Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Lundbergsstiftelsen storsatsar på centrum för njurforskning

24 februari, 2015

Från höger: Olle Larkö, dekanus Sahlgrenska akademin, Michael Olausson, professor i transplantationskirurgi, Olle Isaksson, ledamot i IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse, samt Björn Aschan, ordförande i IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse.
Från vänster: Olle Larkö, dekanus Sahlgrenska akademin, Michael Olausson, professor i transplantationskirurgi, Olle Isaksson, ledamot i IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse, samt Björn Aschan, ordförande i IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse.

Njurforskningen i Göteborg samlas nu i ett särskilt centrum, med långsiktig finansiering av IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse. En avsiktsförklaring har nyligen undertecknats av stiftelsen, Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Forskningscentrat, med arbetsnamnet Lundbergsstiftelsens Centrum för Njurforskning, presenterades i samband med ett seminarium arrangerat av Kunskap Göteborg (en plattform för att stödja och sprida viktig Göteborgsbaserad forskning i samband med stadens 400-årsjubileum år 2021). Initiativet till satsningen kommer från IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse.

Njur_Björn_Aschan_230– Idag finns det ett Lundbergslaboratorium för cancerforskning och ett Lundbergslaboratorium för ortopedi men inget för njurforskning. Denna satsning är vårt sätt att bidra till Göteborgs 400-årsjubileum. Det är vår förhoppning att Lundbergsstiftelsens Centrum för Njurforskning ska kunna stå klart till jubileet, säger Björn Aschan, ordförande för IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse.

Avsiktsförklaringen, som skrevs under i början av februari, anger att forskningscentrumet ska etableras så snart som möjligt, kanske redan i år. Enligt planen ska centrumet flytta in i nya lokaler på Sahlgrenska Universitetssjukhuset år 2021.

En kreativ miljö

Forskningscentrumet kommer att samla olika forskningsområden inom njurforskning under samma tak, och blir en kreativ miljö för både grundforskning och tillämpad klinisk forskning, med inriktning mot både njurforskning och njurtransplantationsforskning. Idag leds forskningen av professor Jenny Nyström och professor Börje Haraldsson, som inte hade möjlighet att delta vid dagens seminarium, samt professor Michael Olausson, som vid seminariet gav en inblick i den njurforskning som görs i Göteborg.

– De senaste 15 åren har samarbetet mellan patientorienterad forskning och basvetenskaplig forskning intensifierats. Ibland utvecklar kirurger nya metoder som fungerar väl, men det krävs molekylär grundforskning för att förstå bättre varför det fungerar, sade Michael Olausson under sin presentation.

Nästa år kommer det nya forskningscentrumet att inleda kliniska studier där ett nytt läkemedel mot spridd njurcancer ska börja prövas på patienter. Läkemedlet baseras på det gift som finns i svampen Toppig Giftspindling.

njure_olle_230Olle Larkö, dekanus vid Sahlgrenska akademin, konstaterade under seminariet att Lundbergsstiftelsens Centrum för Njurforskning blir en manifestation av det goda samarbetsklimatet mellan universitetssjukhus och akademi i Göteborg:

– Jag vill tacka IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse för denna satsning, och även gratulera Börje Haraldsson, Jenny Nyström och Michael Olausson till den möjlighet som detta innebär för njurforskningen. Vi ska göra vårt bästa för att förvalta detta, sade Olle Larkö.

Satsningen innefattar både forskningsanslag och bidrag till instrument och annan utrustning för Lundbergsstiftelsens centrum för njurforskning. Lundbergsstiftelsens centrum för njurforskning ska också underlätta rekrytering av yngre och internationellt meriterade forskare.

Om IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse
Stiftelsen IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse främjar medicinsk vetenskaplig forskning bland annat inom cancer, njursjukdomar och ortopedi. Stiftelsen bildades genom en donation av IngaBritt Lundberg, till minne av hennes make Arne Lundberg, som var VD i AB Fortia, moderbolag till Pharmacia AB, och även verksam i en rad styrelser. IngaBritt Lundberg blev 1995 hedersdoktor i medicin vid Sahlgrenska akademin. Hon avled den 6 juni 1999 och testamenterade då ytterligare kapital till stiftelsen.

njur_michale_600

Av: Elin Lindström
Taggat med: IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelse, institutionen för kliniska vetenskaper, institutionen för medicin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Klinisk forskning, njurforskning, translationell forskning

Kommentarer

  1. Mattias Aurell skriver

    22 oktober, 2015 vid 09:59

    Uppmärksammas först nu oktober 2015 på detta storslagna initiativ om njurforskning i Göteborg. Det är efterlängtat och kommer med säkerhet att bli till stor glädje för såväl forskning som klinik.

    Jag föreslog och ansökte för ca 20 år sedan om medel för en liknande satsning men tiden var inte mogen då. Roligt att tankarna fortlevt och nu realiseras!

    Mattias Aurell, professor och chef njurmedicin SU/S 1982-99.

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor