Dekanus har nu utsett sextio ämnesföreträdare vid Sahlgrenska akademin. Ytterligare åtta utnämningar bereds vidare i arbetsgruppen.
Har kan du läsa dekanus beslut, med hela listan över de som utsetts till ämnesföreträdare: https://gubox.box.com/s/wjztu6fg0cu8o9i8aw025wpllurhlfis
Ämnesföreträdaren har en rådgivande, strategisk och kvalitetsmässigt viktig funktion. Hen bevakar och utvecklar ämnet i dialog med programföreträdare och utbildningsansvariga, och har en samordnande funktion för lärare inom området. Ämnesföreträdaren medverkar vid rekrytering av lärare inom ämnet, samt är rådgivande för strategiska rekryteringar och speciella satsningar för ämnets utveckling vid Sahlgrenska akademin.
Ämnesföreträdarna har ett mandat på sex år.
De ämnen som får en företrädare utgör en stor del av utbildning, eller ingår i flera program och är relevanta för yrkesverksamheten.
Hen vet hur en slipsten ska dras. skriver
Kan man inte använda ”han eller hon” istället för ”hen” i sådan här officiell text i bildade sammanhang? Den enda betydelsen av ”Hen” i svenska språket är slipsten och jag kan inte se hur det passar i sammanhanget.
Elin Lindström Claessen skriver
Jag vet att det är många som ifrågasätter ordet hen. Ordet har dock kommit att bli en accepterad del av det svenska språket, och används nu av många dagstidningar till exempel. Ordet har en vidare betydelse än ”han eller hon”, eftersom det också inkluderar de människor som inte vill ange sin könsidentitet. Personligen gillar jag att språket utvecklas med förändringar i samhällsklimatet.
Hen vet hur en slipsten ska dras. skriver
Att språket utvecklas är trevligt och bra, men att utvecklingen sker via vildjäsning är kanske inte det bästa utan med lite styrning kan resultatet bli bättre och där tycker jag att akademierna kan föregå med gott exempel. Det är minst lika viktigt att värna kvaliteten i det språk vi har och där missköter sig dagstidningarna, precis som du antyder. Det anses vara en av de stora anledningarna till att de yngre generationerna inte kan sitt eget språk, att man nuförtiden överallt kan läsa dåligt skriven text. Den som har möjligheten att motverka den ”utvecklingen” bör göra det tycker jag. Jag uppfattar den inofficiella betydelsen av ”Hen” som en beskrivning av könstillhörighet ur vilken man har censurerat bort informationen om könstillhörighet. Kvar blir då ingen betydelse utan endast någon sorts markering. Syftet förefaller mig dunkelt. Om man vill använda etablerade svenska har vi exempelvis det utmärkta ordet ”vederbörande”.
Elin Lindström Claessen skriver
Personligen tycker jag att jag föregår med gott exempel genom att använda ordet hen. Ordet censurerar inte bort könstillhörighet, utan öppnar för personer med andra uppfattningar kring kön och gender. Ordet Vederbörande som du föreslår är naturligtvis fullt korrekt, men det är styltigt och högtravande, vilket jag inte vill att texterna i Akademiliv ska vara.
Låt oss enas om att vi ser olika på saken.
Eva S Nilsson skriver
Hej du Anonyme/a!
Jag skulle gärna vilja veta vilken typ av utveckling av språket som du tycker är ”trevligt och bra”?
Att vi hittat på ett nytt ord för hon eller han är väl jättebra och innovativt! Att du tycker att användningen av hen är att jämställa med att man missköter sig är sorgligt, bakåtsträvande och otroligt mossigt!
Hälsniningar
Eva