. Läkemedlet kan dessutom användas närmare inpå ingreppet, vilket både minskar risken att drabbas av nya hjärtproblem i väntan på operation och sparar sjukhusresurser. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin som presenteras den 1 september vid världens största hjärtläkarkonferens i London.
För att undvika blodproppar är de flesta hjärtpatienter ordinerade blodförtunnande läkemedel. Ett sådant är så kallade trombocythämmare, som förhindrar att blodplättar klumpar ihop sig.
Över 2000 patienter
En komplikation av blodförtunnande läkemedel är att de kan öka risken för allvarliga blödningar i samband med hjärtoperation. Forskare vid Sahlgrenska akademin har nu i en nationell studie kartlagt 2 244 patienter som under en tvåårsperiod bypass-opererats för kranskärlsförträngningar. Syftet har varit att undersöka om det finns ett samband mellan allvarliga blödningskomplikationer och vilket trombocythämmande läkemedel patienterna tagit efter sin hjärtinfarkt.
Studien visar att patienter som fick läkemedlet Plavix (med den aktiva substansen clopidogrel) i högre utsträckning drabbades av allvarliga blödningskomplikationer än patienter som fick läkemedlet Brilique (med ticagrelor som aktiv substans). Brilique har utvecklats av AstraZeneca i Mölndal och är sedan 2011 ett förstahandsval enligt Socialstyrelsens riktlinjer för hjärtsjukvård.
Andelen patienter som drabbades av blödningskomplikationer i samband med operationen var 17.6 procent för Plavix och 12.9 procent med Brilique. Efter korrigering för andra faktorer som påverkar blödningsrisken var det 28 procent färre blödningskomplikationer med Brilique.
Förkortar behandlingen
För att minska blödningsrisken bör behandlingen med blodförtunnande medel enligt europeiska riktlinjer om möjligt avslutas fem dagar före operationen. Göteborgsstudien visar att patienter som behandlas med Brilique istället kan avsluta behandlingen tre dagar före operationen, utan att det ökar risken för blödningskomplikationer.
– För patienten minskar därmed risken att drabbas av nya hjärtproblem i väntan på operationen. Det sparar också sjukvårdsresurser, eftersom patienterna väntar inneliggande på sjukhus. Med tanke på att vårddygnen på en hjärtintensivavdelning är mycket dyra kan det ge stora besparingar för sjukvården, säger Anders Jeppsson, överläkare och hjärtforskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, som har lett studien.
Stort internationellt intresse
I Sverige får de flesta patienterna redan nu Brilique, medan Plavix är det globalt sett vanligaste läkemedlet. När artikeln ”Coronary artery bypass grafting-related bleeding complications in patients treated with ticagrelor or clopidogrel: a nationwide study” publiceras i European Heart Journal den 1 september och samtidigt presenteras vid ett specialsymposium vid European Society of Cardiology’s kongress i London är det internationella intresset stort. ESC är världens största hjärtläkarkonferens med omkring 30 000 deltagare.