Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Vill höja strokeforskningen genom mer samarbete

28 augusti, 2015

Turgut Tatlisumak, nybliven professor i neurologi vid Sahlgrenska akademin. Foto: Elin Lindström Claessen/GU.
Turgut Tatlisumak, nybliven professor i neurologi vid Sahlgrenska akademin. Foto: Elin Lindström Claessen/GU.

Turgut Tatlisumak, nybliven professor i neurologi vid sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering, strävar efter ett ökat samarbete mellan strokeforskare i olika länder.
– De nordiska länderna har alla förutsättningar för att skapa ett kraftfullt nätverk för strokeforskning, säger Turgut Tatlisumak, som nyligen rekryterats från universitetssjukhuset i Helsingfors.

När vi träffas enas vi snabbt om att genomföra intervjun på engelska, även om Turgut Tatlisumak kan en hel del svenska. Hans svenskakunskaper uppfyller de officiella kraven i det tvåspråkiga Finland, och han arbetar nu för att höja sin språkliga nivå. Från november ska han börja undervisa på svenska, då han tar vid som kursansvarig inom neurologi på läkarprogrammet.

Turgut Tatlisumak tog sin läkarexamen i hemlandet Turkiet, fick sin forskarutbildning i Boston, Massachusetts, men disputerade formellt vid Helsingfors universitet. De senaste 25 åren har han arbetat som neurolog och forskningsledare vid universitetssjukhuset i Helsingfors.

– Jag är drygt 50 år, och det var dags för mig att bryta upp och göra något annat. Göteborg är en fin stad. Jag möts av entusiasm bland medarbetarna på Sahlgrenska; här talas mer om medicin och mindre om pengar, säger Turgut Tatlisumak, och konstaterar att flytten till Sverige gått bra, bortsett från viss tidskrävande byråkrati.

Blir många resor över Östersjön

I Helsingfors ledde han en stor forskargrupp, med både seniora och juniora forskare. I början av året, när han flyttade till Göteborg, hade han inte mindre än nio doktorander. Många av dem är i slutskedet av sin forskarutbildning, men de närmsta åren räknar han med att behöva åka fram och tillbaka mellan Sverige och Finland i stort sett varje vecka.

Med över trettio nya pek på publikationslistan varje år var Turgut Tatlisumak den mest produktiva forskaren vid universitetssjukhuset i Helsingfors. Han forskar om stroke, som orsakas antingen av att blodflödet till hjärnan stoppats (ischemisk stroke), eller av en blödning i hjärnan. Ischemisk stroke är vanligast, medan hjärnblödningar orsakar cirka 15 procent av alla fall.

Han har gjort sig särskilt känd för forskning om stroke hos unga. Forskargruppen har tidigare visat att stroke är betydligt vanligare i befolkningen under 50 år än man tidigare trott, och att stroke bland yngre har andra orsaker än hos äldre.
– Yngre patienter har inte hunnit utveckla vare sig åderförkalkning eller förmaksflimmer, men kan ändå utveckla ischemisk stroke på grund av att ett blodkärl i halsen täpps igen. Artärväggen består av tre lager, och yngre kan få en spricka och en blödning mellan lagren i den yttre kärlväggen som kallas dissektion, och som kan leda till att blodflödet till hjärnan blockeras.

Foto: Elin Lindström Claessen/GU.
Foto: Elin Lindström Claessen/GU.

Sköra artärväggar kan orsaka stroke

Turgut Tatlisumak rullar ihop ett vanligt papper till en rulle, och viker in en flik i rullen för att illustrera hur han menar:
– Hos yngre kan en del av den inre artärväggen lossna och lägga sig som ett lock. Vi har kunnat visa att även mycket milda trauman kan utlösa skadan hos den som har sköra artärväggar. Det kan faktiskt räcka med att man tittar sig över axeln när man kör bil.

Både arv och miljö kan ge skörare artärväggar och öka risken för ischemisk stroke i yngre medelåldern, och risken ökar exponentiellt om man har flera riskfaktorer, visar forskning från den finska forskargruppen. Överlag är det fler män än kvinnor som får stroke före femtio, men mellan tjugo till trettio år är det betydligt fler kvinnor som drabbas. Forskargruppen kopplar detta till barnafödande, och tror att det är hormonnivåerna som ökar strokerisken för kvinnor i dessa åldrar. Vissa sjukdomar, som medfödda hjärtsjukdomar eller vid den ovanliga sjukdomen moyamoya, som drabbar blodkärlen i hjärnan, ökar också risken att drabbas av stroke i unga år.

Testar kirurgisk behandling vid hjärnblödning

Turgut Tatlisumak blev överläkare och professor i neurologi i februari i år, och inom kort börjar hans första doktorand. Doktoranden, en neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ska jämföra en ny behandling för patienter som fått hjärnblödning med den övervakning och medicinering som är standardbehandling idag. Den nya behandlingen går ut på att ta bort en rejäl bit av skallbenet på patienten, och på så vis ge hjärnan mer utrymme att svälla. Skallbenet förvaras nedfryst, och sätts tillbaka efter några månader när hjärnsvullnaden gått ner.
– Idag är prognosen efter hjärnblödning väldigt dålig. Tre månader efter stroke har hälften av patienterna avlidit. I djurstudier, där råttor med hjärnblödning fick den nya aktiva behandlingen, överlevde allihopa, säger Turgut Tatlisumak.

Multicenterstudier är framtiden

Tekniken att avlägsna en bit av skallbenet används redan framgångsrikt för patienter med ischemisk stroke. För att undersöka om behandlingen fungerar lika väl vid hjärnblödning kommer 200 patienter att lottas till två olika grupper, där den ena får standardbehandling och den andra får den nya kirurgiska behandlingen. För att snabba upp projektet kommer det att genomföras i samarbete med forskare vid flera andra sjukhus. Sådana multicenterstudier är framtiden för strokeforskningen, menar Turgut Tatlisumak, som länge arbetade för att skapa ett nationellt nätverk för strokeforskning vid de fem universitetssjukhusen i Finland.

– Här i Norden finns goda förutsättningar för att öka forskningssamarbetena inom stroke. De nordiska länderna har system för hälso- och sjukvård som liknar varandra, och tillsammans har vi de stora patientunderlag som krävs för att få riktigt betydelsefulla resultat. Jag vill arbeta för att få tillstånd ett sådant nätverk här i Sverige och i Skandinavien, säger han.

I Helsingfors var hans motto att ingen patient med stroke skulle lämna universitetssjukhuset utan att ha ingått i en forskningsstudie.
– Jag nådde aldrig riktigt upp till den visionen, men jag tycker det är ett bra motto.

Turgut-Tatlisumak-3_600

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Ny professor, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, stroke

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor