Vilken slags forskning dominerar vid de moderna universiteten? Den frågan undersöks i en artikel av forskare vid norska NIFU. De har kartlagt skillnader i inställningen till grundforskning och tillämpad forskning bland forskare i 15 länder.
Enligt författarna hävdar vissa att grundforskning inte längre är en huvudsaklig verksamhet vid universiteten. Undersökningen visar dock att grundforskningen har en fortsatt stark ställning, även om det finns stora variationer mellan länder och ämnesområden. I de flesta fall är forskarna engagerade i en kombination av grund- och tillämpad forskning, men det finns ofta en tyngdpunkt i tillämpad forskning. Vidare sägs i artikeln att forskare som är inriktade på grundforskning bland annat verkar få mindre externa medel.
Personal vid NIFU medverkar också i en studie av internationell mobilitet bland forskare. Studien bygger på en omfattande enkätundersökning av mobiliteten bland forskare vid såväl universitet som fristående forskningsinstitut inom EU. Resultaten både bekräftar och ifrågasätter vad som framförs i litteraturen och i debatten.
Omkring 60 procent av forskarna svarade att de hade deltagit i internationell mobilitet vid minst ett tillfälle. Utlandsvistelser i forskningssyfte var allra vanligast, men migration för att byta arbete var överraskande vanligt. En ytterligare observation är att internationell mobilitet för studier och för praktik på arbetsplatser är en bra indikator för mobilitet under en senare karriär som forskare.
Läs på förlaget Springers webbplats om forskningens inriktning (hel artikel)
Läs på förlaget Oxford Journals om forskares mobilitet (endast abstracts)