Om kvinnan har fetma i början av sin graviditet ökar risken för komplikationer hos både henne själv och barnet, visar en ny forskningssammanställning. Kvinnor med fetma behöver därför stöd att minska vikten inför graviditet, samt att minimera viktuppgång under graviditet.
Studien har genomförts vid Sahlgrenska akademin och Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet, i samarbete med Trinity College i Dublin och City University i London. Studien summerar forskningsresultat från 22 tidigare forskningssammanställningar, om totalt 573 vetenskapliga studier.
Sammanställningen visar att fetma (definierat som BMI > 30 kg/m2) jämfört med hälsosam mödravikt i tidig graviditet, är kopplat till ökad risk för:
- att kvinnan drabbas av graviditetsdiabetes, högt blodtryck, havandeskapsförgiftning, depression, instrumentell förlossning och kejsarsnitt.
- att barnet föds för tidigt, har högre vikt än normalt, samt något ökad risk för missbildningar och perinatal död.
- att kvinnor ammar i lägre grad och under kortare period.
Fetma i samband med barnafödande är ett ökande problem i Sverige:
- år 1991 var 25 procent av alla kvinnor i Sverige överviktiga eller hade fetma i tidig graviditet.
- år 2013 var 25 procent överviktiga, och ytterligare 13 procent hade fetma, d.v.s. ett BMI på mer än 30.
– Resultatet i studien stärker rekommendationen att kvinnor med övervikt eller fetma bör gå ner i vikt innan de blir gravida, samt minimera viktuppgången under graviditeten. säger forskare Anna Dencker.
– Det är oerhört viktigt att inte stigmatisera dessa kvinnor, utan att vi erbjuder dem ett personcentrerat stöd till en hälsosam livsstil. Vi tror detta är nyckeln till en lyckad viktnedgång, och en samhällsekonomisk vinst, säger professor Marie Berg, ledare för forskningsprojektet.
Artikeln Risks associated with obesity in pregnancy, for the mother and baby: a systematic review of reviews är publicerad i vetenskapliga tidskriften Obesity Reviews