Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Jan Holmgren och Marie Lagerquist får nyinstiftat pris

31 mars, 2015

Holmgren-Lagerquist_600Intresset för fotboll har de gemensamt, liksom att de båda gjorde sin postdok i samma byggnad. Nu får Jan Holmgren och Marie Lagerquist pris av Göteborgs Läkaresällskap och Sahlgrenska akademin för framstående forskning inom det medicinska området.

Göteborgs Läkaresällskaps och Sahlgrenska akademins stora pris samt Göteborgs Läkaresällskaps och Sahlgrenska akademins pris till yngre forskare delas nu ut för allra första gången. Priserna är personliga stipendier på 500 000 kronor respektive100 000 kronor. Avsikten är att dessa priser framöver ska delas ut vart femte år.

Båda pristagarna känner sig hedrade av priset:
– Det är extra roligt att få ett lokalt pris, det är alltid något alldeles extra att bli uppmärksammad på hemmaplan. Det är också speciellt att bli utnämnda till de första mottagarna av ett nyinstiftat pris, säger Jan Holmgren.
– Det är ett erkännande av att det vi arbetar med är bra. Det är särskilt roligt att Göteborgs Läkaresällskap väljer att lyfta fram även preklinisk forskning, säger Marie Lagerquist.

Fortfarande ledande inom vaccinforskning

Jan-Holmgren_230Jan Holmgren är en framstående vaccinforskare, som drivit forskningen bakom drickbart koleravaccin från grundforskning om sjukdoms- och immunförsvarsmekanismer under 1970-talet, till kliniska prövningar och det färdiga vaccinet Dukoral i slutet av 1990-talet. Trots att han passerat 70-strecket har han inte dragit ned på tempot. Som senior professor arbetar han vidare mot ett enklare, billigare och ännu bättre drickbart koleravaccin. Han medverkar också i ett vaccin-projekt mot toxinbildande Escherichia coli (ETEC) och Helicobacter pylori, liksom i ett EU-projekt om vaccin mot åderförkalkning.

– Jag har haft, och har fortfarande, förmånen att få arbeta med några av de absolut bästa forskarna inom min bransch. Många av mina samarbetspartners har nu själva etablerat lysande karriärer, konstaterar Jan Holmgren.

Uppmärksammad östrogenforskning

Marie-Lagerquist_230Marie Lagerquist tillhör en yngre forskargeneration. Hon är inte 40 fyllda, men har både hunnit bli Ragnar Söderberg Fellow in Medicine 2012 och förärats lilla Fernströmspriset 2013. I sin forskning undersöker hon hur östrogen skyddar ben och motverkar frakturer. Målet är att lägga grunden för nya effektiva östrogenliknande läkemedel mot osteoporos, utan östrogenets biverkningar. Hennes upptäckt att benmassan kan påverkas av östrogensignalering i centrala nervsystemet fick stor uppmärksamhet för några år sedan.

– Det är första gången någon kunde visa att östrogen har indirekta effekter via nervsystemet, men exakt hur det går till vet vi inte ännu, säger Marie Lagerquist vars grupp arbetar vidare med upptäckten.

Hon lägger mycket tid på att skapa bästa möjliga förutsättningar för forskargruppen, att rekrytera kompetenta personer som också stämmer med gruppens sociala miljö.  Hon har fem medarbetare i sin forskargrupp, som är en del av centrumbildningen Centre for bone and arthritis research.

Först i familjen

Vare sig Marie Lagerquist eller Jan Holmgren kommer från familjer med akademiska traditioner. Efter att de disputerat i Göteborg kom de båda två att göra postdok i Mikrobiologen på Guldhedsgatan; Jan Holmgren i början av 1970-talet och Marie Lagerquist trettio år senare. Jan Holmgren konstaterar att konkurrensen hårdnat, eftersom det finns betydligt fler spelare på banan, och att skillnaden är tydligast när det gäller forskningsfinansiering:

– För trettio år sedan hade institutionen ett helt annat inflytande över forskningsmedlen jämfört med idag, och det skapade tydliga hierarkier. Nu har pendeln helt svängt. Att nästan all finansiering är extern innebär att forskningsmiljön demokratiserats, men det är också i stort sett omöjligt att bedriva forskning utan externa medel.

– Det finns en tratthals, där några få yngre forskare lyckas ta sig igenom, få stora anslag och göra forskarkarriär. Har man väl fått ett större anslag kan det öppna dörrar för mer externa medel, då stora anslag kan tolkas som en kvalitetsstämpel av forskningen som bedrivs, säger Marie Lagerquist.

Båda gillar bollar

Vid sidan av forskningen är idrottsintresse, och särskilt fotboll, en gemensam nämnare för Jan Holmgren och Marie Lagerquist. I hemstaden Borås spelade Jan Holmgren fotboll i en av de bättre klubbarna, och fortsatte spela i Sahlgrenskas läkarlag tills höften började krångla. Även Marie Lagerquist har nu lagt fotbollsskorna på hyllan, men ägnar mycket tid åt att föra arvet vidare till sina tre barn.

Priskommitténs motivering

Pristagarna föreslogs av en enhällig priskommitté med fem ledamöter från andra universitet i landet, under ledning av professor Olle Stendahl vid Linköpings universitet, varefter ledningarna för Göteborgs Läkaresällskap och Sahlgrenska akademin gemensamt utsåg pristagarna.

Professor Jan Holmgren tilldelas Göteborgs Läkaresällskaps och Sahlgrenska akademins stora pris för hans långsiktiga och banbrytande vaccinforskning som lett till utveckling av ett vaccin mot kolera och andra tarminfektioner. Enligt motiveringen har Jan Holmgren lagt grunden till Sveriges internationellt mycket framgångsrika vaccinforskning, och bedriver fortfarande en aktiv och framgångsrik forskning.

Universitetslektor Marie Lagerquist får Göteborgs Läkaresällskaps och Sahlgrenska akademins pris till yngre forskare för hennes innovativa och kliniskt relevanta forskning rörande endokrin reglering av benmetabolism, och då särskilt betydelsen av östrogensignalering.  Som ung lovande forskare har Marie Lagerquist redan visat självständighet och stor förmåga att bygga en framgångsrik och välfinansierad forskningsverksamhet.

Pristutdelningen sker den 3 juni, i samband med att Göteborgs Läkaresällskap firar sitt 170-års-jubileum.

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Göteborgs Läkaresällskap, Priser och utmärkelser, sahlgrenska akademin

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor