Elisabeth Hansson och Magnus Simrén är två av de forskare som får forskningsmedel från AFA Försäkring till projekt inom kronisk smärta. De får 2,6 respektive 6,7 miljoner till sina forskningsprojekt.
Elisabeth Hansson, professor vid sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering, får 2 630 000 kronor till sitt projekt om nya sätt att återställa reaktiva cellulära nätverk vid inflammation i nervsystemet. Hon forskar om gliaceller: en grupp av olika celltyper som utgör större delen av människans nervsystem. Gliacellerna är ungefär tio gånger fler än neuronerna, och kallas även stödjeceller eftersom neuronerna är beroende av dem.
– Bidraget betyder mycket för min grupp, och jag tycker också att det är fantastiskt roligt att gliacellsforskningen blir uppmärksammad, säger Elisabeth Hansson, som intresserar sig för gliacellernas betydelse för inflammatoriska processer i hjärnan.
Patienter som fått en traumatisk huvudskada eller som genomgått ett kirurgiskt ingrepp kan få en låggradig inflammation i hjärnan, som över tid kan utvecklas till en märkbar inflammation och ge smärta som kan bli kronisk. Elisabeth Hanssons forskning handlar om hur nätverkskopplade gliaceller, och då särskilt celltypen astrocyter, bidrar till att inflammationen uppstår och sprids. Den grundläggande forskningen görs i cellodlingar, där hon genom samarbete med Odontologen utvecklar en ny forskningsmodell, baserad på prover från munslemhinnan. Dessa cellprover har visat sig ha ett signaleringssystem som starkt påminner om gliacellernas signalering.
Elisabeth Hanssons grupp utvecklar också ett effektivt läkemedel mot kronisk smärta:
– Det är en kombination av tre droger, som vi testar i första hand i cellodling för att se om läkemedlet kan återskapa signaleringsfunktionen i gliacellerna. Vi har också testat läkemedlet på en mindre grupp patienter. Vi undersöker nu om vi kan ersätta morfin med ett icke beroendeframkallande läkemedel i drogkombinationen, säger hon.
Magnus Simrén, professor vid enheten för gastroenterologi, får 6 771 000 kronor till sitt projekt om smärta hos patieneter med irritable bowel syndrome (IBS).
Här kan du läsa vilka andra svenska forskare som fick forskningsmedel från AFA Försäkring: http://www.mynewsdesk.com/se/afaforsakring/pressreleases/50-miljoner-kronor-till-unik-satsning-inom-kronisk-smaerta-1177145