Redan efter sommaren startar arbetet med rekrytering av yngre toppforskare till Wallenberg Centre of Molecular and Translational Medicine.
– Vårt mål är att strategiska rekryteringar ska stärka och komplettera framgångsrika forskningsmiljöer på universitetet och på så sätt skapa unika styrkeområden inom translationell medicin, säger Göran Landberg, som nyligen utsetts till föreståndare för forskningscentret vid Göteborgs universitet.
När jag träffar Göran Landberg kommer han just från ett möte med sjukhusledningen, men det uppdraget, som en av Sahlgrenska Universitetssjukhusets sex områdeschefer, kommer han nu att lämna. Han är professor i patologi, och forskar om nya behandlingar mot bröstcancer. Sedan 2012 har han haft en kombinationstjänst som professor och överläkare i Göteborg. Innan dess kom han närmast från Manchester, där han byggde upp ett bröstcancercentrum vid The Christie, ett av Europas största cancersjukhus.
– Den närhet som finns mellan akademin och sjukhuset i Göteborg innebär en fantastisk potential för forskningen. Det var det som gjorde att jag sökte mig till Sahlgrenska akademin, och det är också en viktig anledning till att jag vill leda det nya forskningscentret, säger Göran Landberg.
I början av höstterminen kommer Sahlgrenska akademins ledning att bjuda in till ett allmänt akademimöte. Wallenberg Centre of Molecular and Translational Medicine tillhör dock inte bara Sahlgrenska akademin, utan är en universitetsgemensam angelägenhet som även innefattar den Naturvetenskapliga fakulteten. Föreståndaren är organisatoriskt placerad i universitetsledningens stab.
Fokus på rekrytering
Vid Göteborgs universitet kommer drygt tio nya karriärtjänster för unga forskare att tillsättas inom forskningscentret. Nyrekryteringarna ska komplettera den framgångsrika forskning som redan idag finns vid Göteborgs universitet, Astra Zeneca och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Tjänsterna är påkostade, med medel att etablera egna forskargrupper. De första rekryteringarna kommer att inledas efter sommaren.
– Det gjordes en snabb inventering av våra forskningsstyrkor inför ansökan till Wallenbergstiftelsen, men vi kommer att behöva undersöka närmare vilka rekryteringar som bäst gynnar den forskning som redan finns vid universitetet. Vi kommer ha öppna dialoger med prefekter och forskargrupper om vilka behov som finns, säger Göran Landberg.
De forskningsområden det i första hand handlar om cancer, infektion, neurovetenskap och metabolism.
En viktig uppgift för Göran Landberg som föreståndare för centret blir att skapa förutsättningar för att de unga begåvade forskare som rekryteras att nå sin fulla potential och bli internationella toppforskare inom sina områden.
– Det handlar mycket om att få de rätta kontakterna, både inom akademin, på sjukhuset och på Astra Zeneca. Forskare som redan är etablerade här kommer vara till stor hjälp för att de ska få tillgång till de patientmaterial och den infrastruktur de behöver.
En satsning för Sverige
Svensk hälsovetenskaplig forskning var mycket framgångrik under stora delar av 1900-talet, men försvagades i takt med den globala ekonomins framväxt. Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse vill stärka den grundläggande kompetensen för att Sverige ska kunna bli ledande igen.
– Wallenbergstiftelsen har en tydlig ambition och ger oss uppdrag är att rekrytera yngre forskare med potential att bli världsledare inom sina fält. Men stiftelsen ger oss stor frihet att själva styra rekryteringarna, konstaterar Göran Landberg.
Centret vid Göteborgs universitet är ett av fyra som Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse tagit initiativ till, de övriga tre finns i Lund, Umeå och Linköping. De fyra centren ska komplettera varandra. Göran Landberg har redan hunnit få inledandande kontakter med de föreståndare som utsetts vid de övriga tre centren.
– Vi ska se till att samarbeta med varandra, och det kommer att krävas öppna kanaler för dialog mellan centren.
Om centrat
Wallenberg Centre of Molecular and Translational Medicine är ett nytt centrum vid Göteborgs universitet. Centrat byggs i samarbete med Västra Götalandsregionen och Astra Zeneca. Tät samverkan mellan aktörerna ska säkerställa att resultaten av grundforskningen snabbt ska leda till nya behandlingsmetoder och komma patienter till gagn.
Den nu aktuella satsningen omfattar tio år, men Göteborgs universitets ambition är att skapa en internationellt ledande forskningsenhet med betydligt längre livslängd.