Marcus Lind och Sofia Movérare Skrtic får The Novo Nordisk Foundation Excellence Award. Priset ger dem en miljon danska kronor per år under fem år, vilket motsvarar mer än sex miljoner svenska kronor. Båda är verksamma vid institutionen för medicin.
Vid prisceremonin i Köpenhamn i förra veckan delade fonden ut 18 nordiska stipendier, varav fyra fick The Novo Nordisk Foundation Excellence Award. Hälften av mottagarna av detta stora pris är alltså hemmahörande vid institutionen för medicin i Göteborg.
Sofia Movérare Skrtic är docent i molekylär medicin. Hon forskar om osteporos, och framför allt vill hon förstå hur det viktiga kortikala benet är reglerat.
– De läkemedel mot osteoporos som används idag kan effektivt minska risken för fraktur i det trabekulära benet som finns i ryggkotorna. Men läkemedlen har betydligt sämre effekt på risken för höft- och underarmsfrakturer som är mest beroende av kortikalt ben, säger Sofia Movérare Skrtic.
Hon och hennes kollegor på Centrum för ben- och artritforskning vid Sahlgrenska akademin har nyligen genom genetiska analyser av arvsmassan identifierat en gen, WNT16, som visade sig vara mycket starkt förknippad med tjockleken på det kortikala benet och risken för underarmsfraktur:
– I våra efterföljande första mekanistiska studier som vi publicerade i Nature Medicine förra året visade vi att WNT16 proteinet ökar benstyrkan genom att hämma bildningen av bennedbrytande celler i det kortikala benet.
Stipendiet från Novo Nordisk Fonden ger möjlighet att förstå de bakomliggande mekanismerna för hur WNT16 proteinet påverkar det kortikala benet. Förhoppningen är att denna forskning på sikt kommer att bidra till en minskad risk för höft- och underarmsfrakturer.
Marcus Lind är docent i diabetologi vid Sahlgrenska akademin och överläkare i NU-Sjukvården. Han medverkar i studier för utveckling av nya behandlingar inom typ 1 diabetes med kontinuerlig blodsockermätning, som är en ny teknik att subkutant mäta blodsockervärden var femte minut och kunna varna patienten vid låga eller höga blodsockervärden.
Inom typ 2 diabetes är han involverad i projekt om så kallade inkretinbaserade läkemedel, en ny typ av läkemedel som inte ger viktuppgång (DPP4-hämmare) eller till och med viktreduktion samtidigt som blodsockret förbättras. Han forskar också om riskfaktorer och följdsjukdomar, om lämpliga vårdrutiner och kvalitetsindikatorer för patienter med diabetes och akut hjärtinfarkt, samt om nya behandlingar vid typ 1 och typ 2 diabetes.
Det aktuella projektet syftar till att minska akuta och långsiktiga komplikationer vid typ 1 diabetes och den förhöjda dödlighet som föreligger vid typ 1 diabetes.
– Flera oberoende studier kring kontinuerlig blodsockermätning utförs, ett hjälpmedel för att styra sin blodsockerkontroll med hjälp av en subkutan sensor. Screeningstudier av kardiovaskulär sjukdom utförs för att försöka upptäcka och förhindra hjärtsjukdom innan den är manifest. Detta görs bland annat med ultraljudsundersökningar hos individer med typ 1 diabetes utan känd hjärtsjukdom. En multicentrerandomiserad studie kommer bedrivas för att förstå om specifikt stöd från diabetestubildad psykolog kan hjälpa individer som har mycket höga blodsockervärden. Via registerstudier studeras vilka individer som har de största riskerna för akuta och långsiktig komplikationer för att på sikt kunna bättre intervenera mot dessa, säger Marcus Lind.
Hans forskning är knuten till institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet. Han är även gästforskare vid Mid-America Heart Institute, Kansas City, USA.
Om Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden, en oberoende dansk stiftelse, delar årligen ut stipendier för forskning inom biomedicin, allmänmedicin, familjemedicin, vård, konsthistoria, bioteknik och nya innovationer. Fonden ska ge en stabil grund för de kommersiella aktiviteter och den forskning som bedrivs av företagen inom Novo Group, och ska även stödja vetenskapliga och humanitära ändamål. Det multinationella läkemedelsföretaget Novo Nordisk, som tillverkar och marknadsför läkemedel och tjänster för framför allt diabetesvård, är en viktig del av Novo Group.
Här kan du läsa mer om prisutdelningen: http://www.novonordiskfonden.dk/da/content/novo-nordisk-fonden-uddeler-stipendier-til-18-forskere