Intresset för fotboll har de gemensamt, liksom att de båda gjorde sin postdok i samma byggnad. Nu får Jan Holmgren och Marie Lagerquist pris av Göteborgs Läkaresällskap och Sahlgrenska akademin för framstående forskning inom det medicinska området.
Göteborgs Läkaresällskaps och Sahlgrenska akademins stora pris samt Göteborgs Läkaresällskaps och Sahlgrenska akademins pris till yngre forskare delas nu ut för allra första gången. Priserna är personliga stipendier på 500 000 kronor respektive100 000 kronor. Avsikten är att dessa priser framöver ska delas ut vart femte år.
Båda pristagarna känner sig hedrade av priset:
– Det är extra roligt att få ett lokalt pris, det är alltid något alldeles extra att bli uppmärksammad på hemmaplan. Det är också speciellt att bli utnämnda till de första mottagarna av ett nyinstiftat pris, säger Jan Holmgren.
– Det är ett erkännande av att det vi arbetar med är bra. Det är särskilt roligt att Göteborgs Läkaresällskap väljer att lyfta fram även preklinisk forskning, säger Marie Lagerquist.
Fortfarande ledande inom vaccinforskning
Jan Holmgren är en framstående vaccinforskare, som drivit forskningen bakom drickbart koleravaccin från grundforskning om sjukdoms- och immunförsvarsmekanismer under 1970-talet, till kliniska prövningar och det färdiga vaccinet Dukoral i slutet av 1990-talet. Trots att han passerat 70-strecket har han inte dragit ned på tempot. Som senior professor arbetar han vidare mot ett enklare, billigare och ännu bättre drickbart koleravaccin. Han medverkar också i ett vaccin-projekt mot toxinbildande Escherichia coli (ETEC) och Helicobacter pylori, liksom i ett EU-projekt om vaccin mot åderförkalkning.
– Jag har haft, och har fortfarande, förmånen att få arbeta med några av de absolut bästa forskarna inom min bransch. Många av mina samarbetspartners har nu själva etablerat lysande karriärer, konstaterar Jan Holmgren.
Uppmärksammad östrogenforskning
Marie Lagerquist tillhör en yngre forskargeneration. Hon är inte 40 fyllda, men har både hunnit bli Ragnar Söderberg Fellow in Medicine 2012 och förärats lilla Fernströmspriset 2013. I sin forskning undersöker hon hur östrogen skyddar ben och motverkar frakturer. Målet är att lägga grunden för nya effektiva östrogenliknande läkemedel mot osteoporos, utan östrogenets biverkningar. Hennes upptäckt att benmassan kan påverkas av östrogensignalering i centrala nervsystemet fick stor uppmärksamhet för några år sedan.
– Det är första gången någon kunde visa att östrogen har indirekta effekter via nervsystemet, men exakt hur det går till vet vi inte ännu, säger Marie Lagerquist vars grupp arbetar vidare med upptäckten.
Hon lägger mycket tid på att skapa bästa möjliga förutsättningar för forskargruppen, att rekrytera kompetenta personer som också stämmer med gruppens sociala miljö. Hon har fem medarbetare i sin forskargrupp, som är en del av centrumbildningen Centre for bone and arthritis research.
Först i familjen
Vare sig Marie Lagerquist eller Jan Holmgren kommer från familjer med akademiska traditioner. Efter att de disputerat i Göteborg kom de båda två att göra postdok i Mikrobiologen på Guldhedsgatan; Jan Holmgren i början av 1970-talet och Marie Lagerquist trettio år senare. Jan Holmgren konstaterar att konkurrensen hårdnat, eftersom det finns betydligt fler spelare på banan, och att skillnaden är tydligast när det gäller forskningsfinansiering:
– För trettio år sedan hade institutionen ett helt annat inflytande över forskningsmedlen jämfört med idag, och det skapade tydliga hierarkier. Nu har pendeln helt svängt. Att nästan all finansiering är extern innebär att forskningsmiljön demokratiserats, men det är också i stort sett omöjligt att bedriva forskning utan externa medel.
– Det finns en tratthals, där några få yngre forskare lyckas ta sig igenom, få stora anslag och göra forskarkarriär. Har man väl fått ett större anslag kan det öppna dörrar för mer externa medel, då stora anslag kan tolkas som en kvalitetsstämpel av forskningen som bedrivs, säger Marie Lagerquist.
Båda gillar bollar
Vid sidan av forskningen är idrottsintresse, och särskilt fotboll, en gemensam nämnare för Jan Holmgren och Marie Lagerquist. I hemstaden Borås spelade Jan Holmgren fotboll i en av de bättre klubbarna, och fortsatte spela i Sahlgrenskas läkarlag tills höften började krångla. Även Marie Lagerquist har nu lagt fotbollsskorna på hyllan, men ägnar mycket tid åt att föra arvet vidare till sina tre barn.
Priskommitténs motivering
Pristagarna föreslogs av en enhällig priskommitté med fem ledamöter från andra universitet i landet, under ledning av professor Olle Stendahl vid Linköpings universitet, varefter ledningarna för Göteborgs Läkaresällskap och Sahlgrenska akademin gemensamt utsåg pristagarna.
Professor Jan Holmgren tilldelas Göteborgs Läkaresällskaps och Sahlgrenska akademins stora pris för hans långsiktiga och banbrytande vaccinforskning som lett till utveckling av ett vaccin mot kolera och andra tarminfektioner. Enligt motiveringen har Jan Holmgren lagt grunden till Sveriges internationellt mycket framgångsrika vaccinforskning, och bedriver fortfarande en aktiv och framgångsrik forskning.
Universitetslektor Marie Lagerquist får Göteborgs Läkaresällskaps och Sahlgrenska akademins pris till yngre forskare för hennes innovativa och kliniskt relevanta forskning rörande endokrin reglering av benmetabolism, och då särskilt betydelsen av östrogensignalering. Som ung lovande forskare har Marie Lagerquist redan visat självständighet och stor förmåga att bygga en framgångsrik och välfinansierad forskningsverksamhet.
Pristutdelningen sker den 3 juni, i samband med att Göteborgs Läkaresällskap firar sitt 170-års-jubileum.