Riktad forskningsfinansiering kan bädda för nya samarbeten, det är fokus för ett seminarium under den nationella konferensen om klinisk forskning i april, där dekanus Olle Larkö är en av talarna. Men i sin krönika konstaterar han att han hellre skulle se ett ökat fakultetsanslag än fler strategiska satsningar.
Den konferens om klinisk forskning som Gothia Forum anordnat de senaste fyra åren är från och med i år nationell. Kommittén för nationell samordning av kliniska studier vid Vetenskapsrådet har tagit över taktpinnen, i samverkan med en rad landsting. Sverige är för litet för att avhandla klinisk forskning i regionala fragment, och det är positivt att den kliniska forskningen lyfts upp till riksplanet. I år har vi inom Sahlgrenska akademin fördel av att den nu nationella konferensen ges i Göteborg, så titta gärna igenom programmet. Konferensen ger goda möjligheter att byta erfarenheter och träffa nya potentiella samarbetspartners.
I programmet dyker även mitt namn upp. Tillsammans med Martin Ingvar från KI och Mats Ulfendahl från Vetenskapsrådet medverkar jag under ett seminarium om hur forskningsfinansiering kan stimulera samarbete. Utlysningar kan mycket riktigt vara en katalysator för samarbeten och kan sporra forskare att skapa nya, värdefulla kontakter.
Men även om strategiska satsningar kan stimulera nya samarbeten vill jag helst inte se att pengar öronmärks alls. Frihet är den bästa grogrunden för bra forskning. Vi har haft flera stora forskningsgenombrott vid Sahlgrenska akademin som vuxit ur de egna leden, inte sällan med kraftig uppförsbacke. Ett exempel är Per-Ingvar Brånemarks forskning om de benförankrade implantaten, som inledningsvis möttes av massivt motstånd.
Forskare lägger numera alldeles för mycket tid på ansökningar. En effektivitetsanalys från Universitetskanslersämbetet visade att svenska professorer 2011 ägnade nio procent av sin arbetstid åt att ansöka om forskningsmedel. Många av våra medarbetare är med rätta trötta på strategiska satsningar. Jag, och många med mig, ser hellre ett ökat fakultetsanslag än fler riktade utlysningar. Det finns en samsyn om detta inom svenska universitet, och vi är många som påtalat det på regeringsnivå.
arvid carlsson skriver
Bra rutet Olle!