I förra veckan samlades över hundra europeiska nyckelpersoner inom hälso- och sjukvård på Medicinareberget för We Care-konsortiets konferens “Pan-European road towards future health care”. Konsortiets och konferensens syfte är att identifiera forskningsluckor för att skapa en hållbar hälso- och sjukvård i Europa för Horizon 2020. Konferensen anordnades av Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet, GPCC.
På det interaktiva mötet samlades över 100 europeiska nyckelaktörer från akademi, hälso- och sjukvård, patientorganisationer, näringsliv, tankesmedjor och beslutsfattare. Programmets syfte var att identifiera forskningsluckor som kan hjälpa till identifiera hur Europas hälso- och sjukvårdkostnader kan hållas nere, samtidigt som vårdkvaliteten behålls eller till och med ökar. Detta torde ge alla EU medborgare mer jämlik tillgång till hälso- och sjukvård.
Konferensdeltagare uppmuntrades att delta aktivt under hela konferensen genom mentometrar och twitter. 67 användare och 128 tweets (86 RT) på 6 timmar gjorde #wecare2015 till en trendande twitter-hashtag i Sverige.
”Gammaldags” muntliga kommentarer välkomnades också, och kontroversiella kommentarer uppmuntrades särskilt, eftersom We Care-konsortiet verkligen ville gå igenom alla temaämnen på ett grundligt sätt och vara säkra på att alla åsikter kom fram och togs tillvara.
De teman som diskuterades under konferensen var:
• Patienten/persons roll
• Kvalitetsmått
• Teknologi
• Sjukdomsprevention och hälsopromotion
• Kontraktsstrategier
• Ersättningssystem
Key note-talare var Lisa Lindström, VD för designföretaget Doberman, med temat ”Hur designar man för bättre hälsa”, och Robert Andrew Johnstone, styrelsemedlem i European Patient Forum (som syns på bilden ovan), med temat ”Patientbemyndigande”.
– Vi har fått i uppdrag av EU kommissionen att identifiera forsknings- innovations- och utvecklingsfrågor som kommer att sammanställas i en strategi- och handlingsplan för en framtida hälso- och sjukvård i Europa som innebär kostnadskontroll och bevarad och förbättrad vårdkvalitet i Europa, förklarar konferensvärd Inger Ekman, professor och centrumföreståndare för GPCC.
Inger Ekman har kordinerat We Care-projektet, med bland annat Imperial College i London, VU universitetet i Amsterdam, Berlins tekniska universitet, European Patient Forum, Imec (förr Interuniversity Microelectronics Centre) och datorjätten IBM som nyckelpartners.
Konferensen var den sista i en serie workshops som arrangerats på olika ställen i Europa under en tvåårstid, och en forsknings- och utvecklingsplan för framtidens hälso- och sjukvård i Europa kommer snart att lämnas in till EU-kommissionen. Under hela projekttiden har alla EU-medborgare kunnat skicka in forskningsidéer till We Care’s websida. Idéer kan fortfarande skickas in till www.we-do-care.eu/forum.
TEXT: JEANETTE TENGGREN DURKAN
FOTO: ANNA SONBERGER OCH JEANTTE TENGGREN DURKAN