Njurforskningen i Göteborg samlas nu i ett särskilt centrum, med långsiktig finansiering av IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse. En avsiktsförklaring har nyligen undertecknats av stiftelsen, Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Forskningscentrat, med arbetsnamnet Lundbergsstiftelsens Centrum för Njurforskning, presenterades i samband med ett seminarium arrangerat av Kunskap Göteborg (en plattform för att stödja och sprida viktig Göteborgsbaserad forskning i samband med stadens 400-årsjubileum år 2021). Initiativet till satsningen kommer från IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse.
– Idag finns det ett Lundbergslaboratorium för cancerforskning och ett Lundbergslaboratorium för ortopedi men inget för njurforskning. Denna satsning är vårt sätt att bidra till Göteborgs 400-årsjubileum. Det är vår förhoppning att Lundbergsstiftelsens Centrum för Njurforskning ska kunna stå klart till jubileet, säger Björn Aschan, ordförande för IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse.
Avsiktsförklaringen, som skrevs under i början av februari, anger att forskningscentrumet ska etableras så snart som möjligt, kanske redan i år. Enligt planen ska centrumet flytta in i nya lokaler på Sahlgrenska Universitetssjukhuset år 2021.
En kreativ miljö
Forskningscentrumet kommer att samla olika forskningsområden inom njurforskning under samma tak, och blir en kreativ miljö för både grundforskning och tillämpad klinisk forskning, med inriktning mot både njurforskning och njurtransplantationsforskning. Idag leds forskningen av professor Jenny Nyström och professor Börje Haraldsson, som inte hade möjlighet att delta vid dagens seminarium, samt professor Michael Olausson, som vid seminariet gav en inblick i den njurforskning som görs i Göteborg.
– De senaste 15 åren har samarbetet mellan patientorienterad forskning och basvetenskaplig forskning intensifierats. Ibland utvecklar kirurger nya metoder som fungerar väl, men det krävs molekylär grundforskning för att förstå bättre varför det fungerar, sade Michael Olausson under sin presentation.
Nästa år kommer det nya forskningscentrumet att inleda kliniska studier där ett nytt läkemedel mot spridd njurcancer ska börja prövas på patienter. Läkemedlet baseras på det gift som finns i svampen Toppig Giftspindling.
Olle Larkö, dekanus vid Sahlgrenska akademin, konstaterade under seminariet att Lundbergsstiftelsens Centrum för Njurforskning blir en manifestation av det goda samarbetsklimatet mellan universitetssjukhus och akademi i Göteborg:
– Jag vill tacka IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse för denna satsning, och även gratulera Börje Haraldsson, Jenny Nyström och Michael Olausson till den möjlighet som detta innebär för njurforskningen. Vi ska göra vårt bästa för att förvalta detta, sade Olle Larkö.
Satsningen innefattar både forskningsanslag och bidrag till instrument och annan utrustning för Lundbergsstiftelsens centrum för njurforskning. Lundbergsstiftelsens centrum för njurforskning ska också underlätta rekrytering av yngre och internationellt meriterade forskare.
Om IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse
Stiftelsen IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse främjar medicinsk vetenskaplig forskning bland annat inom cancer, njursjukdomar och ortopedi. Stiftelsen bildades genom en donation av IngaBritt Lundberg, till minne av hennes make Arne Lundberg, som var VD i AB Fortia, moderbolag till Pharmacia AB, och även verksam i en rad styrelser. IngaBritt Lundberg blev 1995 hedersdoktor i medicin vid Sahlgrenska akademin. Hon avled den 6 juni 1999 och testamenterade då ytterligare kapital till stiftelsen.
Mattias Aurell skriver
Uppmärksammas först nu oktober 2015 på detta storslagna initiativ om njurforskning i Göteborg. Det är efterlängtat och kommer med säkerhet att bli till stor glädje för såväl forskning som klinik.
Jag föreslog och ansökte för ca 20 år sedan om medel för en liknande satsning men tiden var inte mogen då. Roligt att tankarna fortlevt och nu realiseras!
Mattias Aurell, professor och chef njurmedicin SU/S 1982-99.