Två enheter inom forskningsplattformen Core Facilities har varit framgångrika i Vetenskapsrådets riktade utlysningar inom avancerad ljusmikroskopi respektive biologisk masspektrometri. Samtidigt genomgår Core Facilities just nu stora förändringar för att anpassas efter forskningens utveckling och behov.
För forskningsinfrastrukturer i Sverige är trenden att allt mer samordnas i nationella arenor. I en utlysning från Vetenskapsrådet i höstas kunde lärosäten ansöka om att bli nationella noder inom mikroskopi och masspektrometri. I gemensamma ansökningar med Chalmers var Göteborgs universitet genom Core Facilities ensam om att ta sig vidare i processen inom båda områdena.
– Både Proteomics och Centre for Cellular Imaging fick utomordentligt bra utvärderingar. CCI bedöms vara en väletablerad och erfaren infrastruktur med höga ambitioner, och Proteomics lyfts fram som en förebild och potentiell modell för andra inom MS-området, konstaterar Göran Larson, chef för Core Facilities, och fortsätter:
– Det är roligt, och ett erkännande att vi jobbar på rätt sätt med en öppen infrastruktur.
Beslut inom ett år
Förutom Göteborgs universitet och Chalmers gick KTH, Umeå universitet och Stockholms universitet vidare inom mikroskopi. Inom masspektrometri gick Karolinska Institutet och Lunds universitet vidare i processen. Ansvariga för dessa noder bjuds nu in till diskussion om infrastrukturernas nationella organisation, eventuellt överlappande eller komplementära verksamheter samt ekonomiska frågor. Vetenskapsrådet förväntas ta inriktningsbeslut i slutet av året, och slutgiltigt beslut våren 2016.
Nyligen inrättades också Core Facilities som en universitetsgemensam forskningsinfrastruktur vid Göteborgs universitet.
– Det är ett erkännande för oss. Universitetet har högt ställda krav på den gemensamma infrastrukturen, och detta är ett kvitto på att vi lever upp till dem. Det kommer också att underlätta de samarbeten och avtal som krävs för att verka på den nationella arenan, säger Göran Larson.
Förändringen innebär också att rådet för Core Facilities behöver utökas med två nya ledamöter, en extern och en från Naturvetenskapliga fakulteten.
Ytterligare VR-utlysningar inom infrastruktur är aktuella. Mammalian Protein Expression, MPE, hat nu lämnat in en ansökan inom SWEDSTRUCT i samarbete med Naturvetenskapliga fakulteten, KI och Lunds universitet. Bioinformatics har på motsvarande sätt arbetat med en nationell ansökan, NBIS, som också just lämnats in till VR. CCI ingår vidare i Swedish Bioimaging (SBI) som lämnat in två VR-ansökningar, en nationell och en internationell. Experimentell biomedicin, EBM, som ansvarar för universitetets försöksdjursverksamhet, kan på sikt också komma att bli del i ett nationellt konsortium för försöksdjursverksamhet. EBM är redan nu med i ett nationellt konsortium för försöksdjursutbildning.
Om Core Facilities
Core Facilities är en forskningsplattform vid Sahlgrenska akademin, öppen för alla forskare. Plattformen består i dagsläget av sju enheter med avancerad teknisk utrustning och kvalificerad kompetens tillgänglig för alla forskare: Bioinformatics, Centre for cellular imaging (CCI), Centre for Physiology and Bio-Imaging (CPI), Genomics, Laboratory for Experimental Biomedicine (EBM), Mammalian Protein Expression (MPE), samt Proteomics.
Stora förändringar väntar
Redan från starten i början av 2000-talet har det varit en uttalad ambition att Core Facilities, ska vara en flexibel plattform som, med subventioner från fakulteten, erbjuder de mest avancerade teknikerna den moderna biomedicinska forskningen behöver. Genomics, som arbetar med analys av genetiskt material, anlitas idag av universitetets forskare men också i stor utsträckning av Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och uttalade behov finns att stärka denna verksamhet i samarbete med regionen. CPI, som erbjuder moderna fysiologiska och biologiska avbildningstekniker för att karakterisera möss och råttor som sjukdomsmodeller, kommer tyvärr sannolikt att behöva avvecklas som en Core facilitet då enheten inte bedöms kunna leva upp till de ökande krav som ställts på verksamheterna. Ärendet är nu under beredning inom fakulteten.
AV: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN