Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Många frågor till doktorn under Vetenskapsfestivalen

20 april, 2015

Lisa Nordqvist och Henrik Sjövall var två av de som svarade på skolbarnens frågor. Foto: Elin Lindström Claessen/GU
Lisa Nordqvist och Henrik Sjövall var två av de som svarade på skolbarnens frågor. Foto: Elin Lindström Claessen/GU

Varför kan man inte snurra på huvudet hur mycket som helst? Varför har vi snor? Hur ser det ut inuti en tand? Panelen fick många kluriga frågor under Vetenskapsfestivalen, när hörsal Arvid Carlsson fylldes av vetgiriga skolelever.

Foto: Elin LIndström Claessen/GU.
Foto: Elin LIndström Claessen/GU.

Programpunkten Fråga doktorn under Vetenskapsfestivalen gavs i år för tionde året i rad. Det är ett samarrangemang mellan Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där både lågstadieelever och elever i mellanstadiet bjuds in till Medicinarberget under Vetenskapsfestivalen, och ges chansen att få svar på alla sina frågor om hur kroppen fungerar.

Men, varför kan man då inte snurra runt huvudet hela varvet?
– Det är nära att ugglan kan snurra runt huvudet, men hos människan finns nästan inga leder som kan gå hela varvet runt, svarar tandläkaren Torgny Alstad, som också är moderator under programpunkten.
Henrik Sjövall låter en gymnastisk rörelse illustrera svaret, genom att crawla med båda armarna så att de bildar stora cirklar i luften:
– Kotorna i nacken är som korkar som sitter fast med rep som kallas ledband, och att det är ledbanden som tar emot när vi vrider på huvudet.

Vad är blåmärken?

Det är många barn som vill fråga, och Torgny Alstad försöker fördela ordet så att alla ska hinna få svar. Ett barn vill veta varför vi får blåmärken.
– Ett blåmärke är en liten blödning under huden. Det är som ett sår, fast innanför huden, svarar Lisa Nordqvist, till vardags sjuksköterska på akuten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Vi pratade ju om hemoglobin tidigare, fyller Henrik Sjövall i. När hemoglobinet bryts ned ändrar det färg, och det är därför blåmärken blir blåa och senare gula.

Barnen vill också veta mer om allergier, astma och olika sjukdomar. Någon frågar hur man får en tumör. Och hur kommer det sig att man tappar håret när man får cancer?
– Om man har cancer får man starka mediciner för att bekämpa cancern, och medicinerna har något vi kallar för biverkningar, och en sådan är att man kan tappa håret, säger Lisa Nordqvist.
– Cellgifterna attackerar alla celler som förökar sig, och då ryker hårsäckarna också. Ofta kommer håret tillbaka igen, men ibland behövs så starka mediciner att skadan på hårsäckarna blir permanent, säger Henrik Sjövall.
– Min fru hade cancer och tappade sitt hår under behandlingen. När det växte ut igen var håret krulligt, och det var hon glad över, säger Torgny Alstad.

Eftertanke krävs

Efteråt konstaterar Lisa Nordqvist att de som panelmedlemmar måste tänka efter innan de svarar.
­– Det kan vara svårt att svara på rätt nivå. Barnen behöver förstå utan att det väcker fler frågor som drar iväg tankarna åt fel håll. När vi svarar på frågor om cancer måste vi ju vara medvetna om att barnet kanske har en anhörig som drabbats, säger hon eftertänksamt, och får medhåll av de andra i panelen.

Både Henrik Sjövall och Torgny Alstad har varit med i Fråga doktorn flera gånger tidigare, och de fortsätter för att det är så roligt.
– Som tandläkare arbetade jag en hel del med barn tidigare och det är roligt att göra det igen på det här sättet. Fråga doktorn är ett bra tillfälle för barn att få svar på sina frågor om kroppen, och det är lika trevligt varje gång att vara med i panelen, säger Torgny Alstad.
Vilken fråga var då svårast att besvara den här gången? Henrik Sjövall tänker efter.
– Det var nog den om varför pojkar är pojkar och flickor är flickor, där tror jag själv på mitt svar att det är bra för vår fortplantning eftersom det blandar genomet. Ibland är det de enklaste frågorna som är de klurigaste.

Torgny
Torgny Alstad, Lisa Nordqvist och Henrik Sjövall. Foto: Elin LIndström Claessen/GU

De deltog i de två panelerna i Fråga doktorn 2015:
Torgny Alstad, tandläkare
Henrik Sjövall, läkare
Lisa Nordqvist, sjuksköterska
Helena Backlund Wasling, forskare fysiologi
Carl Johan Behre, läkare

Foto: Elin Lindström Claessen/GU
Foto: Elin Lindström Claessen/GU

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: Fråga doktorn, kommunikationsavdelningen, Sahlgrenska akademins kansli, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Samverkan, vetenskapsfestivalen

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor