Magnus Simrén får 6,7 miljoner kronor från AFA Försäkring till forskning om den vanliga mag-tarmsjukdomen IBS. Projektet söker nya svar om patienternas kroniska buksmärta, och ska även utveckla och utvärdera nya behandlingsmetoder.
Cirka 15 procent av den svenska befolkningen lider av mag-tarmsjukdom, Irritable bowel syndrome (IBS) Trots att sjukdomen är så vanlig saknas effektiva behandlingsalternativ. Magnus Simrén, Göteborgs universitet, får 6 771 000 kr i anslag från AFA Försäkring för att öka förståelsen om underliggande mekanismer vid smärta och andra symtom vid IBS, och att med hjälp av denna kunskap utveckla och utvärdera nya effektiva och evidensbaserade behandlingsalternativ.
Tidigare forskning tyder på att ett komplext samspel av faktorer både i tarmen och i nervsystemet orsakar den buksmärta som upplevs vid IBS, men det saknas detaljkunskap.
– Förmodligen skiljer det sig mellan olika individer med IBS och sannolikt också mellan subgrupper av patienter inom IBS-populationen. Vissa har förmodligen mer tydliga avvikelser i tarmflora, immunsystem och barriärfunktion lokalt i tarmen, medan det hos andra framför allt finns en störning i hur hjärnan tolkar nervsignaler från tarmen. Vårt projekt syftar till att lära oss mer om betydelsen av dessa olika mekanismer och hur dessa samverkar för att generera smärta, säger Magnus Simrén, professor i medicinsk gastroenterologi vid avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition.
Magnus Simrén och hans grupp ska också utveckla och utvärdera en rad nya behandlingsmetoder: tarminriktad hypnos, probiotika, inflammationsdämpande behandling, personcentrerad sköterskebaserad stöd- och utbildningsfunktion, samt ett mer effektivt användande av nervmodulerande behandling. Behandlingsmetoderna baseras på kunskap från tidigare och pågående studier om hur IBS påverkar kroppen och de symtom som rapporteras vid IBS.
– Målet är att livskvalitén ska öka och att de upplevda symtomen och sjukfrånvaron hos denna stora patientgrupp ska minska. Det skulle i sin tur leda till minskade kostnader för samhället, säger Magnus Simrén.
I denna utlysning ger AFA Försäkring sammanlagt 50 miljoner kronor till 13 nya forskningsprojekt inom kronisk smärta. Gemensamt för all forskning som AFA Försäkring stödjer är att den bidrar till praktisk nytta i arbetslivet. Som Akademiliv rapporterat om tidigare fick även professor Elisabeth Hansson bidrag ur utlysningen från AFA: www.akademiliv.se/2015/08/26567/