MAX IV är en nationell infrastruktur utanför Lund som invigs om ganska exakt ett år. Akademilivs redaktör har besökt synkrotronljusanläggningen, som när den tas i bruk kommer att ge de bästa bilderna av proteiner och atomer som går att få.
Två imponerande byggen äger just nu rum på den skånska slätten, strax utanför Lund. Jag fick nyligen möjlighet att besöka ett av dem, MAX IV. När denna stora synkrotronljusanläggning invigs vid midsommar 2016 kommer den att vara bäst i världen. De forskare som lyckas få tid vid strålrören kommer att göra upptäckter i yttersta framkant. Du måste inte själv vara expert på tekinken för att kunna använda den för din forskning – om du vill kan du få hjälp med både planering, preparering av prover, genomförande och slutlig bearbetning och analys. MAX IV är helt enkelt en chans du inte får missa.
De forskare som lyckas få tid vid strålrören kommer att göra upptäckter i yttersta framkant.
Lunds universitet har sedan tidigare MAX I, II och III, men den nya anläggningen spelar i en helt annan division. Storleksmässigt är den flera gånger större, till ytan lika stor som Colosseum i Rom. Men mest imponerande är den nyskapande optiken. Optiken kommer att ge mer fokuserat ljus och mindre störningar än på någon annan anläggning. MAX IV-laboratoriets acceleratorer kommer att skapa röntgenstrålar av mycket hög intensitet och kvalitet, något tekniknördarna kallar ”brilliance”. Under några år, tills de andra synkrotronljusanläggningarna i världen är i kapp, kommer MAX IV att vara bäst i världen.
Hittills har fjorton strålrör fått finansiering, vart och ett med sin egen forskningsnisch. Det första strålrör som tas i bruk kommer att kunna avbilda proteinkristaller bättre än någon annan anläggning i världen.
Det första strålröret kommer att vara på plats i början av nästa år, och efter ett halvårs driftsättning och kalibrering kommer inledningsvis erfarna användare att få börja testa tekniken. Någon gång efter sommaren 2016 öppnas den första ansökningsomgången för att få tillgång till MAX IV. Även utländska användare får söka, och trycket lär bli stort. Ett peer-review-förfarande ska rangordna ansökningarna och ge strålrörstid till de bästa förslagen. Den tid du får vid ett strålrör kostar ingenting, så länge resultaten publiceras i en vetenskaplig tidskrift.
Högintressant för medicinska forskare är det planerade strålrör som kallas MedMAX
MAX IV har plats för betydligt fler strålrör än de fjorton som redan fått finansiering. Högintressant för medicinska forskare är det planerade strålrör som kallas MedMAX, och som kan användas för att studera biologiska organismer hela vägen ”från atomer till anatomi”. Än så länge saknas full finansiering för strålröret, så det lär dröja ytterligare några år.
Jag förstår inte alla detaljer kring tekniken, men jag förstår att denna infrastruktur innebär en fantastisk chans för svenska forskare. MAX IV är inte en angelägenhet bara för Lund. Det är en nationell infrastruktur som finansieras i huvudsak med skattemedel. Forskare kommer att kunna ansöka om att få tid vid strålrören, och om deras projekt bedöms vara bland de bästa kan de få gratis tillgång till både teknik och kompetens vid MAX IV. Och för oss göteborgare ligger ju Lund bara några timmar bort.
Redan nu kan du som forskare undersöka om ditt projekt skulle funka för något av strålrören
MAX IV kommer också att få en fin granne där på slätten utanför Lund: ESS, European Spallation Source. Liksom MAX IV är ESS ett slags gigantiskt mikroskop, men där MAX IV använder röntgenljus, använder ESS istället neutroner för att utforska materiens innersta. Två komplementära avbildningstekniker vägg i vägg, alltså. MAX IV slår som sagt upp portarna nästa år, men ESS kommer att dröja framemot 2020.
Redan nu kan du som forskare undersöka om ditt projekt skulle funka för något av strålrören vid MAX IV. Kommunikationschefen vid MAX IV kan hjälpa dig att nå rätt expertis att diskutera din frågeställning med.
Tutti Johansson Falk: tutti@maxlab.lu.se eller 0766- 32 33 26
Läs mer om MAX IV här: https://www.maxlab.lu.se/maxiv