Kaj Stenlöf har utsetts till chef för Vetenskapsrådets nya enhet för nationell samordning av kliniska studier, en enhet som baseras i Göteborg. Kaj Stenlöf är sedan tidigare verksamhetschef för klinisk forskning inom Gothia Forum.
I april presenterade Vetenskapsrådet sex regionala noder, en per sjukvårdsregion. Noderna ska ingå i ett nationellt samordningssystem för kliniska studier. En av dessa noder är Gothia Forum, som är en enhet inom Västra Götalandsregionen. Gothia Forum har uppdraget att stärka klinisk forskning i Västra Götaland och på så sätt bidra till bättre vård och behandling av patienter och till regional och nationell tillväxt inom Life Science-området.
I dagarna utsågs Kaj Stenlöf till chef för Vetenskapsrådets nya enhet för nationell samordning av kliniska studier. Enheten är förlagd till Göteborg. Kaj Stenlöf är sedan tidigare verksamhetschef för klinisk forskning inom Gothia Forum. Han är disputerad överläkare inom endokrinologi och diabetologi och bedriver forskning inom fetmaassocierade sjukdomar. Vidare har han erfarenhet från att bygga upp olika infrastrukturer för klinisk forskning i Sverige och i utlandet.
– Jag är glad och stolt över att få förtroendet att leda arbetet vid enheten, säger Kaj Stenlöf. Det är ett uppdrag med många spännande utmaningar och jag ser stora möjligheter inom uppdraget där vi kan förbättra möjligheterna för att genomföra kliniska studier i Sverige.
Sex regionala noder
De regionala noderna, vilka har nominerats av respektive sjukvårdsregion, är:
- Forum Norr – för klinisk forskning
- Forum sydost (Är en nybilda samordningsstruktur, där Futurum Jönköping, Forum Kalmar och Forum Östergötland ingår.)
- FoU-centrum Skåne
- Gothia Forum
- Karolinska Trial Alliance (KTA)
- Enhet vid Uppsala Clinical Research Center (UCR)
Bland de funktioner och uppdrag som noderna kan komma att ha finns till exempel att:
- Ge igångsättningsstöd: Identifiera prövare och patienter, bistå med hjälp när det gäller ansökningar till exempelvis Läkemedelsverket, Etikprövningsnämnder, Strålskyddsinstitutet och biobanker.
- Ge stöd under arbetet: statistik, hälsoekonomi, juridik och avtal, ekonomi och administration med mera.
- Medverka i det nationella systemet.