Ulla Hellstrand Tang, doktorand vid institutionen för kliniska vetenskaper, är en av mottagarna för Västra Götalandsregionens interna miljöstipendier. Hon får 10 000 kronor för sitt e-hälsoverktyg D-Foot och E-system som används för att spara resurser och beräkna hållbarheten av preventiva åtgärder inom hälso- och sjukvården.
Ulla Hellstrand Tang är som doktorand ansvarig för ett tvärfackligt arbete med ett nytt eHälsoverktyg för prevention och behandling av fotkomplikation vid diabetes. Verktyget ger strukturerad screening och registrering för att förebygga fotsår och amputationer.
-Idag erbjuds inte alla med högriskfötter adekvat vård. Ett faktum som resulterar i svårbehandlade fotsår som kan ta månader eller år att läka eller som resulterar i amputation, säger Ulla Hellstrand Tang, som ser miljöpriset som ett kvitto för att hennes och kollegornas arbete är i rätt riktning, och att det stödjs av regionens högsta politiska ledning.
Appen ”D-Foot” är ortopedingenjörens verktyg för riskgradering vid fotundersökning. Appen är sprungen ur ett regionalt forskningssamarbete och ger behandlingsrekommendationer utifrån regionala och nationella riktlinjer, allt med syfte att främja fothälsa och förhindra fotsår och amputation. De insatser som rekommenderas är ortopedteknisk behandling, fotvård, årliga kontroller och tillgång till multidisciplinärt team (vid etablerad skada). Forskning har visat att strukturerad prevention och behandling leder till att sår eller amputationer kan halveras i antal vilket också medför en stor ekonomisk vinst.
Ekologiskt fotavtryck
Inom konceptet samlas dessutom andra nyckeltal in. Till exempel kan det ekologiska fotavtrycket för olika behandlingsalternativ beräknas.
-I en av våra studier samlar vi in uppgifter från patienten om hur hen rest till den ortopedtekniska avdelningen. Restid anges och patienten besvarar frågan hur länge hen varit borta från sitt arbete. Från verksamheten tar vi fram uppgifter om energiförbrukning och kostnader för den ortopedtekniska behandlingen. Sen bearbetar nyckeltalen i en beräkningsgång framtagen av oss från professionen i nära samarbete med systemekolog och kan redovisa ekologiska, ekonomiska och sociala effekter av olika behandlingsalternativ, säger Ulla Hellstrand Tang.
Målet är att sträva efter minsta ekologiska avtryck till största nytta för de 400 000 personer med diabetes i Sverige. På global nivå gäller det 382 miljoner människor i världen med diabetes.
Ett verktyg för hela regionen
Under året ska D-Foot implanteras i hela Västra Götalandsregionen; ett stort arbete som förberetts under flera år på de fyra ortopedtekniska avdelningarna i regionen.
– Vi hoppas att D-Foot processen banar väg för liknande projekt och att eHälsotjänster på ett naturligt sätt blir självklara verktyg för patienter och vårdgivare inom snar framtid. Allt för att främja god hälsa, främja god fothälsa och för goda hälsoinsatser av hög kvalitet till alla, säger Ulla Hellstrand-Tang och tillägger:
– Som en spin off från forskningen har vi dessutom skapat en patient-app som heter ”MyFoot Diabetes” och som släpps fri den 22 april. Personer med diabetes kan gratis själva screena sina fötter med hjälp av sin smartphone, få egenvårdsråd och råd om hen ska söka vård via websidan www.myfootdiabetes.se.
Totalt tre pristagare
De övriga två mottagarna för Västra Götalandsregionens interna miljöstipendier är GöteborgsOperan, som tilldelas 20 000 kronor för sitt långsiktiga, publika och strategiska miljöarbete med både bredd och djup, samt Amalia Jakobsson och Helena Olsson på Sahlgrenska universitetssjukhuset får 20 000 kronor för sitt införande av systemet Tage och nya rutiner för återanvändning av möbler inom sjukhuset.
Här kan du läsa mer om stipendiet: http://nyheter.vgregion.se/sv/Nyheter/Miljosekretariatet/Skapa-pressmeddelanden/Interna-miljoinsatser-belonades/