Hallå där Maria Falkenberg, som tillsammans med Gunnar C Hansson nyligen valts in som ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien, KVA.
Vad betyder det för dig att bli invald? Kan det få konsekvenser för din roll som forskare och lärare?
Dels blev jag förstås väldigt glad över att invald! Det är roligt för både mig och mina medarbetare att andra uppskattar vårt arbete! Det innebär att jag får fler möjligheter att träffa forskare inom olika ämnesområden och lära mig nya saker. Förhoppningsvis kan det också komma mina studenter till godo.
Vad innebär det att vara ledamot i KVA?
Det vet jag inte riktigt ännu, då allt är helt nytt för mig. Men jag tror att en viktig funktion är arbetet med att förstärka vetenskapens roll i samhället. Jag tror också att en hel del arbete läggs ner på de olika vetenskapliga seminarier som KVA anordnar och de olika priser som delas ut, till exempel Crafoordpriset.
Både du och Gunnar C Hansson som också blir ny ledmot i KVA hör hemma vid institutionen för biomedicin. Vad tänker du om att ni är två från samma institution som nu blir invalda?
Det tycker jag är väldigt kul! Jag känner Gunnar sedan länge och jag vet hur hårt han arbetat under alla dessa år. Institutionen för biomedicin är ett bra ställe om man vill kunna bedriva framstående forskning. Här finns många duktiga kollegor att diskutera med. Institutionen har också en väldigt bra administration, som gör allt för att underlätta för oss forskare och lärare vid institutionen.
Om Maria Falkenberg och Gunnar C Hansson:
Maria Falkenberg är professor vid avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi,Göteborgs universitet. Hon studerar mitokondrien, den organell som ibland kallas cellens eget kraftverk, då det är här merparten av cellens eget bränsle, ATP, produceras. Mitokondrien har ett eget genom, mitkondriellt DNA (mtDNA), som är helt skilt från det genetiska material som återfinns i cellkärnan. Det mitokondriella genomet är väldigt litet, med nödvändigt för uttrycket av 13 proteiner, utan vilka ATP produktionen inte fungerar. Falkenbergs forskningsgrupp undersöker hur det går till när mtDNA kopieras och hur denna process regleras. Mutationer på mtDNA kan leda till en rad olika sjukdomar, men tros även vara en viktig faktor vid biologiskt åldrande. Tillsammans med sin forskargrupp har Falkenberg karaktäriserat och identifierat flera viktiga processer som är nödvändiga för att mtDNA:t ska kopieras till nästa generation.
Maria Falkenberg väljs in i akademien inom klassen för biologiska vetenskaper.
Gunnar C. Hansson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid institutionen för biomedicin, Göteborgs universitet. Hansson studerar den biologiska funktionen hos kroppens muciner (slemämnen), framför allt de som finns i tarmarna. Hans upptäckt att tjocktarmen har två slemskikt, ett yttre som skapar en bra miljö för ”nyttiga” tarmbakterier, och ett inre som skyddar tarmen mot alla bakterier, har öppnat ett helt nytt forskningsområde. Nyligen upptäckte hans forskargrupp att det inre skiktet släpper igenom bakterier om man drabbas av tarminflammationen ulcerös kolit, och att sammansättningen av tarmens bakterieflora kan styra det inre slemskiktets egenskaper. Ulcerös kolit går i dag inte att bota och kan leda till att man tvingas att ta bort tjock- och ändtarm. Hansson framgångsrika forskning har också förklarat slemproblemen i bland annat lungorna i samband med cystisk fibros. Hans upptäckter har i grunden förändrat synen på hur tarmarnas slemhinnor fungerar, både i normalt tillstånd och vid sjukdom.
Gunnar C. Hansson väljs in i akademien i klassen för medicinska vetenskaper.
Totalt valde KVA in fem nya ledamöter. De övriga tre ledamöterna som valdes in i KVA är Dan I. Andersson, Uppsala universitet, Katarina Le Blanc, Karolinska Institutet och Jan Nilsson, Lunds universitet.