Utvecklingsplanerna för Medicinarberget är inne i en intensiv fas. Om alla idéer blir verklighet kan berget se mycket annorlunda ut om några år. I sin krönika målar dekanus Olle Larkö bilden av ett campus fyllt av folkliv, studenter och caféer.
Det är helt nödvändigt att vi samlar vår forskning, utökar våra lokaler och uppgraderar Medicinareberget. Våra forskargrupper sitter utspridda, både på Medicinareberget och inom sjukhuset, och för att få slagkraft måste vi samla alla goda krafter för framtiden. Vi behöver mer plats för nya och växande forskargrupper. Att Medicinarelängan är sliten påverkar inte minst våra studenter, där många sitter i korridorer och pluggar. Lärosalarna är för få, för små och inte anpassade för modern pedagogik. Vi behöver bättre och samlade möjligheter för simuleringsträning av studenter i olika sjukhusmiljöer och framförallt ge studenter från olika utbildningar bättre möjlighet att träna samarbete tillsammans.
Än så länge är planerna för Medicinarberget och Sahlgrenskas sjukhusområde ganska diffusa. Det är grova skisser över volymer och tänkta placeringar, och inga stora beslut är ännu fattade. Men projektet har fått styrkraft, och kommer inom kort bli mer konkret och tydligt. Om något år kan detaljplanen vara på plats. SveaNor, fastighetsbolaget som driver projektet med det nya vård- och forskningshuset vid Per Dubbsgatan, räknar med att börja bygget om dryga två år.
Den som vill påverka utvecklingen kan alltså inte sitta på händerna.
Den som vill påverka utvecklingen kan alltså inte sitta på händerna. Inom kort kommer vi därför inleda mer ingående diskussioner där institutionerna får föra fram sina synpunkter och behov.
Det här är min bild av hur Medicinarberget ser ut 2021. Då talar vi kanske inte längre om Medicinareberget, utan om ett ”Campus Sahlgrenska”, fullt av studenter och liv. Högst upp på berget, nära Läkemedels- och Nutritionscentrum (LNC) och Hälsovetarbacken, står ett nytt samverkanshus med bibliotek, restaurang och café. Inne i huset möts studenter, forskare och administrativ personal från tre fakulteter, och i den nya aulan pågår spännande föreläsningar.
I denna framtid förbinds Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska sjukhuset inte bara av gångbroar. Kanske redan 2020 sammanförs våra verksamheter enligt planerna av tre stora hus, anpassade för modern forskning och utveckling. I det som nu har arbetsnamn Hus 1 samlas laboratoriemedicin, diagnostik, utveckling och innovation. Hus 3 står på Medicinarebergets sida av Per Dubbsgatan, där gamla ortopeden står idag, och här samlas stora delar av den experimentella forskningen för att få maximal samverkan mellan olika forskare. Det nya centrumet för molekylär medicin som nyligen fått finansiering av Wallenbergstiftelsen kan till exempel få sin hemvist i huset.
Där hoppas jag att sjukhusdirektören och min efterträdare kan sitta, helst i vägg i vägg.
Dessa hus binds samman med Hus 2. Det är en byggnad i flera våningar som sträcker sig över Per Dubbsgatan, och som knyter samman akademi och vård. Där hoppas jag att sjukhusdirektören och min efterträdare kan sitta, helst i vägg i vägg. Då skulle vi verkligen ta tillvara på den fysiska närhet vi har till sjukhuset.