Andelen läkare som också ägnar sig åt forskning har minskat under de senaste åren. Vetenskapsrådets tidning Curie tar i sitt senaste nummer upp ett exempel på att trenden kan vara på väg att vända: Studenter i forskning vid Sahlgrenska akademin. Föreningens ambition är att motivera fler att engagera sig i forskningsprojekt redan under studietiden.
På 30 år har andelen disputerade läkare i Sverige sjunkit från 25-30 till 15 procent. Samtidigt som endast 9 procent av de disputerade läkarna är yngre än 40 år. Men nu finns tecken på att intresset för forskning ökar bland läkarstuderande.
Puja Shahrouki, ordförande för Studenter i forskning (SiF) vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, berättar att fler läkarstudenter nu ansöker om forskningsstipendium under sommaren och att forskningen också ges ökade resurser i form av stipendier och forskningsprogram.
– Vi märker även ett stort intresse för våra aktiviteter. Vi vill fungera som en brygga mellan studenter och forskare. En viktig anledning till att vi bildade föreningen var att vi hörde från flera håll att det var svårt att hitta en ingång till forskningen, säger han.
Du kan läsa hela texten i Curie: http://www.tidningencurie.se/22/nyheter/nyheter/2015-06-03-lakarstudenterna-vill-forska-igen.html?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified