Med en ny fakultetsstyrelse vid rodret styr Sahlgrenska akademin mot en höst där fortsatt utveckling av Medicinareberget och en ny vicedekan står högt på dagordningen. Dekanus Olle Larkö ser fram emot en spännande termin.
Låt mig först och främst hälsa er alla välkomna tillbaka till arbetet. Jag hoppas ni kunnat njuta av ledigheten och kunnat samla nya krafter inför höstterminen. Själv tänker jag inte klaga över den tidvis svala sommaren – jag har hellre 17 grader än de 35 som min son i Hongkong haft i sommar.
Hälften av ledamöterna i den nya styrelsen är ganska nya vid Sahlgrenska akademin
Vi kickar igång terminen med en helt ny fakultetsstyrelse. Från den tidigare styrelsen är det bara jag och prodekan Eric Hanse som är kvar. Jag blev uppriktigt glad när jag såg beredningsgruppens förslag inför valet till fakultetsstyrelse före semestern: det finns bra balans bland ledamöterna och alla är vetenskapligt välmeriterade. Hälften av ledamöterna i den nya styrelsen är ganska nya här på Sahlgrenska akademin, och kommer in med spännande nationell och internationell erfarenhet. Jag ser verkligen fram emot att sätta igång med styrelsearbetet!
En första uppgift för styrelsen blir att ta ställning till våra långtgående planer på att tillsätta en ny vicedekan med ansvar för ALF-frågor. ALF-medlen utgör en betydande del av våra forskningsmedel, och det avtal som vi nu har med Västra Götalandsregionen ger helt nya förutsättningar för vårt samarbete kring klinisk forskning. Om förslaget går igenom i akademistyrelsen blir vicedekanen för ALF-frågor Sahlgrenska akademins fjärde vicedekan, och kan tillsammans med styrelsen driva forskningsfrågorna framåt. Vi har inlett arbetet med att ta fram en god kandidat – är du intresserad av uppdraget eller har förslag på en lämplig person hör av dig till beredningsgruppens ordförande Göran Stenman. (Här hittar du instruktioner om hur du anmäler ditt intresse för uppdraget)
Vi ska inte ta oss vatten över huvudet och förbygga oss
En annan viktig punkt på höstens agenda är den fortsatta utvecklingen av Medicinareberget. Här har vi en unik chans att skapa både en konkurrenskraftig forskningsmiljö och ett levande campus, men vi ska inte ta oss vatten över huvudet och förbygga oss. Vi har en växande verksamhet, både inom forskning och inom utbildning, och det är dessa behov som ska styra. Dialogen fortsätter under hösten.