Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Karin Manhem – en favorit bland studenterna

27 februari, 2015

Karin-Manhem-1_600Att hon är populär bland studenterna på läkarprogrammet är ingen överdrift. Fem gånger har de valt henne till talare i samband med sin examen. Nyligen utnämndes Karin Manhem till professor i internmedicin.

Den senaste gången Karin Manhem talade till de nyutexaminerade läkarna på avslutningshögtiden var så sent som för några veckor sedan. Hennes tal handlade om det övermänniskoideal som läkare lever med och hon varnade för att studenterna skulle bli besvikna om de byggde upp sin yrkesidentitet på att ständigt göra hjältedåd. Hon talade också om att läkare ofta måste fatta beslut på ganska osäkra grunder, och att ju fler patienter de möter desto bättre förutsättningar skapar de för att beslutet är rätt. I talet sade hon också att de som nyblivna läkare behöver skilja på ny kunskap och rena nymodigheter, och att de borde hålla sig med en sund grundskepticism.

– Jag uppmanade dem också att vara solidariska och generösa mot varandra. Ett bra samarbetsklimat och en god arbetsmiljö är inte bara bra för läkarna själva, det är även viktigt för att minimera vårdskadorna, säger Karin Manhem.

avslutning_600
Läkarprogrammets avslutningshögtid i universitets huvudbyggnad.

Tre faktorer för framgång

Hon tror själv att hennes popularitet bland studenterna får stark draghjälp av att hon ger dem ett av deras första möten med patienter under en längre tid på medicinsk vårdavdelning.  Hon undervisar under termin 6 och 7, och hon ansvarar också för en halvdag under studenternas sista termin som är förberedande inför AT-tjänstgöringen.

– Det är vansinnigt roligt att möta dem igen på termin 11, och se hur mycket de utvecklats. Det roligaste med att undervisa är att få vara med och ha inflytande på den kommande tonen för unga, lyhörda människor som är sökande inför sin yrkesroll, säger Karin Manhem.

Att vara en bra lärare är egentligen inte så svårt, tycker Karin Manhem, som för sig själv identifierat tre viktiga faktorer för framgångsrik undervisning: att ha kompetensen och kunskapen, att ha engagemanget och förmågan att anpassa undervisningen till målgruppen, samt att ha den tid som behövs för att kunna förbereda sig väl.

Karin Manhem
Karin Manhem

Har koll på trycket

Hennes forskningsområde är blodtryck, både som riskfaktor för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och njursvikt, och om olika behandlingsalternativ. På senare år har flera av hennes studier baserats på the Swedish Primary Care Cardiovascular Database, SPCCD, som är en databas i Skaraborg och sydvästra Stockholm. Aktuella resultat visar att det blodtryckssänkande läkemedlet Tiazid diuretika även påverkar hållfastheten i ben.

– Vi ser att läkemedlet påverkar risken att patienten drabbas av frakturer, och det behöver läkare vara medvetna om när vi skriver ut läkemedlet. Det är en säkerställd riskminskning, särskilt hos män, eftersom kvinnor även har andra faktorer som ökar risken för benbrott, säger Karin Manhem.

Patienters tendens att inte ta läkemedel som ordinerats är en annan aspekt som intresserar Karin Manhem. Patienter som haft en hjärtinfarkt är mer benägna att följa läkares ordination, medan patienter som tar blodtryckssänkande läkemedel som en förebyggande åtgärd är mindre följsamma till behandlingen.

– Patienter inser inte alltid vikten av att ta läkemedel som gör att man undviker en stroke om 25 år, och där spelar mötet med läkaren en stor roll. Läkaren bör inte bara vara en medicinsk rådgivare, utan patienten måste möta en engagerad medspelare, konstaterar Karin Manhem.

Basvetenskap och problembaserat lärande

Sitt engagemang för utbildning får hon också utlopp för i sin roll som vice ordförande för läkarprogramskommittén. Läkarutbildningen i Göteborg har ett traditionellt upplägg, där studenterna först tar till sig basvetenskapen för att sedan bygga på med kliniska tillämpningar, och det finns de som anser att utbildningen borde präglas tydligare av kliniska frågeställningar. Men Karin Manhem menar att skillnaderna mellan olika läkarprogram i Sverige och i Norden är överdrivna, och att det finns mer likheter än olikheter.

– Vår läkarutbildning betraktas visserligen som en av de mer konservativa, men de senaste åren har den genomgått stora förändringar. Samtidigt ser vi att flera lärosäten faktiskt går mot den basvetenskapliga modellen. Ett exempel på det är Oslo, där man satsade stort på problembaserat lärande under 90-talet men där man nu gått tillbaka till ett mer traditionellt upplägg, säger Karin Manhem.

Läkarutbildningen vid Göteborgs universitet tar nu emot 132 studenter varje termin, vilket innebär att utbildningen är näst störst i Sverige. Teknisk och pedagogisk utveckling ger nya förutsättningar för lärande, och gör det möjligt att använda lärarnas tid bättre. De nätbaserade föreläsningarna kommer att öka, tror Karin Manhem, och det kan skapa mer utrymme för interaktiva seminarier. Även de simulerade kursmomenten kommer att bli fler:

– Simulatorer ska inte ersätta klinisk praktik, men de är ett bra komplement. Det är en stor fördel att vi kan skapa patientsituationer och garantera att alla studenter faktiskt får vara med om till exempel ett hjärtstillestånd under sin utbildning.

Den ökande internationaliseringen är en annan utveckling som kommer att fortsätta på läkarprogrammet. Förra året gjorde 59 läkarstudenter examensarbete utomlands, nio studenter genomförde klinisk praktik i ett annat land och åtta gjorde en utbytestermin då de läste kurser vid ett av Sahlgrenska akademins partneruniversitet. Ansvariga inom läkarprogrammet arbetar nu för att fler studenter ska läsa olika kurser vid ett partneruniversitet, bland andra Karin Manhem:

– Internationaliseringen är ett viktigt och spännande område för programmet. Här finns flera nya spår som kommer att vara till glädje för både studenter och lärare – och i förlängningen kommer detta att gynna patienterna, avslutar hon.

Av: Elin Lindström
Taggat med: hjärtkärlsjukdom, institutionen för medicin, Klinisk forskning, läkarprogrammet, Ny professor

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor