Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Ali Khatami ny kvalitetsdirektör på SU

20 maj, 2015

sahlgrenska-universitetssjukhuset-4_600Ali Khatami, läkare och forskare vid avdelningen för urologi, har utnämnts till nu kvalitetsdirektör vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Att sjukhuset ska ta sig från ekonomistyrning till värdestyrning och att skapa bättre förutsättningar för att våga testa nya arbetssätt, är prioriterade områden för honom.
– Ibland känner jag att vi blir handlingsförlamade av rädsla för att göra fel, säger Ali Khatami.

Den 15 maj fick Sahlgrenska Universitetssjukhuset en ny kvalitetsdirektör. Ali Khatami tog läkarexamen i Göteborg 1991. Efter AT-tjänstgöring på NÄL, Norra Älvsborgs Länssjukhus, flyttade han till Karlstad för att börja sin ST och specialiserade sig inom både kirurgi och urologi.

Hur hamnade du på Sahlgrenska?

Ali Khatami, ny kvalitetsdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Ali Khatami, ny kvalitetsdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

– Jag var på väg till matsalen våren 2000 när jag fick ett samtal från urologens dåvarande verksamhetschef som undrade om jag kunde börja jobba i Göteborg. Sedan dess har jag varit inom verksamhet urologi och huvudsakligen arbetat med patienter med prostatacancer. Jag blev teamöverläkare, därefter ställföreträdande verksamhetschef och från 2008 verksamhetschef på urologen. 2007 disputerade jag inom ämnet prostatacancer.

Ali Khatami berättar att under sina år som verksamhetschef hade verksamhet urologi fokus på att förbättra vården för patienterna. Det har skett med olika metoder, som fokustavla, ständiga förbättringar, genombrottsprojekt med mera.

– Men framför allt har vi haft utomordentligt duktiga medarbetare i verksamheten som tillsammans har skapat en mycket patientfokuserad kultur på arbetsplatsen. Alla medarbetare, oavsett hur tufft det har varit, har ändå kunnat fokusera på att göra det bästa för patienterna inom de ramar vi har haft, säger han och tillägger:

– Jag är oerhört stolt över mina medarbetare på urologen som år efter år har levererat trots gamla och nya utmaningar och svårigheter som vi alla brottas med dagligen.

Nu har sjukhuset valt att arbeta med Värdebaserad vård som arbetsmodell. Prostatacancervården var med i den första omgången och har arbetat med värdebaserad vård sedan hösten 2013. Ali Khatami ser en hel del fördelar med arbetsmodellen. Han poängterar dock att man inte ska glömma att modellen måste fyllas med rätt innehåll för att vi ska uppnå önskvärt resultat.

– Vi ska fokusera på vad som är viktigast för patienten, så kallade utfallsmått. Tyvärr har vi alltför ofta varit inriktade på processmått vilket i sig är viktigt men inte det mest betydelsefulla för patienten.

Han tar ett exempel. Att korta ner väntetiden på operation är viktigt och kan mätas (processmått). Men det viktigaste för patienten är resultatet av operationen, alltså att patienten kan återgå till normal funktion, slippa omopereras och bli av med sina symptom (utfallsmått).

– Om jag måste välja skulle jag personligen vilja bli opererad på ett sjukhus och i en verksamhet som visar bättre utfallsmått även om det innebär att jag skulle vänta något längre, säger han.

Vilka frågor inom ditt område kvalitet och patientsäkerhet känns angelägnast att utveckla i din nya roll?

– Alla områden! Att arbeta kvalitetsmedvetet handlar om en kulturresa där vi fokuserar på det som är viktigast för patienten och inte på antal genomförda åtgärder. Att se till att vi tar oss från ekonomistyrning till kvalitet/värdestyrning ser jag som min viktigaste uppgift. Men egentligen det är inte jag som ska göra resan ensam utan jag ska se till att våra medarbetare får de förutsättningar som behövs för att kunna göra den.

Ali Khatami tycker också att vi på sjukhuset ibland utreder frågor till oändlighet och fastnar i siffror och statistik. Självklart måste ett beslut vara faktabaserat men ibland leder vår rädsla för att göra fel till handlingsförlamning.

– Jag har ett förslag på fördelning av arbetsinsatser; för varje timme som vi satsar på att ta fram statistik satsar vi minst tre timmar på att analysera och ta fram åtgärder som kan förbättra resultaten för patienterna och se till att det blir genomförda, säger han och exemplifierar:

– Vi behöver inte ta fram nya siffror och statistik för akuterna. Vad som behövs är att peka med hela handen och skapa förutsättningar för att de förbättringsförslag som har tagits fram och beslutats även genomförs av oss alla, att arbeta med att korta ner väntetiderna på akuterna och skapa mer värde för patienterna är hela sjukhusets uppdrag och inte enbart akutmottagningarna.

– Vi måste helt enkel våga mer!

Till sist tillägger han: ”Jag vill avsluta med ett citat som jag tänker på när jag börjar fega inför olika beslut om förändringar”:  ” The difference between a master and a beginner – the master has failed more times than the beginner has ever tried.”

Text: Katarina Hallingberg/SU

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, sjukhusledning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor