Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

”Dolt” doftämne kan orsaka kontaktallergi

27 maj, 2015

Lapptest där ryggen exponeras för ämnen som kan ge kontaktallergi.
Lapptest där ryggen exponeras för ämnen som kan ge kontaktallergi.

Doftämnet linalylacetat, som utvinns från lavendel, finns inte med på kosmetikaförordningens lista över allergiframkallande ämnen. Ämnet behöver därmed inte redovisas på produkter som säljs inom EU. Nu visar studier vid Göteborgs universitet att linalylacetat kan orsaka allergiskt eksem.

Enligt den så kallade kosmetikaförordningen måste kosmetiska produkter (till exempel smink, hudkräm, schampoo, deodorant, tandkräm) idag ha en innehållsdeklaration, så att konsumenter ska kunna undvika de ämnen man inte tål.

Doftämnet linalylacetat är ett undantag: ämnet finns inte upptaget i kosmetikaförordningen och behöver heller inte redovisas i innehållsförteckningar.

Linalylacetat är i sig svagt allergiframkallande. Men studier vid Sahlgrenska akademin visar nu att ämnet kan reagera med syret i luften och bilda starkt allergiframkallande hydroperoxider. Linalylacetat kan därmed vara en vanlig orsak till kontaktallergier.

I studien testade forskarna 1 717 personer som var under utredning för eksem kopplat till kontaktallergi. Ungefär 2 procent av dem visade allergiska reaktioner mot linalylacetat.

Lina Hagvall
Lina Hagvall

– Det kan låta som en liten andel. Men det betyder att det är ungefär lika vanligt att vara kontaktallergisk mot linalylacetat som mot de andra doftämnen som listas i kosmetikaförordningen, säger Lina Hagvall, forskare vid Göteborgs universitet.

Personerna som reagerade mot oxiderad linalylacetat testades även mot andra doftämnen som ingår i dagens rutintester. Hela 57 procent visade då ingen allergisk reaktion.

– Försöken visar att det behövs en bred testpanel för att fånga kontaktallergier mot doftämnen. Majoriteten av de som har kontaktallergi mot oxiderad linalylacetat upptäcks alltså inte med dagens allergitester, säger Lina Hagvall:

– Eftersom ämnet heller inte deklareras på kosmetiska produkter har de som är allergiska svårt att undvika ämnet, vilket i värsta fall kan leda till att eksemen förvärras och blir kroniska.

Resultaten i studien bör enligt Göteborgsforskarna leda till att oxiderad linalylacetat inkluderas bland de doftämnen som används för diagnostisering av kontaktallergi. Ämnet bör dessutom redovisas i kosmetiska produkters innehållsförteckning, anser forskarna.

Artikeln Air-oxidized linalyl acetate – An emerging fragrance allergen? publiceras i den vetenskapliga tidskriften Contact Dermatitis.

Länk till artikel: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cod.12350/pdf


FAKTA KONTAKTALLERGI
Kontaktallergi innebär att kroppen utvecklar ett immunologiskt minne mot kemikalier i omgivningen. Kontaktallergi visar sig vanligtvis genom att huden utvecklar eksem i det område där kontakten skett med det främmande ämnet. I detalj uppstår den allergiska reaktionen när ämnet binder till hudens proteiner och aktiverar immunförsvaret. Långvarig kontakt kan leda till kroniska, svårbehandlade eksem. 

De vanligaste orsakerna till kontaktallergi är exponering för doftämnen, metaller och konserveringsmedel. I kosmetikaförordningens märkningskrav för kosmetiska produkter ingår 26 doftämnen och 2 naturliga doftämnesblandningar.

TEXT: KRISTER SVAHN

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: allergi, dermatologi, institutionen för kliniska vetenskaper, Ny studie

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Nyhetsbrevet tar paus för sportlovet – uppehåll onsdag 15 februari

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JAN 24]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Nytt ansökningsförfarande för SSMF Starting och Consolidator Grant

7 februari, 2023

UTLYSNINGAR. Från och med i år inför SSMF ett nytt ansökningsförfarande för sina utlysningar Starting och Consolidator Grant. Dessa kommer nu geno … [Read More...]

Läkemedlet metotrexat kopplas till förhöjd risk för hudcancer

7 februari, 2023

NY STUDIE. Det immundämpande läkemedlet metotrexat kan på befolkningsnivå kopplas till en ökad risk för tre olika former av hudcancer, visar forsk … [Read More...]

Centrumbildningar i fokus för årets Forskningsdag

6 februari, 2023

SAMVERKAN. För åttonde året i rad bjöd Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset in till Forskningsdagen. 2023 års upplaga lyfte … [Read More...]

Masterprogrammet i folkhälsa banade väg för samarbete i Sri Lanka och Indien

6 februari, 2023

RESEBERÄTTELSE. I början av november förra året reste Solveig Lövestad, Monica Hunsberger (ansvarig för masterprogrammet i folkhälsa) och Evelina … [Read More...]

Tydliga genusnormer när långvarig smärta beskrivs

6 februari, 2023

AVHANDLING. Känsliga kvinnor och tåliga män. Det är en rådande bild av personer med långvarig smärta. Följden kan bli omotiverade skillnader i den … [Read More...]

Ny metod för diagnostik av ligamentskador i knäleden på gång

3 februari, 2023

HÄLSA OCH TEKNIK. En ny metod att diagnostisera skador i knäets ligament har tagits fram av forskare vid Sahlgrenska akademin och Chalmers. M … [Read More...]

Nu kan du nominera 2023 års hedersdoktorer

2 februari, 2023

HEDERSDOKTOR. Alla anställda inom Sahlgrenska akademin kan nominera hedersdoktorer. Utnämningarna är ett bevis på fakultetens uppskattning, och et … [Read More...]

Högtidlig ceremoni för lång och trogen tjänst

30 januari, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Onsdagen den 25 januari bjöd universitetet in totalt 68 medarbetare till högtidlig utdelning av utmärkelsen Nit och red … [Read More...]

Ny avhandling: Högre risk för framtida tarmläckage efter sfinkterskada

27 januari, 2023

AVHANDLING. Risken för framtida läckage av tarmgas och avföring är betydligt högre bland kvinnor som fått en sfinkterskada vid förlossning, och al … [Read More...]

Depression och låg livskvalitet 30 år efter kemattack

25 januari, 2023

NY STUDIE. Senapsgas skadar syn, hud och andning – men tre decennier senare är det den psykiska ohälsan som väger tyngst. I en tid av hot om kemi … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor