Varför kan man inte snurra på huvudet hur mycket som helst? Varför har vi snor? Hur ser det ut inuti en tand? Panelen fick många kluriga frågor under Vetenskapsfestivalen, när hörsal Arvid Carlsson fylldes av vetgiriga skolelever.
Programpunkten Fråga doktorn under Vetenskapsfestivalen gavs i år för tionde året i rad. Det är ett samarrangemang mellan Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där både lågstadieelever och elever i mellanstadiet bjuds in till Medicinarberget under Vetenskapsfestivalen, och ges chansen att få svar på alla sina frågor om hur kroppen fungerar.
Men, varför kan man då inte snurra runt huvudet hela varvet?
– Det är nära att ugglan kan snurra runt huvudet, men hos människan finns nästan inga leder som kan gå hela varvet runt, svarar tandläkaren Torgny Alstad, som också är moderator under programpunkten.
Henrik Sjövall låter en gymnastisk rörelse illustrera svaret, genom att crawla med båda armarna så att de bildar stora cirklar i luften:
– Kotorna i nacken är som korkar som sitter fast med rep som kallas ledband, och att det är ledbanden som tar emot när vi vrider på huvudet.
Vad är blåmärken?
Det är många barn som vill fråga, och Torgny Alstad försöker fördela ordet så att alla ska hinna få svar. Ett barn vill veta varför vi får blåmärken.
– Ett blåmärke är en liten blödning under huden. Det är som ett sår, fast innanför huden, svarar Lisa Nordqvist, till vardags sjuksköterska på akuten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Vi pratade ju om hemoglobin tidigare, fyller Henrik Sjövall i. När hemoglobinet bryts ned ändrar det färg, och det är därför blåmärken blir blåa och senare gula.
Barnen vill också veta mer om allergier, astma och olika sjukdomar. Någon frågar hur man får en tumör. Och hur kommer det sig att man tappar håret när man får cancer?
– Om man har cancer får man starka mediciner för att bekämpa cancern, och medicinerna har något vi kallar för biverkningar, och en sådan är att man kan tappa håret, säger Lisa Nordqvist.
– Cellgifterna attackerar alla celler som förökar sig, och då ryker hårsäckarna också. Ofta kommer håret tillbaka igen, men ibland behövs så starka mediciner att skadan på hårsäckarna blir permanent, säger Henrik Sjövall.
– Min fru hade cancer och tappade sitt hår under behandlingen. När det växte ut igen var håret krulligt, och det var hon glad över, säger Torgny Alstad.
Eftertanke krävs
Efteråt konstaterar Lisa Nordqvist att de som panelmedlemmar måste tänka efter innan de svarar.
– Det kan vara svårt att svara på rätt nivå. Barnen behöver förstå utan att det väcker fler frågor som drar iväg tankarna åt fel håll. När vi svarar på frågor om cancer måste vi ju vara medvetna om att barnet kanske har en anhörig som drabbats, säger hon eftertänksamt, och får medhåll av de andra i panelen.
Både Henrik Sjövall och Torgny Alstad har varit med i Fråga doktorn flera gånger tidigare, och de fortsätter för att det är så roligt.
– Som tandläkare arbetade jag en hel del med barn tidigare och det är roligt att göra det igen på det här sättet. Fråga doktorn är ett bra tillfälle för barn att få svar på sina frågor om kroppen, och det är lika trevligt varje gång att vara med i panelen, säger Torgny Alstad.
Vilken fråga var då svårast att besvara den här gången? Henrik Sjövall tänker efter.
– Det var nog den om varför pojkar är pojkar och flickor är flickor, där tror jag själv på mitt svar att det är bra för vår fortplantning eftersom det blandar genomet. Ibland är det de enklaste frågorna som är de klurigaste.
De deltog i de två panelerna i Fråga doktorn 2015:
Torgny Alstad, tandläkare
Henrik Sjövall, läkare
Lisa Nordqvist, sjuksköterska
Helena Backlund Wasling, forskare fysiologi
Carl Johan Behre, läkare
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN