Offentliga aktörer och privat näringsliv går samman om en ny satsning för fler företag inom life science. Ett aldrig tidigare prövat samarbete väntas skapa forskning och nya jobb i anslutning till AstraZeneca i Mölndal, skriver Regionutvecklingssekretariatet i ett pressmeddelande.
Totalt tillförs närmare 60 miljoner kronor under tre år till BioVentureHub vid AstraZenecas forskningscentra i Mölndal. Satsningen beskrivs utförligt i en debattartikel i tisdagens Dagens Industri. Riskkapital och life science är två av utmaningarna för statsminister Stefan Löfvens innovationsråd som ska bli verklighet under våren. Parterna runt BioVentureHub sjösätter redan nu en modell för nationell kraftsamling på dessa områden. Andra branscher uppmanas i debattartikeln att anta utmaningen och följa efter.
BioVentureHub fungerar som plantskola för forskningsföretag inom läkemedel och medicinteknik. Astra Zeneca öppnar upp sina laboratorier och andra forskningsresurser för mindre företag, utan att erhålla rättigheter till forskningsresultaten. Övriga parter är Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad genom Business Region Göteborg, statliga innovationsmyndigheten Vinnova och medicinteknikbolaget Getinges huvudägare Carl Bennet.
Närheten till den akademiska forskningen och Sahlgrenska universitetssjukhuset är stora fördelar i samarbetet. I Västra Götalandsregionens uppdrag ligger ansvar för både regional utveckling och hälso- och sjukvård. Det skapar möjligheter att genomföra patienttester på ett effektivt sätt, och innebär att hälso- och sjukvården får möjlighet att medverka till och utveckla framtidens behandlingar som på sikt kan komma patienterna till godo.
– På det här sättet kommer de mindre bolagen in mitt i hjärtat av en av de mest kunskapstunga forskningsanläggningarna i Norden. De får tillgång till forskningsresurser som de aldrig skulle kunna bygga upp själva. Det blir en hävstång som inte finns någon annanstans i Sverige, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.
– Att låta småföretag ta del av stora företags infrastruktur är ett helt nytt sätt att arbeta. För oss som region är detta en satsning som vi bedömer kan få avgörande betydelse för utvecklingen av life science i Sverige, säger Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden vid Västra Götalandsregionen.
Enligt det treåriga avtalet står Vinnova för drygt 19,8 miljoner kronor av driftskostnaderna för BioVentureHub, Västra Götalandsregionen 6,2 miljoner, Carl Bennet AB 6 miljoner, Göteborgs Stad 6 miljoner och AstraZeneca drygt 20 miljoner.