Inom något år kan den första kliniska vidareutbildningen för specialistläkare vara på plats i Göteborg, skriver dekanus Olle Larkö i sin krönika. Han menar också att även forskarutbildningen fyller en viktig funktion för läkares förkovran.
I söndagens Kaliber i Sveriges Radios P1 (länk till programmet) granskades de svenska läkarnas bristfälliga vidareutbildning, och hur illa det kan gå när rätt kompetens saknas. I programmet intervjuades bland andra undertecknad och prodekan Eric Hanse. Det har väl inte undgått någon vid det här laget att vidareutbildningen för specialistläkare är en riktig käpphäst för mig, men här tycker jag att Kaliber drar lite för höga växlar. I enskilda fall kan läkare fatta felaktiga beslut på grund av bristande kompetens, men än så länge tror jag inte att det är så enkelt att man kan se ett samband mellan antalet anmälningar i vården och läkarnas dåliga vidareutbildning. Det gäller dock att följa utvecklingen noga.
Det är förstås ändå ett stort problem att vi inte ställer högre krav på våra läkare. Det finns en glugg mellan 35 och 65 när läkare står utanför utbildningssystemet, då eventuell vidareutbildning måste ske på eget initiativ.
Det finns än så länge inget som tyder på att svenska myndigheter kommer att börja ställa samma krav på våra läkare som det sedan länge görs i många andra länder. Men snart förbättras i alla fall möjligheterna för vårdarbetsgivare som vill uppdatera sina läkare och garantera vårdkvaliteten. Västra Götalandsregionen har beslutat att ta över de lokaler i Nya varvet som NHV lämnat efter sig, för att starta klinisk vidareutbildning – en förlängning av sjukhusets ST-kurser. Tillsammans med regionen och SU tar vi därmed på oss ledartröjan. Inga är mer lämpade för uppgiften än Sahlgrenska akademins lärare, och även om utbildningarna drivs av regionen förväntar jag mig att vi kommer att bidra med en stor del av kunskapsinnehållet. Inledningsvis kommer detta ske inom befintlig kostym, men om det behövs kan vi mycket väl komma att rekrytera för att fylla behoven. De första utbildningarna kommer antagligen att bli inom internmedicin, och jag är övertygad om att det blir succé – utbildningarna kommer att locka deltagare från hela landet.
Det är klart en disputerad läkare blir en bättre doktor!
Vi inom akademin drar redan ett stort lass när det gäller läkarnas förkovran, nämligen genom vår forskarutbildning. Den utbildningen vässar sinnet och leder till en sund kritisk hållning. Det ger en fantastisk möjlighet för en läkare att verkligen gå på djupet inom sitt område, och till och med bidra med ny kunskap. Det är klart en disputerad läkare blir en bättre doktor! Jag tycker att alla bra läkare borde sikta på att disputera före 45.
Ann Thurin Kjellberg skriver
Hoppas du inte omvänt menar att man inte är en bra doktor om man t.ex. (som jag) disputerar vid 47 års ålder. Att lyfta fram just denna mening formulerad så, tolkas nog tyvärr på det viset av många. Möjligen menade du inte detta.
Olle Larkö skriver
45 år är ingen absolut gräns, men ambition måste vara att skapa arbetsvillkor som gör det möjligt att disputera tidigare.
Bengt-Åke Bengtsson skriver
Olle! Måste man vara så gammal? Hälsning BÅB