Åsa Tivesten forskar om åderförkalkning och dess koppling till könshormoner. Aktuella forskningsresultat kan tyda på att även kvinnor kan behöva ersättningstestosteron om de har låga nivåer.
Åsa Tivesten blev nyligen professor i medicin, särskilt endokrinologi med inriktning mot könshormonforskning. Hon är också överläkare på Endokrinologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och är ansvarig läkare i regionen för hormonbehandling av transsexuella patienter.
I sin forskning arbetar hon med kopplingar mellan åderförkalkning och könshormoner ur alla tänkbara vinklar, både kliniskt och med experimentella metoder. Medicinsk forskning beskrivs ofta som antingen preklinisk eller klinisk, men det är förlegat att kategorisera forskning med dessa etiketter, tycker Åsa Tivesten:
– In vitro, humanstudier, djurstudier, epidemiologi – allt kompletterar varandra. Många medicinska forskare jobbar med flera olika metoder idag, och vi borde inte låta våra metoder klassificera vår forskning.
Gränsöverskridande forskningsmiljö
Hennes arbetsplats är Wallenberglaboratoriet, där ett antal olika forskargrupper samlas för att studera mekanismer bakom fetma, hjärtkärlsjukdom och relaterade ämnesomsättningssjukdomar. Det är en translationell miljö, med forskning som spänner över ett brett fält.
– Vi på Wallenberglaboratoriet har en naturlig hemvist i både preklinik och klinik. Inom akademin borde vi integrera prekliniska och kliniska ämnen mer organisatoriskt, både inom undervisning och i forskningsmiljöer, tycker Åsa Tivesten.
Testosteron hos kvinnor
Hennes forskning fokuserar mycket på testosteron, det som också kallas manligt könshormon, och handlar oftast om hormonets verkan i ämnesomsättningen hos män. Men aktuella resultat från Åsa Tivesten och hennes kollegor pekar på att testosteron också kan vara en viktigare spelare i kvinnors ämnesomsättning än man tidigare trott. I en studie på möss där testosteronet inte kunde ha någon verkan blev honorna feta, insulinresistenta och åderförkalkade. Resultaten kan tyda på att även kvinnor kan behöva få ersättningstestosteron om de har låga nivåer.
I en artikel som publiceras av The FASEB Journal visade forskarna att honmöss där receptorn för testosteron slagits ut är betydligt fetare, insulinresistenta och mer åderförkalkade.
En besvärlig modell
Att ta fram musmodellen för studien var ett tålamodsprövande arbete. Receptorn för testosteron (androgenreceptorn) finns på x-kromosomen och hanar som saknar receptorn blir infertila, vilket gör att särskilda tekniker måste användas för att avla fram knockout-mössen.
– Resultaten kan tyda på att testosteron spelar en viktigare roll för metabola hälsan hos kvinnor än vi tidigare trott. Män som har brist på testosteron, till exempel på grund av en hypofystumör, får idag ersättningsbehandling. Det är möjligt att även kvinnor borde få det, säger Åsa Tivesten.
Gruppen har också utvecklat en ny masspektrometri-baserad mätmetod för att kunna mäta androgennivåer med hög känslighet, i till exempel populationbaserade material.
Diskussion om androgenbrist hos kvinnor
Testosteron är ett manligt könshormon, men hormonet finns även helt naturligt hos kvinnor, där det bildas av äggstockar och binjurar. Kvinnors testosteronnivå är ungefär en tiondel av mannens, och precis som för mannen sjunker nivån när kvinnan blir äldre. För kvinnor som måste operera bort äggstockarna sjunker nivåerna abrupt. Eftersom hypofysen styr produktionen av testosteron kan nivåerna även påverkas kraftigt om det finns en tumör i detta område i hjärnan.
– Det pågår en diskussion bland forskare och läkare hur androgenbrist kan drabba kvinnor. Hittills har debatten framför allt handlat om att det allmänna välbefinnandet och den sexuella funktionen påverkas, men vår studie pekar på att androgenbrist också kan öka risken för både åderförkalkning och diabetes, säger Åsa Tivesten.
Hon konstaterar att det krävs omfattande och långsiktiga behandlingsstudier för att undersöka om testosteronersättning verkligen kan minska risken för fetma och hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor med testosteronbrist.
Här kan du läsa artikeln The androgen receptor confers protection against diet-induced atherosclerosis, obesity, and dyslipidemia in female mice: http://www.fasebj.org/content/early/2014/12/22/fj.14-259234.long