Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Att bemöta den oanmälda patienten i korridoren

28 april, 2015

sjukhuskorridor_600Varje dag kommer färdigbehandlade patienter tillbaka till sjukhusens specialistavdelningar för att få hjälp med komplikationer som egentligen borde hanteras i hemkommunen. Personcentrerade vårdteam på sjukhusen effektiviserar vården, och ökar patienternas förtroende. Det visar en ny studie av bland andra Eric Carlström, nybliven professor i vårdvetenskap med inriktning mot ledarskap och vårdorganisation vid Sahlgrenska akademin.

Plötsligt står hon där i sjukhuskorridoren, patienten vars behandling är avslutad, med frågor om en komplikation som hon borde få hjälp för i sin hemkommun. Ändå har hon rest, kanske i flera timmar, tillbaka till sjukhuset som behandlat henne för hennes cancer, för att få svar från den vårdpersonal hon har förtroende för.

Eric Carlström. Foto: Elin LIndström Claessen/GU
Eric Carlström

– Människor bryr sig inte om organisatoriska strukturer, utan tar sig dit de vill. Vi vänder oss dit vi tror vi kan få bra hjälp, konstaterar Eric Carlström.

Personalen hjälper gärna den oanmälda patienten, men behöver då avbryta det de höll på med.

– När vi avbryts och måste ta itu med något annat tar arbetet mer tid, och forskning visar också att vi då tenderar att göra mer misstag. Vårdpersonal kan avbrytas både tre och fyra gånger samma dag av oanmälda patienter, säger Eric Carlström.

Studien har genomförts inom specialistvården för huvud-hals-cancer vid onkologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Där avsattes resurser för ett personcentrerat vårdteam med sjuksköterskor och dietist, där den återvändande patienten blev en jämlik partner i teamet. Förändringen fick flera positiva konsekvenser.

– Redan innan hade patienterna högt förtroende för personalen på avdelningen, och vi ser att arbetssättet med vårdteam ger ytterligare en markant förbättring. För personalen i vårdteamet slår patienternas förtroende nästan i taket. Samtidigt innebär satsningen totalt en ekonomisk vinst, säger Eric Carlström, som genomfört studien tillsammans med flera andra forskarkollegor vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa.

Studien konstaterar också att inte en enda av de patienter som blivit hjälpta av det personcentrerade vårdteamet kom tillbaka oanmäld till sjukhusavdelningen igen. Artikeln har just skickats in för publicering i en vetenskaplig tidskrift.

Mellanchefer i kläm

Eric Carlström är specialistutbildad ambulanssjuksköterska i grunden, och har även varit chef inom hälso- och sjukvård. Som forskare inom vårdorganisation intresserar han sig framför allt för mellannivån, där han bland annat kunnat se att mellanchefer i vården ofta väljer den strategi som inom organisationsforskning kallas neglekt, när kraven från olika håll blir oförenliga:

– Mellanchefer är inte sällan en tidigare kollega som nu satts att leda verksamheten. I åtstramningstider kan det då vara svårt att få ihop sparkraven från den högre ledningen och medarbetarnas förväntningar. Många väljer då helt enkelt att göra sig oanträffbara, och låter bli att svara i telefon och på mejl.

Lyckade insatser för blåljusen

Hanteringen av olyckor och trauma är ett annat område Eric Carlström intresserar sig för. Här i Göteborg förlägger han en del av sin arbetstid på Prehospitalt och Katastrofmedicinskt centrum, där han bland annat samarbetar med Amir Khorram-Manesh. Forskargruppen lanserar nu en ny validerad modell för riskbedömning inom blåljusorganisationerna inför ett större event. Modellen tar hänsyn till en rad faktorer – som åldern på de som deltar vid eventet, temperatur, tätheten, risken för klämskador – och resulterar i en bruttolista där riskerna är graderade från ett till fem.

– Det är ett verktyg för planering av blåljusinsatser i samband med fotbollsmatcher, rockkonserter, demonstrationer och andra event som samlar många människor på samma plats. Det är mer generellt än något annat verktyg vi känner till, säger Eric Carlström.

varvet-logo-21Verktyget har validerats med realistiska och rimliga scenarion, och ska testas i skarpt läge vid årets Göteborgsvarv, som är världens största halvmara.

Övning ger samverkan

Tillsammans med en kollega vid Högskolan Väst har Eric Carlström också tagit fram ett protokoll för krisövning som kan användas av polis, räddningstjänst och ambulanssjukvården:
– På många olycksplatser jobbar blåljusen parallellt, de samverkar inte tillräckligt bra och behöver vänta in varandra. Det finns andra protokoll för samverkansövningar mellan blåljusorganisationerna, men detta är det enda som mig veterligt är vetenskapligt validerat.

Uppdraget att ta fram verktyget kom från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (tidigare Statens räddningsverk), ett uppdrag de fick i nationell konkurrens.

AV: ELIN LINDSTRÖM CLEASSEN

Erc_Carlström_600

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Ny professor, Ny studie, personcentrerad vård, vetenskaplig publicering

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor